Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Osakkeet ylipainoon – talous elpyy, tulosnäkymät nosteessa, korko alhaalla

Talouden siirryttyä elpymisvaiheeseen ja riskien hieman hälvennyttyä suosittelee Nordea nostamaan osakkeet ylipainoon sijoitussalkuissa.

Talouden siirryttyä elpymisvaiheeseen ja riskien hieman hälvennyttyä suosittelee Nordea nostamaan osakkeet ylipainoon sijoitussalkuissa.

Talouksien elpyminen koronakriisistä on jo hyvässä vauhdissa, arvioi Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

”Ennätykselliset elvytystoimet ovat pitäneet kotitalouksien tulot nosteessa talouden hurjasta sukelluksesta huolimatta. Vähittäismyynti on jo ylittänyt pandemian alkua edeltäneet tasot, joskin osin alamaissa pysyneen palvelujen kysynnän kustannuksella”, Saari toteaa.

Lisäksi monet muutkin taloudellisen toimeliaisuuden mittarit ovat elpyneet reippaasti. Talous ei ole kuitenkaan vielä selvillä vesillä, Saari muistuttaa.

”Työttömyys on yhä korkealla tasolla, joten finanssipolitiikan tukea tarvitaan jatkossakin. Se pitää kuitenkin mitoittaa oikein, jotta ihmisillä on myös kannuste palata takaisin töihin tilaisuuden tullen.”

Saaren mukaan yritysten ”hurja kulukuuri” ja kysynnän elpyminen ovat parantaneet näkymiä. Päästrategin mukaan talouden pelättyä parempi kunto kesän aikana ja hallitusten tukipaketit parantavat osaltaan yritysten näkymiä.

”Kokonaisuutena ensi vuodelta on lupa odottaa hieman viime vuotista parempia tuloksia, jos tilanne ei yllättäen heikkene”, Saari ennustaa.

Myönteistä osakenäkemystä tukevat jälleen kerran myös keskuspankit.

”Keskuspankkiirit ovat jälleen sovittaneet sankarinviittaa ylleen koronakriisin selätystaistossa, ja viitta näyttäisi yhä istuvan hyvin. Rahapolitiikan vartijat ovat mittavien toimiensa lisäksi viestineet, että korot pidetään matalina pitkään”, Saari arvioi.

Keskuspankin Federal Reserven pääjohtajan Jerome Powell kertoi viime viikon puheessaan USA:n Jackson Holen konferenssissa, että Fed tavoittelee jatkossa keskimäärin kahden prosentin inflaatiota pidemmällä aikavälillä. Fed ottaa käyttöön ”joustavan keskiarvoinflaation tavoitteen”. Käytännössä linjaus merkitsee sitä, että inflaatio voi hetkellisesti ylittääkin tuon tavoitteen.

Käytännössä tämä keskuspankki Fedin muutos voi Saaren mukaan ”hieman hullunkurisesti” nostaa pitkiä korkoja erityisesti Yhdysvalloissa, kun pitkään matanut inflaatio saattaa kiihtyä aiemmin ajateltua rivakammaksi. Päätös myös tukee hänen mukaansa riskisimpiä sijoituskohteita, kuten osakkeita varsinkin suhteessa korkosijoituksiin.

Osakkeiden arvostustasot näyttävät korkealta, kun kurssitasoja vertaa usein käytettyihin kuluneiden tai tulevien 12 kuukauden tuloksiin tai tulosennusteisiin.

Saari kuitenkin muistuttaa, että tämä hämärtää kuvaa, sillä kumpikin luku pitää sisällään merkittävän osan kriisiajan tuloksia, ja näistä ajoista ollaan pääsemässä yli.

”Esimerkiksi pelkästään ensi vuoden tulosennusteilla tarkasteltuna osakkeiden arvostus on historiaansa nähden ”vain” korkea”, päästrategi arvioi.

Nordea suosittelee nyt peruspainoa kaikilla osakemarkkinoilla.

”Erinomaisesti tuottanut Pohjois-Amerikka jatkaa luultavasti pidemmällä aikavälillä hyvää kehitystään, mutta nyt on hengähdystauon paikka. Elpymisen edetessä myös muilla alueilla on paranevat edellytykset pärjätä”, pankki linjaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös