Oma talous

Pyörävarkaudet nousivat kyseenalaiseen ennätykseen – menopelejä vietiin 11 miljoonan euron edestä

Viime vuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettiin varastetuksi 20 900 polkupyörää, kertoo Finanssiala.

Edellisvuoden luku oli runsaat 17 600. Poliisin tietoon tuli vajaat 24 000 varastettua pyörää. Luvut ovat vuonna 1992 alkaneen mittaushistorian korkeimmat.

Koronavuosi siivitti polkupyörävarkaudet kyseenalaiseen ennätykseen: koskaan vuonna 1992 alkaneen mittaushistorian aikana ei vuodessa ole varastettu yhtä paljon polkupyöriä. Varastetuista pyöristä vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna korvauksia yhteensä 11 miljoonaa euroa.

Varastetuista pyöristä runsaat 4 prosenttia on sähköpyöriä.

Myös poliisin tietoon tulleet pyörävarkaudet nousivat uuteen ennätykseensä. Poliisin tietoon tuli vajaat 24 000 varastettua pyörää. Luku poikkeaa vakuutusyhtiöiden luvusta, koska kaikista varkauksista ei haeta korvauksia.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen uskoo, että pandemian myötä lisääntynyt etätyö ja vähentynyt harrastusaktiivisuus aiheuttivat sen, että pyöriä säilytettiin aiempaa enemmän parkissa.

”Ihmiset liikkuivat aiempaa vähemmän ulkona, joten pyörävarkailla on ollut kaduilla ja kujilla työrauha.”

Myös poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta arvioi viime heinäkuussa Iltalehdelle, että kotimaiset omaisuusvarkaat ovat aktivoituneet koronaepidemian aikana. Hänen mukaan pyörävarkauksia tekevien motiivi on mustan pörssin bisnes, jolla rahoitetaan päihteiden käyttöä.

Poliisitarkastajan mukaan huumeongelmat ovat kasvaneet koronaepidemian aikana selkeästi kaupunkien ja kuntien alueilla. Se näkyy omaisuusrikoksien kasvuna, ja polkupyörien lisäksi esimerkiksi moottoriajoneuvoihin kohdistuneita varkauksia on ennätyksellinen määrä.

Miten polkupyörä sitten kannattaa turvata pitkäkyntisiltä?

Roistojen työrauhaa kannattaakin mahdollisuuksien mukaan häiritä jättämällä pyöränsä näkyvälle paikalle, jossa työkalujen kanssa ähräävät hämäräveikot herättävät huomiota. Paras säilytyspaikka on lukittu varasto. Myös pyörän lukitsemiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

”Pyörä on kiinnitettävä kiinteän runkolukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla kiinteään esineeseen. Pyörä lukitaan rungosta, ei vaikkapa eturenkaasta, jonka irrottaminen on turhan helppoa”, Pänkäläinen neuvoo.

Pyörä on lukittava runkolukon lisäksi kaarilukolla kiinteään esineeseen. Lukitsemisen lisäksi pyörässä olevat yksilölliset tunnistetiedot kannattaa ottaa talteen. Lisäksi itse pyörä kannattaa valokuvata, niin takaisinsaannin mahdollisuus kasvaa. Pyörää kannattaa mahdollisuuksien mukaan säilyttää lukittuna lukitussa tilassa, kuten pyöräkellarissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös