Rahastotietoa

Huikeasti tuottanut osakerahasto laittoi kaikki paukut Vietnamiin

PYN Elite on takonut keskimäärin yli 17 prosentin vuosituottoa rohkealla markkinanäkemyksellä.

Petri Deryngin luotsaama PYN Elite on aktiivisesti hoidettu osakerahasto, joka on sijoittanut menestyksekkäästi Aasian osakemarkkinoille yli 20 vuoden ajan. Rahaston tavoitteena on löytää merkittäviä arvonnousuja suurilla ja uskaliailla yhtiö- ja markkinakohtaisilla painotuksilla.

Vaikka rahasto hakee sijoituskohteita koko Aasiasta, ovat rahaston varat sijoitettuna nyt täysin Vietnamin osakemarkkinoille noin 50 pörssinoteerattuun yritykseen.

Rahasto tähtää pitkäaikaiseen arvosijoittamiseen ja sillä on tavoitteena selkeästi korkeampi tuotto kuin maailmalle portfolionsa hajauttaneilla osakerahastoilla.

Uskalias markkina- ja yhtiövalinta on tuottanut hedelmää. Rahaston keskimääräinen vuosituotto on ollut 20 vuoden aikana noin 17,6 prosenttia.

Rahasto ei sovi heikkohermoisille, sillä tuoton volatiliteetti on suurta. Kovimmillaan PYN Eliten vuosituotto oli lähes 200 prosenttia vuonna 2003, mutta esimerkiksi vuonna 2008 finanssikriisin puhjettua vuosituotto oli tappiolla lähes 53 prosenttia.

PYN Eliten sijoitusstrategiana on sijoittaa historialliseen arvostukseen verrattuna alisuoriutuneisiin tai aliarvostettuihin markkinoihin. Rahasto pyrkii hyödyntämään nousevia makrotaloudellisia ja demografisia trendejä. Rahasto hakee kohteikseen toimialoja ja yrityksiä, jotka saavat vähäistä huomiota ja joiden osakkeen arvostuksessa on korjauspotentiaalia.

Miksi rahasto on 100-prosenttisesti nyt Vietnamin markkinoilla?

Petri Deryng kertoo blogissaan, että hyvässä tuloskasvussa olleen Vietnamin pörssin vuodelle 2020 ennakoitu nousu jäi tulematta.

”Tammikuun vahvan alun jälkeen ulkomaisten sijoittajien rahavirrat kääntyivät koronakriisin takia pois Vietnamista ja veivät keväällä pörssistä puhdin pois väliaikaisesti”, Deryng toteaa.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen, salkunhoitaja uskoo.

”VN-indeksi on nyt vain 2,9 % vuoden alun arvoaan ylempänä, vaikka Vietnamin talous kasvaa vaikean epidemiavuodenkin aikana +2,5 % ja ensi vuodelle ennustetaan vietnamilaisille pörssiosakkeille +34 % tuloskasvua.”

Deryngin mukaan koronapandemia aiheutti keväällä sen, että ulkomaalaiset sijoittajat myivät rajusti vietnamilaisia osakkeitaan, ja kumulatiivisesti ulkomaisten sijoittajien vuoden 2020 rahavirrat Vietnamista ovat edelleen miinuksella 543 miljoonaa dollaria. Salkunhoitajan mielestä on kuitenkin aiheellista odottaa, että seuraavien 12 kuukauden aikana sijoittajien painotukset kääntyvät selvästi toiseen suuntaan.

Vietnamin markkinat tarjoavat myös hajautushyötyjä, sillä Vietnamin pörssin korrelaatio Yhdysvaltain S & P 500 -indeksin kanssa on melko alhainen eli 0,298.

”USA:n tai Suomen hinnakkaiden osakkeiden takia ei pidä säikkyä sijoittamista Vietnamiin”, Deryng arvioi.

Megatrendit ovat Vietnamin osakemarkkinoille eduksi.

PYN Eliten mukaan Vietnamin talous kasvoi yli seitsemän prosenttia 2019 ja kasvun on ennustettu jatkuvan voimakkaana myös tulevina vuosina. Maassa on yli 97 miljoonaa asukasta, joista 70 prosenttia on alle 35-vuotiaita. Lisäksi maan talouden vetureina toimii kilpailukykyinen vientiteollisuus ja vaurastuva keskiluokka.

Vietnamin tilastokeskuksen mukaan viennin ylijäämä oli nyt 600 miljoonaa dollaria ja kauppataseen ylijäämä kasvoi 20,1 miljardiin dollariin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös