Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Positiivisille tulosyllätyksille on vielä tilaa

Jos historia toistaa itseään suhdannekäänteessä, osakkeita kannattaa nyt suosia, arvioi Nordean sijoitusstrategi.

Vuosi 2021 alkaa sijoitusmarkkinoilla positiivisissa tunnelmissa. Koronarokotukset ovat alkaneet ja ennakoivat suhdanneindeksit, kuten ostopäällikköindeksit, kertovat kasvun elpymisestä useissa maissa.

Goldman Sachsin pääekonomisti Jan Hatzius nosti Yhdysvaltojen talouden bruttokansantuotteen kasvuennustetta reippaasti ensi vuoden ensimmäiselle vuosineljännekselle. Hatzius nosti kasvuennusteen 3,0 prosentista 5,0 prosenttiin. Koko ensi vuoden kasvuennustetta pääekonomisti nosti 5,3 prosentista 5,8 prosenttiin.

Syynä selvään ennustenostoon on presidentti Donald Trumpin hyväksymä 900 miljardin dollarin elvytyspaketti. Hatziuksen mukaan elvytyspaketti kiihdyttää talouskasvua kokonaisuudessaan ennen kaikkea ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mutta paketin vaikutus amerikkalaisten kulutuskysyntään jakaantuu tasaisemmin koko vuodelle.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava arvioi blogissaan, että viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä nähdään vielä tulosten heikkenemistä.

”Epidemian hidastamiseksi asetetut talouden rajoitustoimet painoivat yritysten tuloksia erityisesti vuoden 2020 toisella neljänneksellä, jolloin tulokset laskivat Yhdysvalloissa 30 % ja Euroopassa jopa 50 % edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden viimeisen neljänneksen tuloksia ei ole vielä julkistettu, mutta kokonaisuudessaan tulosten ennustetaan laskevan vuonna 2020 Yhdysvalloissa lähes 15 % ja Euroopassa peräti kolmanneksen”, Alava toteaa.

Tänä vuonna tilanne näyttää Alavan mukaan tyystin toiselta.

”Optimisti toteaa, että tästä on helppo ponnistaa ylöspäin. Tulosten odotetaankin kasvavan vuonna 2021 Yhdysvalloissa yli 20 % ja Euroopassa lähes 40 %.”

Alavan mukaan osakekurssit ovat luonnollisesti jo hinnoitelleet tuloskäännettä, mutta positiivisille yllätyksille on vielä tilaa.

”Aikaisemmissa suhdannekäänteissä tulokset ovat yleensä parantuneet selvästi odotettua enemmän noususuhdanteen käynnistyessä. Osakemarkkinoiden nousu taantuman aiheuttamasta kuopasta on puolestaan kestänyt keskimäärin noin 50 kuukautta. Historian valossa osakkeita kannattaa siis edelleen suosia.”

Yksi riski näyttää aiheuttavan nyt päänvaivaa kuitenkin sekä sijoitusammattilaisten että sijoittajien keskuudessa. Se riski on inflaation kiihtyminen.  

”Markkinoiden heiluttajaksi voi sen sijaan nousta jo kuolleeksi luultu inflaatio. Rajoitusten purkaminen yhdistettynä voimakkaaseen elvytykseen voivat johtaa hintojen nousuun”, Alava varoittaa.

Sijoitusstrategin mukaan protektionismin lisääntyminen ja tuotantoketjujen uudelleen rakentaminen voivat osaltaan lisätä yritysten kustannuksia, mikä noususuhdanteessa on helppo siirtää hintoihin.

Inflaation kiihtyminen tarkoittaa yleensä korkeampia korkoja, mikä olisi myrkkyä osakesijoitusten tuotoille. Keskuspankit pyrkivät silti pitämään korot matalina, Alava uskoo.

”Mahdollisesta inflaation kiihtymisestä huolimatta keskuspankkien ohjauskorot pysyvät todennäköisesti alhaalla vielä seuraavat pari vuotta. Keskuspankit pyrkivät pitämään myös pitkien lainojen korot alhaalla jatkamalla valtionlainojen ostoja, mutta nousupainetta voi silti olla etenkin Yhdysvalloissa. Tämä tuskin on merkittävä huolenaihe alkuvuonna mutta voi hermostuttaa markkinoita vuoden edetessä.”

Kommentoi
Ylös
>