Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset nousivat rajusti – ekonomisti: ”Nyt tuli iso jytky”

teollisuus tilaukset vuosimuutos talous

Tuoreet teollisuustilastot tarjosivat positiivisen yllätyksen Suomen teollisuuden näkymistä.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2020 marraskuussa 9,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-marraskuun aikana tilaukset laskivat 11,0 prosenttia edellisvuodesta.

Teollisuuden uusien tilauksien kymmenen kuukautta jatkunut lasku päättyi marraskuussa. Yritykset saivat marraskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuuden ja metalliteollisuuden päätoimialoilla.

Kemianteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisestä vuodesta 44,2 prosenttia ja metalliteollisuudessa 7,1 prosenttia. Paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat 8,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Tilastokeskus muistuttaa, että tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi marraskuussa 0,7 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 marraskuussa 0,9 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 marraskuussa. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 3,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Nordean ekonomisti Juho Koistiainen kuvailee tilausten kasvua jytkyksi.

”Nyt tuli iso jytky. Teollisuuden tilaukset 9,2 prosentin kasvussa”, Koistiainen tviittaa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kiinnittää huomoita erityisesti elektroniikkateollisuuden elpymiseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös