Sijoittaminen

Kirjavinkkejä aloittelevalle sijoittajalle

Sijoittaja voi miettiä sopivaa sijoitustyyliä itselleen kiinnostavien kirjojen avulla.

Sijoittamisen aloittaminen on ymmärrettävästi vaikeaa. Tarjolla on niin montaa erilaista vaihtoehtoa, että voi olla vaikea päättää mistä lähteä liikkeelle. 

Oleellinen kysymys ei ehkä niinkään ole se mikä on se kaikista paras strategia, vaan ehkä ennemminkin mikä on se itselleen parhaiten sopiva strategia. Ja se parhaiten itselle sopiva strategia voi löytyä sitä kautta, että miettii minkälainen sijoituskirja olisi mielenkiintoista lukea tai kuunnella äänikirjana.  

Jos lähtökohtaisesti tuntuu siltä, että todelliset mielenkiinnon kohteet ovat jossain ihan muualla niin rahastosijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Rahastosijoittaminen onkin se paras vaihtoehto suurimmalle osalle sijoittajista. 

Rahastosijoittamisessakin voi kuitenkin tehdä virheitä ja näiden virheiden välttämiseksi kannattaa lukea kirja. 

Marko Erolan Paras sijoitus – Itsepuolustusopas sijoittajalle on tähän tarkoitukseen erittäin hyvin soveltuva opus. Kirja auttaa sijoittajia välttämään pahimpia rahastosijoittamiseen liittyviä sudenkuoppia ja auttaa ymmärtämään minkälaista tuottoa ja arvonvaihtelua on todennäköisesti odotettavissa. 

Niille, jotka pelkäävät osakkeisiin liittyvää arvonvaihtelua

Osakkeet ovat kautta aikain olleet se kaikista tuottavin omaisuusluokka. Siltikin osakkeisiin sisältyvä arvonvaihtelu ja pelko laman aiheuttamasta rysäyksestä voi osalle tuntua liian riskialttiilta toiminnalta. 

Asuntosijoittamisessa on monta hyvää puolta ja yksi niistä on loistava yhteensopivuus sijoittajan saamia tuottoja nostavan asuntosijoituslainan kanssa. 

Asuntosijoittaminen on suhteellisen huoletonta ja siihen voi halutessaan käyttää enemmän tai sitten vähemmän aikaa. Soitellen ei kuitenkaan kannata lähteä sotaan vaan kannattaa aloittaa lukemalla aihetta käsittelevä kirja. 

Mikäli asuntosijoittaminen kiinnostaa, kannattaa lukea Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta vuokraa vaurastu.

Niille, joita kiinnostaa strategia ja suuret menestystarinat

Osakesijoittamisen sisältä löytyy monta erilaista sijoitustyyliä. Yksi tapa lähestyä näitä tyylejä on niin sanottu yrityksen elinkaarimalli. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta on helppo ymmärtää, kun sitä vertaa ihmisen elinkaareen. Lapsen tarpeet eroavat aikuisen tarpeista ja nuoreen yritykseen sijoittaminen vaatii erilaisia taitoja kuin kypsään yritykseen sijoittaminen. 

Kirjassaan Good to Great Jim Collins tutkailee yrityspareja. Päivänä yksi nuo kaksi yritystä vaikuttavat olevan keskenään yhtä hyviä. Myöhemmin toinen on kasvanut suureksi menestystarinaksi, toinen on suunnilleen yhtä hyvä kuin ennenkin. Mistä ero johtuu? Mitä asioita tehtiin oikein yrityksessä yksi ja väärin yrityksessä kaksi?

Mikäli nämä kuulostavat mielenkiintoisilta aiheelta, sinussa on todennäköisesti ainesta kasvusijoittajaksi sillä juuri nuo ei suoraan numeroiksi puettavat tekijät ovat kasvusijoittajan menestyksen kannalta keskeisiä tekijöitä. 

Jos taas olet kiinnostunut menestystarinoista niiden tuomien suurten tuottojen kannalta, kannattaa tutustua Philip A Fisherin kirjaan nimeltään Common Stocks and Uncommon Profits.

Niille, joita kiinnostavat helposti ymmärrettävät tuotot ja numeerinen analyysi

Kasvusijoittaminen vaatii erilaisia taitoja ja perustuu erilaisiin asioihin kuin vakaisiin yrityksiin perustuva sijoittaminen. Niin osinkosijoittamisen kuin Buffett-tyyppiseen arvosijoittamiseenkin soveltuvat osakkeet painottuvat vakaaseen elämänvaiheeseen ehtineiden yritysten puolelle. 

Osaketuoton alkujuuri on yrityksen liiketoiminnassa, mutta haluatko konkreettisesti ymmärtää mistä osakkeiden tuotto muodostuu? Siinä tapauksessa fundamenttipohjaista sijoittamista käsittelevä Henri Elon Tuoton arvoitus ratkeaa vallan mainio valinta.

Mikäli haluat voittaa markkinat ostamalla halvalla, saatat myös olla kiinnostunut Karo Hämäläisen, Jukka Oksaharjun ja Random Walkerin kirjasta Arvoguru

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös