Talouden trendit

Yrittäjäjärjestö varoittaa: Hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset olisi raskas isku yrityksille

Julkistettu ehdotus liikkumisrajoituksista on liian raskas leka nykytilanteessa ja se uhkaa kaataa yrityksiä, Suomen Yrittäjät varoittaa.

Hallitus on neuvotellut lakiesityksestä, jolla liikkumisvapautta rajoitettaisiin väliaikaisesti. Liikkumisrajoitusten tärkein tavoite on vähentää ihmisten välisiä tapaamisia ja lähikontakteja, koronavirustaudin levitessä kiihtyvästi ja hallitsemattomasti määrätyillä alueilla. Tarkoituksena on suojata ihmisiä vaaralliselta tartuntataudilta ja turvata terveydenhuollon kantokyky.

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi perustuslaissa turvatun liikkumisvapauden väliaikaisesta rajoittamisesta väestön suojaamiseksi koronaepidemian leviämiseltä.

Lailla voidaan rajoittaa tietyllä alueella henkilön liikkumista ja oleskelua muualla kuin kotikunnassa olevassa asuinpaikassa, jos se on välttämätöntä vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaavan hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Esityksessä ehdotetaan lisäksi säädettäväksi velvollisuus käyttää niillä alueilla, joille on säädetty liikkumis- ja oleskelurajoituksia, suun ja nenän peittävää kasvomaskia tai hengityssuojainta sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on muita kuin samaan talouteen kuuluvia henkilöitä.

Vielä ei ole tiedossa, milloin liikkumisrajoitukset tulevat voimaan ja mitä ne tarkkaan ottaen ovat.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan (sd.) uusia tiukempia koronarajoituksia, eli liikkumisrajoituksia, on välttämätöntä ottaa Suomessa käyttöön.

”Tilanne on erittäin vakava. On erittäin vakava uhka sille, että terveydenhuolto ylikuormittuu, jos emme ota uusia rajoituksia käyttöön”, Marin sanoi Ylen iltauutisissa.

Hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset iskevät suurella voimalla yrityksiin. Julkistettu ehdotus on liian raskas leka nykytilanteessa, kohdistuu väärin ja uhkaa kaataa yrityksiä, Suomen Yrittäjät arvioi.

”Rajoitukset vaikuttavat tuhoisasti yrityksiin, jotka ovat vailla mahdollisuuksia sopeutua”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Jos halutaan estää lähipiirikontakteja, pitää kohdistaa rajoitukset Pentikäisen mielestä niihin eikä rajoittaa elinkeinovapautta.

”Jos yritystoiminta käytännössä estetään, pitää tarjota riittävät korvaukset sekä lainsäädännölliset keinot sopeutua. Näitä ei ole tarjolla. Kannamme suurta huolta koronatilanteesta ja pidämme monia rajoituksia perusteltuna. Tämä esitys on kuitenkin ylimitoitettu – ainakin julkistetun tiedon valossa. Jokaisen pitää ottaa vastuuta ja vähentää kontakteja, jotta tätä lakia ei tarvita.”

Hallituksen esitykseen on rakennettu paljon poikkeuksia.

”Se on kuin juusto, joka on täynnä reikiä. Tämä tekee esityksestä hankalan kansalaisille ja yrittäjille. Sitä on myös vaikea valvoa. Perusoikeuksia poljetaan huterin perustein. Tämä uhkaa kaikkien rajoitustoimien hyväksyttävyyttä”, Pentikäinen toteeaa.

Esitys tekee yritystoiminnasta entistä vaikeampaa alueilla, joihin ovat iskeneet voimalla turistikato, etätyöt ja aiemmat rajoitustoimet.

”On kornia todeta, että yritystoiminnan pyörittäminen olisi mahdollista, kun se käytännössä tehdään liikkumisrajoituksilla liki mahdottomaksi. Asiakkaita ei rajoitusten vuoksi ole. Tästä kärsivät erityisesti pienet kivijalkakaupat ja palveluyritykset”, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Makkulan mukaan muodollinen oikeus harjoittaa yritystoimintaa ei tuo leipää yrittäjän pöytään. Hönen mukaansa hallituksen pitää nopeasti kompensoida rajoituksista aiheutuvat menetykset. Muuten nähdään konkursseja, työttömyyttä ja inhimillisiä tragedioita, joilla on mittavia terveysvaikutuksia, Makkula varoittaa.

”On myös riski, että liikkumisrajoitusten seurauksena ihmiset alkavat hamstrata tuotteita ja pakkautuvat isoihin marketteihin, jolloin voi syntyä lisää altistumisia.”

Yrittäjät odottaa hallitukselta pikaisesti väliaikaisia lainsäädäntömuutoksia.

”On anteeksiantamatonta, että yrityksille ei anneta mahdollisuutta reagoida nopeasti tuleviin rajoituksiin. Työsopimuslakia pitää muuttaa niin, että lomautukset voidaan toimeenpanna nopeammin. Kahden viikon lomautusilmoitusaika on kohtuuttoman pitkä, kun rajoitukset vyöryvät päälle”, Makkula toteaa.

Makkulan mukaan myös työntekijöiden toimeentulo on kriisitilanteessa turvattava maksamalla työttömyysetuutta välittömästi lomautuksen alettua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös