Talouden trendit

Vastaamon tietomurto herätti pelon väärinkäytöksistä pikavipeissä ja osamaksusopimuksissa

Rikolliset saattavat hyödyntää potilaiden henkilötietoja tilauspetoksissa, pikavippien nostamisessa tai osamaksukaupoissa.

Eri puolilla Suomea toimiva Psykoterapiakeskus Vastaamo tiedotti keskiviikkona 21.10. joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi. Tuntematon kiristäjä on varastanut yrityksen asiakkaiden henkilökohtaisia tietoja ja litteroituja potilaskertomuksia. Anastettuja tietoja voi olla jopa kymmeniätuhansia.

Kiristäjä on julkaissut potilaskertomuksia internetin salatussa tor-verkossa ja vaatinut Vastaamolta ja sen asiakkailta lunnaita. Kiristäjä on uhannut julkaista lisää tietoja, mikäli vaatimuksiin ei suostuta.  

Tietomurto ja kiristysyritys on keskusrikospoliisin tutkinnassa. Kiristyksen uhrit ovat tehneet KRP:lle jo tuhansia rikosilmoituksia.

Tietomurto on herättänyt myös pelon, että varastettuja henkilötietoja käytettäisiin pikavippien nostamiseen ja tavaroiden ostamiseen osamaksulla. Arkaluontoisten potilastietojen lisäksi Vastaamon tietomurron toteuttaneet rikolliset ovat ilmeisesti saaneet käsiinsä uhrien nimet, osoitteet, henkilötunnukset, puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet. Näitä tietoja rikolliset saattavat yrittää hyödyntää taloudellisesti.

Koska tietomurron tekijä on vuotanut tietoja nettiin, saattaa niitä käyttää hyväkseen joku muukin kuin alkuperäinen tietomurtaja.

Finanssiala kertoo tiedotteessaan, että rikollisten saamilla tiedoilla ei pysty nostamaan pankista lainaa eikä ottamaan pikavippiä, sillä niihin tarvitaan lain mukaan aina vahva tunnistautuminen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

”Digitalinen pankki- ja vakuutusasiointi on turvallista. Myös pankkitunnusten käyttö ja maksaminen on turvattu useammalla turvatekijällä. Tietomurron yhteydessä ei ole tämän hetken tietojen mukaan vuotanut pankkiasiointiin liittyviä tietoja”, painottaa Finanssiala ry:n rikos- ja petostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Saxholmin mukaan henkilötunnuksella ja muilla henkilötiedoilla ei saa pankkilainaa. Osamaksukauppojen ja muiden lainojen kohdalla tilanne ei ole välttämättä näin hyvä. Rikollinen voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa uhrin nimiin, Saxholm varoittaa.

Lain mukaan pikavipin ottamiseen tarvitaan vahva tunnistautuminen. Finanssiala ry ei voi puhua pikavippiyritysten puolesta eikä taata, että pikavippejä tarjoavat yritykset noudattavat tätä lakia. Pikavippejä tarjoavat yritykset eivät ole Finanssiala ry:n jäseniä.

”Osoite ja henkilötunnus riittävät monessa verkkokaupassa tilauspetoksen tekemiseen. Varmimmin voi suojautua noudattamalla tietosuojavaltuutetun ohjetta ja ottamalla itselleen luottokiellon”, Saxholm sanoo.

Yksi apu Vastaamon asiakkaille on Asiakastiedon ilmoitus tiistaina, että tietomurron uhreiksi joutuneet Vastaamon asiakkaat saavat maksutta luottokiellon ja Tietovahti-palvelun vuodeksi. Ne auttavat ehkäisemään uhrien henkilötietojen taloudellista hyödyntämistä rikollisiin tarkoituksiin.

Finanssivalvonnan mukaan luottokielto estää osamaksukaupan tai muun luotonoton vain ulkopuolisilta. Luottokiellon ottaja saa erillisen tositteen, jolla voi osoittaa luottokelpoisuuden omaehtoisesta kiellosta huolimatta.

”Luottokielto on järeä toimenpide, ja kynnystä sen ottamiseen kannattaa pitää kohtuullisen korkeana. Se on kuitenkin järkevä hankinta, jos epäilee identiteettivarkautta tai henkilöpaperit ovat kadonneet”, Saxholm muistuttaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös