Yritysuutiset

Glaston oli viimeisen pörssipäivän yllättäjä

Lasinjalostusteollisuuden toimittaja Glaston oli Helsingin pörssin viimeisen kaupankäyntipäivän yllättäjä, kun sen osake kipusi peräti lähes 26 prosenttia.

Glaston on yksi Helsingin pörssin vähemmän tunnetuista yhtiöistä. Se on lasinjalostusteollisuuden teknologiajohtaja, joka tarjoaa laitteita, palveluita ja ratkaisuja rakennus-, ajoneuvo-, aurinkoenergia- sekä kaluste- ja laiteteollisuuden tarpeisiin. Lisäksi yhtiö tukee uusien, lasiin älyä integroivien teknologioiden kehittämistä.

Glastonilla on kolme liiketoiminta-aluetta. Heat Treatment Technologies tarjoaa lasinjalostuskoneita lasin tasokarkaisuun, taivutukseen, taivutuskarkaisuun ja laminointiin sekä näihin liittyviä huolto-, päivitys- ja modernisointipalveluja. Insulating Glass Technologies tarjoaa rakennusten energiataloutta parantavaa eristyslasia. Glaston Automotive & Emerging Technologies tarjoaa ratkaisuja ajoneuvo- sekä kaluste- ja laitelasin esikäsittelyyn sekä näyttölasin jalostukseen esimerkiksi autojen tai kuluttajatuotteiden näyttöjä varten.

Syynä rajuun kurssinousuun oli yhtiön antama positiivinen tulosvaroitus.

Yhtiö kertoo, että erityisesti lasin lämpökäsittelylaitteiden kasvaneesta kysynnästä johtuen Glastonin neljännen vuosineljänneksen 2020 tilauskertymä tulee ylittämään vuoden 2019 viimeisen neljänneksen tason. Glastonin 27.10. julkistetussa tammi-syyskuun 2020 osavuosikatsauksessa yhtiö arvioi, että viimeisen neljänneksen saadut tilaukset paranevat kolmannesta neljänneksestä, mutta pysyvät edellisvuotta alhaisemmalla tasolla.

Muilta osin näkymät pysyvät muuttumattomina.

Glaston arvioi vuoden 2020 vertailukelpoisen EBITAn laskevan vuoden 2019 tasosta.

Viimeisin tuloskausi oli Glastonille synkkä. Heinä-syyskuussa 2020 saadut tilaukset laskivat viime vuoden lähes 47 miljoonasta eurosta 33 miljoonaan euroon ja liikevaihto laski lähes 55 miljoonasta eurosta vajaaseen 36 miljoonaan.

Vuoden 2020 kolmannella vuosineljänneksellä Glastonin vertailukelpoinen liikevoitto laski edellisvuoden 2,0 miljoonasta eurosta 0,2 miljoonaan euroon.  

Glastonin vt. toimitusjohtaja Sasu Koivumäki kertoi tulosraportin yhteydessä, että kehitys oli vuoden kolmannella neljänneksellä epäyhtenäinen.

Koivumäen mukaan Insulating Glass -liiketoiminta kehittyi hyvin ja toipui Euroopassa odotettua nopeammin.

”Alueella saatiin edellisen neljänneksen hitaan kehityksen jälkeen useita suurempia tilauksia. Eristyslasilaitteiden ja palveluiden tilauskertymä kasvoi 3 % vertailukaudesta. Tämä takaa IG-liiketoiminnalle erittäin hyvän alun vuodelle 2021”, Koivumäki totesi.

Heat Treatment -liiketoiminnan laitteiden ja huoltopalveluiden markkinat jatkuivat erittäin haastavina. Koivumäen mukaan lämpökäsitellyn lasin päämarkkinan, toimistorakentamisen ennusteet ovat heikot, kun taas IG-alueelle tärkeät asuntorakentamisen markkinat jatkavat kasvuaan.

Ajoneuvolasimarkkinoiden ylikapasiteetti aiheuttaa edelleen haasteita Automotive-liiketoiminnalle.

Glaston julkaisee neljännen vuosineljänneksen taloudelliset tiedot sekä markkina- ja taloudelliset näkymänsä vuodelle 2021 tilinpäätöstiedotteessaan 9.2.2021.

Kommentoi
Ylös
>