Kumppaniblogit

Onko osakemarkkinoilla nyt kupla?

Finanssikriisin jälkeinen osakekurssien voimakas kurssinousu on herättänyt epäilyksiä, että markkinoilla on jälleen kupla.

USA:n osakemarkkinoiden arvostusta kuvaava Robert Shillerin P/E-luku eli CAPE on nyt 36,6. Se on korkeammalla tasolla kuin ennen vuoden 1929 pörssiromahdusta.

Artikkelissa on kolme virhettä, jotka kaipaavat oikaisua. HS Vision kirjoituksessa mainitaan, että ”kuplan voi viimekädessä tunnistaa vasta sen puhkeamisesta”. Peter Phillips, Shuping Wu ja Jun Yu ovat kehittäneet testin, jolla voidaan testata sijoitusmarkkinoiden kuplia reaaliajassa. Eräät keskuspankit soveltavat testiä identifioidessaan osake- ja asuntomarkkinoiden hintakuplia.

Osakemarkkinoiden kuplassa Shillerin P/E-luku kasvaa eksponentiaalisesti eli räjähtävästi kuten koronavirus sen kiihtymisvaiheessa. Toistaisesti viimeinen S&P 500 -indeksin kupla oli vuosituhannen vaihteessa. Sitä ennen 1920-luvun kupla ennakoi vuoden 1929 pörssiromahdusta.

Shillerin uusin mittari, Excess CAPE Yield (ECY), ilmoittaa osakkeiden tarjoaman riskipreemion. Se on osakkeiden reaalinen tulostuotto, P/E-luvun käänteisluku (E/P), miinus 10-vuoden valtionlainojen odotettu reaalituotto. USA:n markkinoilla osakkeiden riskipreemio on nyt noin 2,6 prosenttia. Kuvassa musta viiva esittää riskipreemiota (ex ante) ja punainen viiva toteutunutta ylituottoa (ex post).

Euroopan ja Japanin osakemarkkinoiden riskilisät ovat tätäkin suuremmat.

Lehden artikkelin kuvaajassa 4 on kaksi virhettä. Nimelliskorosta vähennetään reaalinen osaketuotto. Se on vastaavaa kuin jos omenoita verrattaisiin appelsiineihin. Toiseksi, riskipreemio on riskipitoiseen sijoituksen (osakkeiden) tuotto miinus riskittömän sijoituksen (valtionlainojen) tuotto, ei päinvastoin, kuten kuvassa on esitetty.

Korkojen tarjoamiin tuottoihin verrattuna osakkeet tarjoavat edelleen suhteellisen hyvän vaihtoehdon koroille.

Hannu Kahra, FT
IndexVarainhoito

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös