Oma talous

Ota huomioon nämä 7 vinkkiä ennen työhaastattelua

Työhaastattelussa menestymistä voi harjoitella etukäteen. Ota huomioon nämä 7 vinkkiä ja onnistut paremmin työhaastattelussa.

Työhaastattelu voi olla stressaava kokemus: miten luot itsestäsi mahdollisimman hyvän ensivaikutelman ja vakuutat haastattelijalle olevasi heidän hakema uusi työntekijä?

Ennen työhaastattelua kannattaa valmistautua mahdollisimman hyvin. The Entrepreneur –sivusto esittää avainkohtia, joita kannattaa ottaa huomioon ennen työhaastattelua. Näillä seitsemällä vinkillä onnistut paremmin työhaastattelussa.

1. Sovitko työpaikan yrityskulttuuriin?

Ennen työhaastattelua on tunnetusti tärkeää ottaa mahdollisimman paljon selvää yrityksestä, johon haet töihin. Mutta vielä tärkeämpää on ottaa selvää sovitko työpaikan yrityskulttuuriin. Yritä löytää yrityksen nykyisiä tai vanhoja työntekijöitä ja ota selvää minkälainen yhteishenki ja yrityskulttuuri työpaikalla on. Samalla voit puntaroida sopisitko sinä kyseisen työpaikan tiimiin.

2. Minkä mielikuvan luot itsestäsi?

Oletko todella intohimoinen tämän työpaikan suhteen? Näytä se työhaastattelussa ja ole rehellisesti innostunut, miksi haluat olla osa tätä yritystä. Myös kaikki ylimääräinen tieto yrityksestä saa sinut näyttämään siltä, että olet todella kiinnostunut työpaikasta ja olet hakenut tietoa yrityksestä etukäteen.

3. Kiinnitä huomiota ulkonäköösi

Työhaastatteluun kannattaa pukeutua sharpisti, mutta ei kannata näyttää ylipukeutuneelta. Vaatteet, jotka ovat siistit ja saa sinut tuntemaan mukavalta ja itsevarmalta, on varmasti paras valinta. Haastattelussa kannattaa muistaa hymyillä, jos se tuntuu luontevalta. Tekohymyä ei kannata vääntää.

4. Mitä kehonkielesi viestii?

Haastattelussa on hyvä pitää mielessä oma kehonkieli. Jos istut kädet puuskassa tai hipelöit hiuksiasi koko työhaastattelun ajan, se voi antaa sinusta vihaisen tai epävarman kuvan. On normaalia jännittää haastattelussa, mutta koita pitää ryhtisi suorassa ja olemuksesi rentona. Kehonkielesi kertoo totuuden.

5. Ajattele kuten haastattelija

Uuden työntekijän palkkaaminen on suuri investointi yritykselle. Mieti, että olisit itse tekemässä työhaastattelua ja olet haastattelijan paikalla. Mitä sinä haluaisit tietää haastateltavasta? Harjoittele haastattelua läheisen kanssa ja pyydä heitä esittämään sinulle kinkkisiä kysymyksiä.

6. Tee vaikutus haastattelijaan

Sinun tehtäväsi on tehdä vaikutus haastattelijaan. Yritä saada haastattelija hyvälle tuulelle! Vaikka tehtäväsi on puhua itsestäsi, on myös hyvä kuunnella tarkasti ja olla kiinnostunut, mitä haastattelija sanoo. Ei kannata myöskään puhua haastattelijan päälle.

7. Vältä näitä työhaastattelussa

Nämä asiat ovat varmasti jo universaalisti tunnettuja siitä, ettei niitä kannata tehdä työhaastattelussa:

  • Syö purkkaa.
  • Älä ole myöhässä.
  • Älä haise tupakalta tai laita liikaa parfyymia.
  • Muista kytkeä puhelin äänettömälle ennen haastattelua.
  • Älä valehtele (tai jää kiinni valehtelusta).
  • Älä huomioi, jos haastattelija on mielestäsi väärässä jostain asiassa.
  • Mustamaalaa entistä pomoa tai työpaikkaa.
  • Älä ole räikeästi eri mieltä haastattelijan kanssa tai ala riitelemään.

Jos tulette toimeen haastattelijan kanssa, pitäkää hauskaa. Haastattelun ei tarvitse olla jäykkä tilanne. Muista, jos olet itse hyvällä tuulella ja energinen, se tarttuu myös haastattelijaan.

Artikkeli on julkaistu SalkunRakentajassa aiemmin tammikuussa 2018.

Kommentoi
Ylös
>