Kryptot

Tutkimus: Näin kyberhyökkäykset vaikuttavat bitcoinin tuottoon

Rahoitustutkija havaitsi hakkeroinnilla kaksi vaikutusta bitcoinin tuottovaihteluun. Tulokset ovat yllättäviä.

Vaasan yliopiston rahoituksen tutkijatohtori, dosentti Klaus Grobys on tutkinut, miten Bitcoin-markkinoiden epävarmuus muuttuu, jos Bitcoiniin kohdistuu hakkerointia eli niin kutsuttuja kyberhyökkäyksiä.

Vuosina 2013–2017 varastettiin kaikkiaan peräti 1,1 miljoonaa bitcoinia. Kun Bitcoinin nykyinen arvo nyt helmikuussa on ampaissut jo yli 40 000 dollariin, tappiot vastaavat runsasta 44 miljardia dollaria. Tämä tuo esiin kyseisen rikollisen toiminnan yhteiskunnallisen merkityksen.

Hakkerointi herättää kysymys siitä, miten Bitcoin-markkinoiden epävarmuus – volatiliteetilla mitattuna – reagoi kyberhyökkäyksiin.

Tutkijatohtori Grobysin vastikään julkaistu tutkimusartikkeli tunnetussa Quantitative Finance -tiedejulkaisussa käsittelee tätä kysymystä.

”Tutkimukseni on ensimmäinen yritys tunnistaa potentiaaliset riskitekijät ja niiden vaikutukset uusiin kasvaviin digitaalisiin rahamarkkinoihin – kyberhyökkäykset ovat vain yksi näistä uusista riskitekijöistä. Mielestäni tästä aiheesta tarvitaan paljon lisätutkimusta”, kertoo Grobys.

Grobys on käyttänyt tutkimuksessaan aineistona 29 Bitcoin-markkinoilla todettua hakkerointitapausta vuosilta 2013–2017. 

Tutkimuksessa havaittiin kaksi vaikutusta Bitcoinin volatiliteettiin eli tuoton vaihteluun: välitön ja viivästynyt vaikutus.

Tutkimuksen yllättävä tulos on, että Bitcoinin volatiliteetti ei reagoi hakkerointitapauksiin kyperhyökkäyksen jälkeisen päivän ja sen jälkeisen neljännen päivän välillä.

Tutkimuksessa havaittiin kuitenkin todisteita viivästyneestä vaikutuksesta volatiliteettiin. 

Erityisesti Bitcoinin tuoton volatiliteetti kasvoi merkittävästi viisi päivää kyberhyökkäyksen jälkeen. Tämä tulos säilyy, vaikka otetaan huomioon välitön vaikutus volatiliteettiin, eli päivänä, jolloin kyberhyökkäys tapahtui.

Viivästynyt vaikutus Bitcoinin tuoton volatiliteettiin viittaa tutkijan mukaan Bitcoin-markkinoiden tehottomuuteen, koska iskuvaikutus heijastuu kurssiin hitaasti.

Aiemmissa tutkimuksissa on dokumentoitu kryptovaluuttojen tuoton yhdenmukaisia muutoksia, mutta nykyisen tutkimuksen uusi havainto on, että hakkerointi Bitcoin-markkinoilla vaikuttaa myös muihin kryptovaluuttamarkkinoihin.

Todisteet viittaavat erityisesti siihen, että hakkerointitapausten yhteydessä vaikutus volatiliteettiin leviää muille kryptovaluuttamarkkinoille. Samoin kuin Bitcoin-markkinoilla on todettu, Ethereum-markkinoiden volatiliteetti kasvaa dramaattisesti viiveellä ajankohtana viiden päivän jälkeen. 

Grobysin mukaan varsin yllättävä tulos on, että samanaikaisesta vaikutuksesta Ethereumin volatiliteettiin ei näyttäisi olevan todisteita. Ethereumin tuoton volatiliteetin viivästynyt kasvu on kuitenkin taloudelliselta suuruusluokaltaan samalla tasolla Bitcoinin tuoton kanssa.

Grobysin mukaan toinen mielenkiintoinen tulos on, että sen enempää Bitcoinin kuin Ethereumin tuoton volatiliteettiprosessit eivät näytä osoittavan epäsymmetriaa, vaikka perinteisillä rahamarkkinoilla on todettu, että volatiliteetti reagoi voimakkaammin negatiivisiin innovaatioihin.

Esitettyä mallia voidaan mahdollisesti hyödyntää kryptovaluuttojen johdannaismarkkinoilla aktiivisesti toimivien sijoittajien työkaluna.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös