KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Vuosi 2020 – onnistuneiden allokaatiopäätösten vuosi

Vuoden loppua kohden olimme jo voimakkaassa ylipainossa osakkeissa ja pääsimme nauttimaan trendinomaisesti nousevista kursseista.

Vuosi oli täynnä vaikeita hetkiä myös sijoitusmarkkinoilla, mutta vanha oppi piti hyvin kutinsa: epätietoisuuden ja huolestuneisuuden ollessa suurimmillaan on yleensä paras hetki lisätä riskiä. Tämän ohjenuoran avulla Säästöpankin yhdistelmäsalkut ylsivät vertailuryhmänsä ylivoimaisesti parhaaseen tuottoon viime vuonna.

Faktat ja realiteetit ohittavat tunteet ja uskomukset

Koronakriisin vaikutukset tulivat pääomamarkkinoille yhdessä yössä helmikuun puolessa välissä, vaikka kriisi oli koetellut varsinkin Kiinaa jo yli kuukauden. Tällöin sijoittajien mielissä konkretisoitui todellisuus siitä, että kyseessä on paikallisen epidemian sijasta globaali pandemia. Nähtiin riskiomaisuuslajien suurin myyntiaalto sitten finanssikriisin yli 10 vuotta aikaisemmin. Osakkeet menettivät arvostaan useita kymmeniä prosentteja, eikä kukaan tiennyt mitä seuraavana päivänä tulisi tapahtumaan.

Osakemarkkinat pohjasivat maaliskuun puolessa välissä, vaikka pandemia oli vasta alkutekijöissään. Talouskasvua hidastavat sulkutoimet oli aloitettu ja hiljalleen tieto viruksesta ja sen torjunnasta kasvoi.

Yhdysvaltain keskuspankin lupaus käytännössä rajattomasta likviditeetistä riitti kuitenkin kääntämään markkinan ja lisää tukea saatiin nopeasti Euroopan keskuspankilta. Kaksi päivää ennen pohjia Säästöpankin Varainhoidossa tehtiin erittäin onnistunut päätös lisätä riskiä ja ostaa osakkeita.

Tuohon päätökseen päädyttiin hyvin kurinalaisella sijoitusprosessilla, jossa faktat ja realiteetit ohittavat tunteet ja uskomukset. Helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin tilanteessa, jossa myös salkunhoitajat joutuvat henkilökohtaisessa elämässään sietämään samaa ennennäkemätöntä epävarmuutta kuin kaikki muutkin.

Tuota kriittistä päätöstä seurasi moni muukin onnistunut allokaatiopäätös vuoden mittaan. Vuoden loppua kohden olimme jo voimakkaassa ylipainossa osakkeissa ja pääsimme nauttimaan trendinomaisesti nousevista kursseista.

Yhtiövalinnoissa meillä oli haastavampaa. Jo vuosia käyttämämme laadukkaampiin yhtiöihin keskittyvä strategiamme ei pärjännyt kovin hyvin pandemian alkuvaiheessa, jolloin nosteessa olivat yhtiöt, jotka tavalla tai toisella hyötyvät ihmisten kotona olosta ja etäyhteyksien käytöstä. Tällaiset firmat ovat tyypillisesti kasvavia teknologiayhtiöitä eivätkä niinkään vakiintuneita menestyjiä.

Rokotteiden päällystämä tie ulos pandemian ikeestä

Kaikki kuitenkin muuttui maanantaina marraskuun yhdeksäs päivä. Ensimmäinen merkittävä koronaviruksen vastaista rokotetta kehittävistä firmoista, Pfizer, ilmoitti kolmannen vaiheen kliinisten kokeiden tuloksista: rokotteella oli tutkimuksissa saavutettu jopa 95 prosentin tehokkuus koronavirusta vastaan! Hetkessä oli salkunhoitajalla samanlainen tuntu kuin aiemmin helmikuussa, kun kurssit romahtivat. Tällä kertaa ainoastaan päinvastainen. Indeksitasolla osakkeet nousivat hetkessä 10 prosenttia, mutta suurin vaikutus uutisella oli osakemarkkinoiden sisällä.

Koko vuoden hyljeksityt perinteisemmät yhtiöt nousivat pystysuoraan ylös samaan aikaan kun koronapandemiasta hyötyneet teknologiayhtiöt kääntyivät alaspäin. Pfizerin uutista seurasivat viikon välein vielä Moderna ja AstraZeneca. Rokotteiden päällystämä tie ulos pandemian ikeestä alkoi hahmottumaan.

Allokaatiopäätökset vauhdittivat yhdistelmäsalkkujen menestystä – sama vauhti jatkuu

Säästöpankin yhdistelmäsalkut olivat jo marraskuun alussa selvästi edellä laajaa markkinaa hyvien allokaatiopäätösten johdosta, mutta kun myös yhtiövalinnat kääntyivät eduksi tuona marraskuun maanantaina, niin etumatka vuoden loppuun mennessä kolminkertaistui. Ja sama vauhti on jatkunut vuonna 2021!

Vuosi 2020 oli monella tapaa opettavainen. Ihmiset ympäri maailmaa ymmärsivät, että huomista ei koskaan kannata ottaa itsestään selvyytenä. Opettavainen vuosi oli myös sijoitusmarkkinoilla. Vanha viisaus omaan sijoitussuunnitelmaan nojaamisesta myös vaikeina aikoina – varsinkin vaikeina aikoina – johtaa yleensä parhaaseen lopputulemaan pitkällä aikavälillä.

En voisi olla iloisempi asiakkaittemme puolesta! Samaan hengenvetoon olen myös erittäin kiitollinen asiakkaittemme vuosia jatkuneesta luottamuksesta osaamiseemme. Jatkamme nöyränä työskentelyä parhaiden riskikorjattujen tuottojen eteen ja pidämme huolen, ettei vuosi 2020 jää viimeiseksi onnistumiseksi.

Kun tahdot onnistua, tervetuloa Säästöpankkiin. Varaa aika.

Säästöpankkiryhmä edistää yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.

Sp logo Säästöpankki
Kommentoi
Ylös
>