Kasvuosakkeet

Valmet aloitti vuoden väkevästi lähes kaikilla mittareilla – Neles-fuusion mahdollisuus nousee jälleen esiin

Konepajayhtiöltä osattiin odottaa vahvaa tammi-maaliskuun suorittamista.

Paperi-, kartonkikoneita ja sellutehtaita valmistavan Valmetin tammi-maaliskuun saadut tilaukset kasvoivat 11 prosenttia edellisvuodesta 1 312 miljoonaan euroon. Tilaukset kasvoivat Sellu ja energia-, Paperit- ja Automaatio-liiketoimintalinjoilla ja pysyivät edellisvuoden tasolla Palvelut-liiketoimintalinjalla.

Tilaukset kasvoivat EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka), PohjoisAmerikassa ja Kiinassa ja laskivat Etelä-Amerikassa ja Aasian ja Tyynenmeren alueella. Metsä Groupin uuden sellutehtaan rakennuspäätös on yksi merkittävä tekijä Valmetin tilausten kasvussa.

Liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla ja oli 858 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi Paperit-liiketoimintalinjalla, pysyi edellisvuoden tasolla Palvelut- ja Sellu ja energia -liiketoimintalinjoilla ja laski Automaatio-liiketoimintalinjalla.

Tuloskehitys oli vakuuttavaa.

Vertailukelpoinen tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja (vertailukelpoinen EBITA) oli 80 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 52 miljoonaa euroa. Vastaava vertailukelpoinen EBITA-marginaali nousi viime vuoden 6,3 prosentista 9,4 prosenttiin.

Valmet pyyhki pöytää analyytikoiden ennusteilla

Vertailukelpoinen EBITA kasvoi korkeamman liikevaihdon ja matalampien liiketoiminnan kustannusten seurauksena. Tuloskehitys ylitti roppakaupalla analyytikoiden vajaan 62 miljoonan euron ebita-tuloksen konsensusodotuksen.

Vuositason oman pääoman tuotto nousi viime vuoden 12 prosentista 21 prosenttiin. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,2 eurosta 0,38 euroon.

Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine kertoo, että saadut tilaukset kasvoivat uuteen ennätykseen.

Laineen mukaan yhtenä ensimmäisen neljänneksen kohokohdista yhtiö lanseerasi Valmetin ilmasto-ohjelman Kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Ohjelma sisältää kunnianhimoiset tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiselle sekä konkreettiset toimenpiteet koko arvoketjulle, johon kuuluu Valmetin oma toiminta, toimitusketju, sekä Valmetin teknologioiden käyttövaihe asiakkaidemme tuotannossa. Valmetin ohjelma on linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen mukaisen tavoitteen sekä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa, Laine toteaa.

Vahvan ensimmäisen vuosineljänneksen siivittämänä Valmet nosti 16. huhtikuuta koko vuoden tulosohjeistusta.

Valmet arvioi, että liikevaihto vuonna 2021 kasvaa verrattuna vuoteen 2020, ja että tulos (vertailukelpoinen EBITA) vuonna 2021 kasvaa verrattuna vuoteen 2020.

Valmet arvioi, että lyhyen aikavälin markkinanäkymä palveluille on parantunut tyydyttäväksi (aiemmin tyydyttävä/heikko). Valmet toistaa hyvän lyhyen aikavälin markkinanäkymän automaatiolle, sellulle, kartongille ja paperille sekä pehmopaperille ja heikon lyhyen aikavälin markkinanäkymän energialle.

Spekulaatiot Valmetin ja Nelesin yhdistymisestä heräsivät

Vahvasta tuloskasvusta huolimatta Valmetin osake kipusi vain 3,0 prosenttia eilen Helsingin pörssissä. Osa hyvistä uutisista on nähtävästi jo hinnoiteltu kurssiin sen jälkeen, kun yhtiö nosti koko vuoden tulosnäkymiään.

Analyytikoiden konsensuksen mukaisella 1,7 euron osakekohtaisella tulosennusteella Valmetin P/E-kerroin on tällä hetkellä 20x.

Valmetin arvostuskertoimet20202021e
P/E-kerroin15,2x20,3x
Osinkotuotto3,8 %2,8 %
EV/EBITDA -kerroin8,6x11,7x
P/B-kerroin3,1x4,1x

Valmetin osakekurssi on yli kaksinkertaistunut koronakriisin pohjilta. Helsingin Sanomat arvioi, että Valmetin osakkeen kallistuminen saattaa käynnistää yhtiön ja venttiiliyhtiö Neleksen yhdistymisen.

Valmet omistaa Neleksestä lähes 30 prosenttia ja se torppasi viime syksynä ruotsalaisen Alfa Lavalin ostotarjouksen Neleksestä. Lisäksi Valmetin toimitusjohtaja Laine on kertonut Valmetin olevan jollain aikavälillä kiinnostunut fuusioimaan yhtiöt.

Valmetin kurssinousu tarkoittaa, että mahdollinen fuusio Neleksen kanssa olisi helpompi perustella Valmetin osakkeen omistajille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös