Kasvuosakkeet

Ohjelmistoyhtiö Qt on rautaisessa tulosvireessä – nyt tuli positiivinen tulosvaroitus

Qt on ollut yksi viime vuoden kirkkaimpia valonpilkkuja Helsingin pörssissä.

Viime vuoden toisella vuosineljänneksellä yhtiön liiketulos oli huomattavasti analyytikoiden konsensusodotuksia kovempi.

Kolmannella vuosineljänneksellä yhtiö toisti saman tempun, kun sen liikevaihto kasvoi peräti 30,6 prosenttia 19,1 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvu oli vieläkin kovempaa, 35,7 prosenttia. Liiketulos nousi peräti 5,1 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten liiketulos oli 0,072 miljoonaa euroa.

Se on näkynyt luonnollisesti yhtiön markkina-arvossa. Qt:n osake on kivunnut Helsingin pörssissä viimeisen viiden vuoden aikana lähes 1490 prosenttia.

Jatkoa seuraa.

Nyt yhtiö antoi ennakkotietoja koko vuoden myynnistä ja tuloskehityksestä.

Alustavien, tilintarkastamattomien lukujen mukaan Qt Group-konsernin liikevaihto oli lähes 80 miljoonaa euroa vuonna 2020. Liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 36 prosenttia ja vertailukelpoisin valuutoin lähes 38 prosenttia.

Viimeisen vuosineljänneksen kasvu oli erityisen rajua.

Yhtiön liikevaihto vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä oli 23,8 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan oli lähes 41 prosenttia ja vertailukelpoisin valuutoin lähes 47 prosenttia. Liikevoitto vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä oli noin 6,1 miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali noin 25,8 prosenttia.

Liikevoitto oli noin 17 miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali oli noin 21,4 prosenttia.

Yhtiö oli aiemmin viime lokakuussa julkistamassaan johdon osavuotisessa selvityksessä arvioinut liiketuloksen kasvavan vertailukelpoisin valuutoin yli 25 prosenttia ja liiketuloksen olevan selvästi positiivinen vuonna 2020.

Merkittävästi aiempaa ennustetta parempi tulos johtuu yhtiön mukaan erittäin hyvin sujuneesta myynnistä vuoden 2020 lopussa. Erityisesti kehittäjälisenssien myynti sujui yli yhtiön odotusten ja aiempien arvioiden. Sen sijaan jakelulisenssien myynnissä näkyi myös vuoden lopussa selvästi koronavirusepidemian negatiivinen vaikutus.

Qt kertoi viime joulukuussa tehneensä merkittävän tuotejulkistuksen, kun se ilmoitti tuovansa markkinoille ohjelmistokehitysalustansa uuden version Qt 6.0:n. Sen uudelleen suunniteltu arkkitehtuuri tarjoaa yhtiön mukaan yhtenäisemmän perustan tuottavammalle ohjelmistokehitykselle.

Qt:n ohjelmistokehitysalustan avulla yritykset, kuten Bosch, Daimler ja LG, suunnittelevat, kehittävät ja ottavat käyttöön alustariippumattomia sovelluksia ja graafisia käyttöliittymiä. Qt:n teknologiaa käytetään työpöytä- ja mobiilisovelluksissa sekä sulautetuissa järjestelmissä muun muassa kuluttujaelektroniikassa, ajoneuvoissa, lääkinnällisissä laitteissa ja teollisuusautomaatiojärjestelmissä eri puolilla maailmaa.

Uusi Qt-versio tukee yhtiön siirtymää jatkuvalaskutteisten lisenssien malliin sekä korkeampaan hinnoitteluun uusien ominaisuuksien myötä, totesi joulukuussa artikkelissaan Inderesin toimitusjohtaja ja analyytikko Mikael Rautanen.

Qt kertoi lokakuussa siirtyvänsä toistuvaislaskutteisen kehittäjälisenssin myyntiin. Rautasen mukaan sen pitäisi tukea kasvua niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä.

”Aiemmin asiakkaat ostivat kehittäjälisenssin ja pystyivät pitämään lisenssiä voimassa maksamalla suhteellisen pieniä ylläpitomaksuja. Nykyään lisenssin voimassa pitäminen edellyttää jatkuvaa tilausta. Tämä tuottaa yli ajan Qt:lle asiakkuudesta korkeamman liikevaihdon, kuin kertaluonteisen kehittäjälisenssi ja ylläpitomaksut. Uusi Qt 6.0 -versio on saatavissa ainoastaan jatkuvan tilauksen lisenssillä, mikä kannustaa yhtiön asiakaskuntaa siirtymään jatkuvalaskutteiseen malliin”, Rautanen toteaa.

Yhtiö julkaisee tilinpäätöstiedotteen ja tilinpäätöksen vuodelta 2020 torstaina 18.2.2021 klo 8:00. Yhtiö antaa siinä yhteydessä arvion tulosnäkymistä vuonna 2021.

Qt Groupin osake on nousussa yli 11 prosenttia Helsingin pörssissä noin kello 13.00.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös