Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Nokia: Matkapuhelinverkkojen liiketoiminta ei ole kannattava vuonna 2021

Nokia kertoi strategiansa ja toimintamallinsa uudistustyöstä.
Peter Lundmark Nokia Peter Lundmark Nokia

Yhtiö keskittyy toimittamaan kriittisiä verkkoja, mutta matkapuhelin verkkojen liiketoiminnan vertailukelpoinen liikevoittomarginaali on noin nolla prosenttia ensi vuonna.

Nokia kertoi tänään lisää strategiatyöstään ja 29.10 julkaistun toimintamallinsa uudistamisesta. 1.1.2021 voimaan astuvan toimintamallin ja uusien strategisten painopisteiden kautta Nokia vastaa paremmin asiakkaidensa tarpeisiin sekä käynnissä olevaan markkinamuutokseen.

Nokia keskittyy toimittamaan kriittisiä verkkoja viestintäpalveluiden tarjoajille, yrityksille ja internet-toimijoille. Yhtiö tavoittelee teknologiajohtajuutta kaikissa niissä segmenteissä, joissa se kilpailee.

Nokia näkee arvonluontimahdollisuuksien siirtyvän kohti puolijohteita, pilvinatiiveja ohjelmistoja ja palvelupohjaisia as-a-service -liiketoimintamalleja.

Nokia antaa lisätietoa liiketoimintaryhmiensä arvioiduista liikevoittomarginaaleista vuodelle 2021. Nokian aiemmin julkaisemat, koko yhtiötä koskevat näkymät vuosien 2020 ja 2021 osalta pysyvät ennallaan.

“Uudistusten tavoitteena on varmistaa Nokian asema teknologiajohtajana muuttuvassa maailmassa”, kertoo Pekka Lundmark, Nokian toimitusjohtaja.

Lundmarkin mukaan teknologian rooli maailmaa ravistelevien suurten yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ympäristökysymysten, resurssien niukkuuden, eriarvoisuuden sekä tuottavuuden heikentymisen ratkaisemiseksi on merkittävä. Sen vuoksi tulemme näkemään kriittisten verkkojen roolin kasvun kaikkialla yhteiskunnassa, Lundmark uskoo.

Kriittisten verkkojen merkitys kasvaa

Kriittiset verkot ovat edistyneitä verkkoja, jotka mahdollistavat yrityksille ja yhteiskunnille kriittisiä palveluita. Lähitulevaisuudessa niiden merkitys kasvaa yhteiskunnan eri osa-alueilla ja tämä laajentaa Nokian markkinaa viestintäpalveluiden tarjoajien, yritysten ja internet-toimijoiden suuntaan.

Kriittisiä verkkoja ei yleensä osteta kokonaisuutena vaan osissa parhaan teknologian, suorituskyvyn ja kilpailukykyisen hinnan tarjoavilta toimijoilta. Nokian tavoitteena on olla teknologiajohtaja kaikissa niissä segmenteissä, joissa se päättää kilpailla.

”Nokialla on kaikki valmiudet olla luotettava kumppani kriittisissä verkoissa. Meillä on pitkä kokemus sekä korkean suorituskyvyn verkoista että yhteistyöstä maailman vaativimpien internet-toimijoiden kanssa. Olemme edelläkävijöitä kriittisille verkoille tärkeissä avoimissa ja virtuaalisissa radioverkoissa. Lisäksi ohjelmistomme ovat siirtymässä täysin pilvinatiiveiksi”, sanoi Lundmark.

Nokia näkee kasvavia mahdollisuuksia kriittisissä verkoissa niiden arvonmuodostuksen siirtyessä vähitellen monoliittisista järjestelmistä puolijohteisiin, ohjelmistoihin ja palveluihin. Tämä kehitys johtaa pilvinatiivien ja avointen rajapintojen yleistymiseen sekä uudenlaisiin liiketoimintamalleihin.

”Olemme yksi johtavista toimittajista, joka on kehittänyt monoliittisista ydinverkoista täysin pilvinatiiveja ja virtualisoituja. Näiden kehittäminen tulee olemaan meille jatkossa tärkeä painopiste teknologia- ja markkinajohtajuuden varmistamiseksi. Meillä on hyvät valmiudet tarjota uusia liiketoimintamalleja, kuten palvelupohjaisia as-a-service -ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin”, Lundmark sanoi.

Teknologiajohtajuuden varmistamiseksi Nokia investoi pitkän aikavälin tutkimukseen ja patenttiportfolioon tavoitteenaan johtaa innovaatioissa, tuotekehityksessä, standardoinnissa ja patenteissa.

“Investoinnit pitkäjänteiseen tutkimus- ja innovaatiotyöhön tarjoavat meille mahdollisuuden ennakoida ja hyödyntää markkinamuutoksia ja olla uusien teknologioiden edelläkävijä”, Lundmark sanoi.

Matkapuhelinten verkkoliiketoiminta ei ole kannattavaa

Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän elin matkapuhelinverkkojen välitön tavoite on parantaa kannattavuuttaan sekä saavuttaa johtava asema 5G-verkoissa.

Lisäksi liiketoimintaryhmä keskittyy Nokian Mukaan edelläkävijäasemansa vahvistamiseen ORAN ja vRAN -järjestelmissä, mittakaavaedun ylläpitämiseen viestintäpalvelujen tarjoajien kanssa sekä kasvattaen liiketoimintaansa yrityksille suunnatuissa yksityisissä langattomissa verkoissa.

Liiketoimintaryhmän arvioitu vertailukelpoinen liikevoittomarginaali on noin nolla prosenttia vuonna 2021. Vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin Nokia arvioi kasvavan merkittävästi pitkällä aikavälillä.

Nokia kertoi tänään vuoden 2021 sekä pidemmän aikavälin taloudellisista arvioista neljälle uudelle liiketoimintaryhmälleen.

Nokian aiemmin julkaisemat näkymät vuosien 2020 ja 2021 osalta pysyvät ennallaan. Vuonna 2021 Nokia odottaa vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin olevan 7–10 prosenttia.  

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Mitä huumeita johtaja ottaa? Jos ei kyky riittänyt edes perus verkkojen tekniikan perässä niin mitenkä hi-tech verkkojen? Eniten harmittaa kun lapunomistaja olen niin tälläistä positiivista jeejee..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
autoilu autokauppa autot

Tutkimus: Lataushybridien todellinen kulutus on 3–4 kertaa lupauksia suurempi

Seuraava artikkeli
Mark Zuckerberg Facebook sosiaalinen media sijoittaminen

Euroopan komissio aikoo suitsia digijättien keskittynyttä markkina-asemaa