Yritysuutiset

Rovio paransi kannattavuuttaan tulevaisuuden panostusten kustannuksella – sijoittajille tulosraportti oli pettymys

Peliyhtiö Rovion tuloskasvu jäi analyytikoiden odotuksista. Tulevaisuus näyttää epävarmalta.

Angry Birds -pelistään tunnetun peliyhtiö Rovion liikevaihto laski loka-joulukuussa 68,5 miljoonaan euroon vertailukauden vajaasta 72 miljoonasta eurosta. Lasku oli 4,3 prosenttia vuositasolla johtuen yhtiön mukaan pienemmästä brand licensing liikevaihdosta sekä valuuttakurssista.

Konsernin oikaistu liikevoitto kuitenkin nousi roimasti 7,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 0,2 miljoonasta eurosta. Oikaistu liikevoittomarginaali nousi 10,9 prosenttiin edellisvuoden 0,3 prosentista johtuen avainpelien vakaasta liikevaihdosta sekä alemmista käyttäjähankintainvestoinneista vuositasolla

Yhtiöltä osattiin odottaa tulospetrausta, mutta toteuma jäi silti selvästi analyytikoiden odotuksista, sillä konsensusodotus oli 11,4 miljoonan euron liiketulos.

Yhtiö jatkoi uusimman pelins’ Small Town Murdersin kasvattamista, ja pelin bruttomyynti saavutti 3,8 miljoonaa euroa viimeisellä vuosineljänneksellä ja 15 miljoonan euron vuosittaisen tason.

Angry Birds Friends -pelin bruttomyynti kasvoi 8,0 miljoonaan euroon edellisvuoden 5,9 miljoonasta eurosta, mikä oli pelin paras vuosineljännes sitten vuoden 2018 kolmannen kvartaalin.

Yhtiön mukaan mobiilipelimarkkinat jatkavat kasvuaan kasuaalipelien ollessa merkittävä kasvun ajuri. Kasuaalipeli on piirteiltään helposti lähestyttävä ja kaikkien ulottuvilla, riippumatta pelaajien taitotasosta tai käytettävissä olevista resursseista, kuten ajasta tai rahasta. Kasuaalipeli palvelee joustavasti erilaisia pelaajatyyppejä ja käyttötapoja.

Koronapandemia kiihdyttää yhtiön mukaan muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä ja markkinatrendeissä. Näillä on tärkeä vaikutus sekä nykypelien operaatioon että uusien pelien kehitykseen.

Nämä asiat yhdistettynä muihin alan muutoksiin, kuten Applen tietosuojakäytäntöön, lisäävät lyhyen ajan epävarmuutta markkinaympäristössä, Rovio varoittaa.

Markkinatilanteesta, investointien suorituskyvystä ja uusien pelien lanseerauksista riippuen Rovio tavoittelee käyttäjähankintainvestointien lisäämistä tulevien vuosien kasvun rakentamiseksi. Tällä voi olla vaikutuksia lyhyen tähtäimen kannattavuuteen.

Lisäksi Rovio hakee kasvua synergioita ja pitkän tähtäimen arvon kasvua mahdollistavilla yrityskaupoilla. Yrityskauppoja Rovio on tehnyt aiemminkin. Esimerkiksi viime kesäkuussa se osti ruotsalaisen pelistudio Darkfire Gamesin.

Vielä vuonna 2019 Rovio yritti saada peleilleen käyttäjiä panostamalla 100 miljoonan euron edestä käyttäjähankintainvestointeihin.  Se rasitti tuloskuntoa ja viime vuonna yhtiö kevensi investointipanostustaan tuntuvasti.

Rovio ei anna minkäänlaista arviota kuluvan vuoden tuloskehityksestä tai näkymistä.

Rovion peliliiketoiminnan johtaja Alexandre Pelletier-Normand nimitettiin Rovion toimitusjohtajaksi 1. tammikuuta 2021 alkaen.

Rovion tulosraportti oli selkeä pettymys sijoittajille ja osake sukelsi Helsingin pörssissä yli 12 prosenttia noin kello 11.00.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös