Yritysuutiset

Fortum säilyy hyvänä osingonmaksajana

Energiayhtiön loka-joulukuun tuloskehitys ylitti odotukset.

Fortumin vuoden 2020 viimeisen neljänneksen vertailukelpoinen käyttökate oli 1,25 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin se oli ollut 0,55 miljardia. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi vertailukauden 0,4 miljardista 0,93 miljardiin euroon.

Tuloskasvu oli odotettua kovempaa, sillä analyytikoiden konsensusodotuksena oli 1,2 miljardin euron vertailukelpoinen käyttökate ja 0,9 miljardin euron vertailukelpoinen liikevoitto.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi yhtiön mukaan 0,93 miljardiin euroon pääasiassa Uniperin yhdistelyn seurauksena. Ydinvoiman tuotantomäärien selkeä lasku, sähkönhintojen lasku ja Venäjän ruplan kurssimuutoksen negatiivinen vaikutus tasoittivat osittain yhdistelyn positiivista vaikutusta.

Vuosi sujui Fortumin toimitusjohtajan, Markus Rauramon mukaan suunnitelmien mukaan.

”Pidimme voimalaitoksemme käynnissä, toteutimme vuosihuollot ja varmistimme uusien voimaloiden rakennustöiden valmistumisen ilman suurempia häiriöitä. Pohjoismaissa otimme käyttöön 90 megawatin tuulivoimapuiston Kalaxissa, Suomessa ja 99 megawatin tuulivoimapuiston Sørfjordissa, Norjassa. Venäjällä toimme markkinoille yhteensä 550 megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia. Samaan aikaan tytäryhtiömme Uniperin rakennushankkeet Saksan Irschingissa ja Scholvenissa sekä Surgutskayan voimalaitoksen modernisointi Venäjällä etenevät suunnitelmien mukaisesti”, Rauramo toteaa.

Fortumin viime joulukuussa esitelty uusi strategia tähtää energiamurroksen vauhdittamiseen, ja perustuu yhtiön vahvaan asemaan hiilidioksidipäästöttömässä sähkössä ja kaasussa sekä osaamisessa kestävissä teollisuus- ja infrastruktuuriratkaisuissa.

Strategiansa avulla Fortum pyrkii kasvattamaan osinkoa tulevina vuosina.

”Sen määrätietoisella toteutuksella tavoittelemme kestävää taloudellista tulosta ja kasvavaa osinkoa tulevina vuosina. Strategia on linjassa Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa: aiomme olla kaikessa toiminnassamme hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä ja Euroopan energiantuotannossa jo vuoteen 2035 mennessä”, Rauramo toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan kuluneena vuonna Fortumin toimintaympäristöön vaikuttivat pandemiaa ja markkinoiden yleistä epävakautta enemmän pohjoismaiden runsas vesitilanne, jonka seurauksena sähkönhinnat laskivat voimakkaasti.

”Päästöoikeuksien ja hyödykkeiden hinnat alkoivat elpyä vuoden loppupuolella, mikä näkyi myös sähkön hintojen nousuna. Vuosi 2020 kohteli monia energiahyödykkeitä karusti, mutta kaasun ja sähkön kysyntä Euroopassa laski vain vähän, noin 3–4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna”, toimitusjohtaja kertoo.

Fortum ei kerro tässä vaiheessa numeerista arvioita kuluvan vuoden näkymistä.

Fortumin hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiö jakaa vuodelta 2020 osinkona 1,12 euroa osaketta kohti, mikä on sama summa kuin viime vuonnakin.

Kommentoi
Ylös
>