Talouden trendit

Ohjelmistoyhtiö Qt Group löi pöytään hirmuiset tulosluvut

Tulosluvuissa pörssin pieni ohjelmistoyhtiö vaihtoi pilkun paikkaa kaksi pykälää.

Qt Group osakekurssi sijoittaminen talous pörssi

Qt Group yllätti jälleen. Aiemmin toisella vuosineljänneksellä liiketulos oli huomattavasti analyytikoiden konsensusodotuksia kovempi.

Nyt yhtiö toisti saman tempun.

Yhtiön liikevaihto kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä peräti 30,6 prosenttia 19,1 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvu oli vieläkin kovempaa, 35,7 prosenttia.

Liiketulos nousi peräti 5,1 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten liiketulos oli 0,072 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden -0,01 eurosta 0,16 euroon.

Tuloskasvu oli yllättävän vahvaa, sillä konsensusodotus oli 2,2 miljoonaa euroa liikevoittoa. Analyysitalo Inderes oli odottanut 2,1 miljoonan euron liikevoittoa.

Yhtiön toimitusjohtaja Juha Varelius kertoo, että voimakkainta liikevaihdon kasvu oli Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa, jossa yhtiö solmi syyskuussa merkittävän monivuotisen lisenssikaupan kansainvälisen ohjelmistoalan suuryrityksen kanssa.

Haasteitakin on ollut.

Koronavirusepidemia on keväästä 2020 alkaen aiheuttanut monille yhtiön asiakkaille eriasteisia tuotantokatkoja ja projektien lykkääntymisiä. Tämän vuoksi kyseiset asiakasyritykset eivät ole saaneet tuotteitaan markkinoille alkuperäisten arvioidensa mukaisesti. Yhtiölle tämä on näkynyt saamatta jääneinä jakelulisenssituloina, joiden kasvuvauhti on katsauskaudella jäänyt odotuksista.

Koronavirusepidemian vaikutukset yhtiön liiketoimintaan ovat ainakin toistaiseksi olleet kuitenkin verraten vähäiset, Varelius toteaa.

Qt Group nostaa aiempaa arviotaan kuluvan vuoden näkymistään ja arvioi vuoden 2020 liikevaihdon kasvavan vertailukelpoisin valuutoin yli 25 prosenttia ja liiketuloksen olevan selvästi positiivinen.

Yhtiön aiemmin puolivuosikatsauksessa julkistaman arvion mukaan vuoden 2020 liikevaihdon arvioitiin kasvavan vertailukelpoisin valuutoin yli 20 prosenttia edellisvuodesta ja liiketuloksen olevan positiivinen.

”Qt Group julkaisi tänään aamulla erinomaisen Q3-tuloksen ja nosti näkymiään vuodelle 2020. Koronapandemian aiheuttamasta vastatuulesta huolimatta yhtiö näyttää porskuttavan erittäin vahvasti eteenpäin ja vastoin odotuksiamme raju kasvuvauhti ei Q3:lla tasaantunut”, kommentoi Qt:n tulosraporttia Inderesin analyytikko ja toimitusjohtaja Mikael Rautanen.

Toisen vuosineljänneksen tulosraportin julkistuksen jälkeen Rautanen arvioi, että Qt:n liikevoittomarginaalin raju nousu heijastelee yhtiön liiketoimintamallin skaalautuvuutta viime vuosien investointivaiheen jälkeen.

Qt Groupin osakekurssi on kivunnut vuodessa jo yli 160 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>