Yritysuutiset

Biohitin kaksi pääomistajaa ajautuneet kulisseissa erikoiseen umpikujaan

Bioteknologiayhtiön kiinalaisomistaja syyttää yhtiön perustajaa mikromanageerauksesta.

HS Visio kertoi lauantaina, että Helsingin pörssin bioteknologiayhtiö Biohit on ajautunut sisäisiin ristiriitoihin, jossa vastakkain on yhtiön kaksi pääomistajaa.

Kiinalaisen Biohit Healthcare Co:n toimitusjohtaja Liu Feng omistaa suomalaisyhtiöstä kolmanneksen ja on myös Biohit Oyj:n hallituksen jäsen. Kiinalaisyhtiöllä on yksinoikeus toimia Biohitin eräiden tuotteiden jakelijana Kiinassa.

Feng väittää, että yhteistyö Biohitin hallituksen puheenjohtajan ja yhtiön suurimman omistajan, Osmo Suovaniemen kanssa ei ole toiminut toivotulla tavalla. Fengin mukaan Suovaniemi on puuttunut yhtiön operatiiviseen toimintaan, vaikka se kuuluisi pörssiyhtiön toimitusjohtajan, ei hallituksen puheenjohtajan tehtäviin.

Biohitin tuotevalikoima sisältää testejä, instrumentteja ja analyysijärjestelmiä laboratorioihin. Lisäksi Biohit on tuonut markkinoille Acetium-valmisteita, joka sitovat karsinogeenistä eli syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä.

Yhtiön keihäänkärkituotteita ovat terveystesti GastroPanel ja asetaldehydin torjumiseen tarkoitettu Acetium-kapseli.

Biohitin kehittämä mahalaukun terveystesti GastroPanel ja paksusuolen syöpäriskin määrityksen ColonView-pikatestit ensisijainen käyttäjäkunta on perusterveydenhuolto, minkä lisäksi laktoosi-intoleranssija helikobakteeri- pikatestit soveltuvat erikoissairaanhoidon käyttöön.

Tappioita vuodesta toiseen

Biohitin toiminta on ollut pitkään tappiollista. Vuosien 2013 – 2020 aikana yhtiön toiminta on ollut tappiollista vuotta 2017 lukuun ottamatta. Viime vuonna osakekohtainen tulos oli pakkasella 0,22 euroa.

Tappiolliset vuodet ovat syöneet Biohitin omaa pääomaa, joka on vähentynyt 1,6 eurosta alle 0,6 euroon osaketta kohden.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli vain 7,1 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli ollut 10,1 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Semi Korpela kertoo, että koronapandemian vaikutus Biohitin liiketoimintaan vuoden 2020 toisella vuosipuoliskolla oli ensimmäistä vuosipuoliskoa vähäisempi. Liiketoiminta elpyi sekä Euroopassa että Kiinassa, mutta Lähi-idän markkinat olivat lähes täysin pysähdyksissä myös koko toisen vuosipuoliskon ajan.

Biohit odottaa kuitenkin koko vuoden 2021 liikevaihdon kasvavan merkittävästi vuoteen 2020 verrattuna.

Biohitin perustaja vetelee naruista

Osmo Suovaniemen vaikutusvalta Biohitissa on suuri, sillä hän omistaa enemmistön äänivaltaisista osakkeista ja on yhtiön perustaja.

Feng kertoo aikovansa esittää kesäkuun yhtiökokouksessa, että Suovaniemi jäisi eläkkeelle yhtiön hallituksesta ja vetäytyisi operatiivisesta roolistaan yhtiössä.

Biohit on julkaissut nyt vastineensa Liu Fengin syytöksiin. Maanantaina julkaisemassaan lehdistötiedotteessa yhtiö kertoo, että se ei yleensä kommentoi markkinaspekulaatioita tai julkisuudessa esitettyjä väittämiä. Nyt se tekee siis poikkeusen.

”Yhtiön hallituksen jäsen Liu Feng on yhtiötä informoimatta esittänyt julkisuudessa (Helsingin Sanomat, HS Visio, Kiinalainen juttu, 24.4.2021) yhtiötä koskevia väittämiä, joiden takia Biohit katsoo tarpeelliseksi kommentoida joitakin Liu Fengin edellä mainitussa lehtikirjoituksessa esittämiä väitteitä”, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Yhtiö kritisoi sisäisten asioiden julkista puintia

Tiedotteessa todetaan, että Liu Fengin julkisuudessa esittämät väittämät ovat hänen omiaan eivätkä edusta Biohitin kantaa. Tiedotteen mukana Fengin tapa käydä keskustelua julkisuudessa ei ole hyväksyttävää.

”Biohit pitää kaikille osapuolille vahingollisena Liu Fengin tapaa käydä julkisuudessa keskustelua toisaalta Biohitin sisäisistä, luottamuksellisista asioista ja toisaalta jakelusopimuksen osapuolten keskinäisistä, luottamuksellisista asioista. Biohit edellyttää, että yhtiön ja yksittäisten osakkeenomistajien intressit pidetään erillään osakeyhtiölain mukaisesti. Osakeyhtiössä hallituksen tehtävänä on edistää yhtiön etua ja huolehtia osaltaan siitä, että osakkeenomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaatimus toteutuu täysimääräisesti”, tiedotteessa todetaan.

Tiedotteen mukaan Biohit Oyj:n ja kiinalaisyhtiö Biohit HealthCare Co. Ltd:n välillä on ollut erimielisyyttä, koska Biohit edellyttää Biohit HealthCarelta yhtiön välisten sopimusten ehtojen noudattamista. Biohit toivoo erimielisyyksien ratkeavan sovinnollisesti.

Tiedotteen mukaan pitkän kokemuksensa ansiosta Osmo Suovaniemellä on erinomaiset edellytykset toimia tehtävässään yhtiön hallituksen puheenjohtajana ja myös toimitusjohtajan sijaisena.

Biohitin toimitusjohtaja Semi Korpela jäi sairaslomalle maaliskuun 22. päivänä. Sairausloman aikana toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa Osmo Suovaniemi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös