Yrittäjyys

Kela-asiointi uhkaa katketa tuhansilta yrityksiltä – voi olla merkittäviä seurauksia etuuksiin

Kela-asiointi voi katketa tuhansilta yrityksiltä ja yhteisöiltä vuodenvaihteessa.

Kela varoitti jo viime syyskuussa, että jopa 150 000 yrityksen, yhdistyksen, metsäyhtymän, säätiön, kunnan, yliopiston ja Y-tunnuksellisen kuolinpesän veroasioiden hoito uhkaa katketa vuodenvaihteessa.

Nämä toimijat käyttävät Verohallinnon mukaan yhä Katso-palvelua, jonka toiminta päättyy vuoden lopussa. Verohallinto kehottaa Katso-valtuuksia käyttäviä ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön mahdollisimman pian.

Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi voivat viivästyä. Verohallinto muistuttaa, että nämä ovat lakisääteisiä velvollisuuksia, joiden hoitamatta jättämisellä on seuraamuksia.

Kelan tämän hetken tieto on, että noin 18 000 yrityksen, yhdistyksen, säätiön, seurakunnan ja kunnan asiointi Kelan sähköisissä palveluissa katkeaa ensi vuoden alusta, jos Y-tunnusten vastuuhenkilöt eivät valtuuta Kelan asiointipalvelujen käyttäjiä Suomi.fin Valtuudet-palvelussa ennen kuin Katso-palvelu poistuu käytöstä.

Kelan mukaan Katso-valtuuksilla voi asioida vielä loppuvuoden ajan, mutta valtuudet eivät siirry Suomi.fihin automaattisesti. Suurin osa valtuuksia antavista tahoista pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti verkossa.

Kelan asiointipalveluissa on asioinut vuoden aikana yli 30 000 työnantajana toimivaa yritystä ja yhteisöä. Niistä tähän mennessä vain noin 40 prosenttia, eli noin 12 000 käyttäjää, on antanut valtuuksia Suomi.fin Valtuudet-palvelussa. Kelalla ei ole mahdollisuutta seurata siirtymätilannetta Y-tunnuksittain, minkä vuoksi juuri niitä käyttäjiä ei ole saatu kannustettua siirtymään Suomi.fin käyttöön, joilta Suomi.fi-valtuudet vielä puuttuvat.

”Siirtymäprosentti on ollut huolestuttavan matala. Asiointipalvelujen käyttäjät pääsevät vielä toistaiseksi asioimaan Katso-valtuuksilla, mikä luo virheellisen kuvan tilanteen kiireellisyydestä. Suomi.fi-valtuuksien täytyy olla kunnossa jo kuukauden kuluttua, ja valtuuksien hakemiseen on varattava aikaa. Nykyisellä käyttöönottotahdilla näyttää siltä, että asiointi tulee katkeamaan tuhansilta toimijoilta”, kertoo Kelan erikoisasiantuntija Marko Korhonen.

Mikäli valtuuksia ei hoideta ajoissa kuntoon, asiointi estyy ja sen myötä viivästyy myös etuuspäätöksien saaminen.

Kelan mukaan viivästymisellä voi olla merkittäviä vaikutuksia yrityksien ja yhteisöjen talouteen, mutta myös henkilöasiakkaat saattavat kärsiä tilanteesta.

Yksi ongelma on esimerkiksi tämä: jos sosiaalityöntekijällä ei ole mahdollisuutta tarkistaa asiakkaansa Kela-asioiden tilannetta, sosiaalityön tekeminen vaikeutuu ja Kelan puhelinpalvelu ruuhkautuu. Vastaavasti jos työnantaja ei ilmoita ajoissa työntekijänsä palkkatietoja sairausajan tai äitiysvapaan ajalta, työntekijä saa päätöksen etuudestaan myöhässä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös