Syytökset markkinamanipulaatiosta käyvät nyt kuumina molemmin puolin.
Gamestopin tapaus vavisuttaa markkinoita.
Wall Street Journal puhuu nyt miljardeja menettäneiden ammattisijoittajien ja sosiaalisen median voimaannuttamien piensijoittajien välisestä sodasta.
Taistelu käy siis kuumana kansan ja eliitin, eli niin sanottujen Robinhood-sijoittajien ja hedge-rahastojen välillä.
Tilanne on mielenkiintoinen, sillä Gamestopin tapauksessa kyse on selvästi muustakin kuin piensijoittajien osaamattomasta spekulaatiosta ja massapsykoosista.
Hedge-rahastot aloittivat pelin
Piensijoittajien sosiaalisen median ryhmiä on ehkä aiheellisestikin syytetty markkinamanipulaatiosta, mutta Gamestopin tapauksessa Melvin Capital ja muut hedge-rahastot aloittivat pelin myymällä GameStopin osaketta lyhyeksi.
Ja nyt ei puhuta mistään pienestä näkemyksen ottamisesta vaan aivan massiivisesta lyhyeksi myydystä positiosta.
Lyhyeksi myynti tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että Melvin Capital ja muut hedge-rahastot laittoivat rahansa likoon sen puolesta, että Gamestopin osake laskee. Jos osakekurssi laskee Melvin Capital saa rahaa. Jos osakekurssi nousee, Melvin Capital menettää rahaa.
Gamestop oli maailman lyhyeksi myydyin osake. Kaupankäynnin kohteena olevista osakkeista peräti 139,6 prosenttia oli lyhyeksi myynnin kohteena.
Toinen laskutapa päätyy eri numeroon, mutta se on selvää, että lyhyeksi myynnin määrä on ollut massiivista.
Lyhyeksi myynti tarvitsee polttoaineekseen lainattavissa olevia osakkeita. Investopedian mukaan Gamestopin lainattavien osakkeiden kysyntä oli kasvanut niin voimakkaasti, että se nosti lyhyeksi myynnin kustannusta merkittävästi.
WallStreetBets lähti peliin mukaan
Redditin ryhmä WallStreetBets huomasi tilanteen ja kävi hyökkäykseen.
Massavoiman kautta osaketta saatiin ostettua niin suoraan kuin optioidenkin kautta niin paljon, että syntyi short squeeze, positiivinen kierre, jossa korkea osakkeenhinta pakottaa lyhyeksi myyjän sulkemaan positionsa ostamalla osakkeita.
Nämä uudet osakeostot nostivat osakekurssia entisestään.
WallStreetBetsin sijoittajien käytöksessä ei siis ole kyse sattumanvaraisesta ja osaamattomasta tuulipukukansan vedonlyönnistä, vaan verrattain monimutkaisesta ja osaamisesta vaativasta operaatiosta.
Ryhmäläiset, tai ainakin osa heistä, ovat nähneet selkeän syyn sille, miksi Gamestopin osakkeen pitäisi lähteä voimakkaaseen nousuun kunhan sitä ostaa tarpeeksi.
Osakemarkkinoiden manipulointi
Kysymys kuuluu kuka oikeastaan manipuloi markkinoita? Somesta voimaa saaneiden piensijoittajien voidaan nähdä pyrkineen osakehinnan manipulointiin, mutta mikä on hedge-rahastojen osuus?
Lyhyeksi myynnin voidaan nähdä tehostavan markkinoita.
Toisaalta yrityksen koko osakekannan kattava lyhyeksi myynti on kiistelty aihe ja finanssikriisin aikaan hedge-rahastoja syytettiin yritysten ajamisesta konkurssiin miljardeissa laskettavien lyhyiden positioidensa avulla.
Useat eri valtiot ovat aiemmin asettaneet yrittäneet vakauttaa osakemarkkinoita kieltämällä lyhyeksi myynnin. Kielto on tosin jäänyt väliaikaiseksi.
Onnistuivatko hedge-rahastot muuttamaan sääntöjä?
Viimeisin käänne Gamestopin tapauksessa oli Robinhood-alustan lanseeraama osakkeenostokielto Gamestopille ja muutamille muille osakkeille.
Robinhoodin alustaa käyttävät piensijoittajat kohtasivat yllättäen tilanteen, jossa Gamestopin osaketta sai myydä muttei ostaa.
Yksittäiset poliitikot yli puoluerajojen vaativat nyt tutkintaa aiheesta.
Samalla salaliittoteoriat ovat lähteneet lentoon.
Salaliittoteoria perustuu Citadelin yhteyksistä niin Gamestopin kurssinousun myötä rahansa menettäneeseen Melvin Capitaliin kuin osakkeiden ostot kieltäneeseen Robinhoodiinkin.
Salaliittoteorin pihvinä ovat huhut, joiden mukaan Citadel lisäsi lyhyeksi myytyä positiotaan juuri ennen Robinhoodin asettamaa ostokieltoa.
Lisää vettä myllyyn tulee huhuista, joiden mukaan Robinhood alkoi pakkomyymään asiakkaidensa omistamia Gamestopin osakkeita. Syytösten mukaan arvo-osaketilin osakkeet ovat lähteneet myyntiin automaattisesti ja vastoin omistajiensa tahtoa.
Robinhood on kiistänyt syytteet.