Sijoittajan verotus

Kansanedustaja teki lakialoitteen osakesäästötilin talletuskaton poistamisesta

Osakesäästötilin talletuskatto ja verosanktiot on aika purkaa, vaatii kansanedustaja Matias Marttinen.

Matias Marttinen

Laki osakesäästötilistä astui voimaan kesäkuussa 2019. Osakesäästötilille on voinut tehdä talletuksia vuoden 2020 alusta lähtien. Tili mahdollistaa sijoittamisen lain mainittuihin sijoituskohteisiin ilman välittömiä veroseuraamuksia. Pääomatuloveroa maksetaan vasta, kun tililtä nostetaan varoja. Tämä kannustaa myös piensijoittajia sijoittamaan osakkeisiin. 

Osakesäästötilistä on tullut heti suosittu osakesäästäjien säästämis- ja sijoittamismuoto. Euroclear Finland Oy:n mukaan vuoden 2020 aikana avattiin 152 000 osakesäästötiliä. Tileillä oli varallisuutta yhteensä noin 740 miljoonaa euroa eli osakesäästäjää kohti keskimäärin 4 900 euroa.

Osakesäästötilistä on tullut erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille merkittävä sijoittamistapa, sillä osakesäästötilin avanneista yli 40 prosenttia oli alle 30-vuotiaita.

Tosin osalla osakesäästötileistä on rahaa, mutta kymmenettuhannet tilit ovat kokonaan tyhjinä, selviää Savon Sanomien kyselystä pankeille. Suomalaisten osakesäästötileistä jopa yli kolmasosalla ei ole osakkeita.

Osakesäästötilissä on kuitenkin rajoituksia. Sen kautta on mahdollista sijoittaa vain osakkeisiin. Lisäksi osakesäästötilille tehtäviin talletuksiin on kuitenkin säädetty 50 000 euron talletuskatto, ja säästäjän on mahdollista avata nimiinsä vain yksi osakesäästötili kerrallaan. Lainsäädännön rajoitusten ylittyminen on sanktioitu. 

Kansanedustaja Matias Marttinen (kok.) vaatii hallitusta raivaamaan esteet kansalaisten vaurastumisen tieltä. Kokoomuksen verojaostovastaavana valtiovarainvaliokunnassa toimiva Marttinen nostaa esiin osakesäästötilin, johon kohdistuvat rajoitukset pitää hänen mukaansa poistaa.

Marttinen hämmästelee hallituksen penseää asennetta edistää piensijoittajien parempaa asemaa.

”Osakesäästötili mahdollistaa sijoittamisen ja vaurastumisen jokaiselle, joka pystyy laittamaan kuukausittain pienen summan säästöön. Tilin käyttöä rajoitetaan kuitenkin talletuskatolla ja sallimalla vain yksi tili sijoittajaa kohti. Lisäksi ehtojen rikkomisesta on säädetty rajut verosanktiot. Miksi ihmeessä piensijoittajien mahdollisuuksia sijoittaa ja vaurastua rajoitetaan laissa?” Marttinen kysyy.

Marttisen mukaan osakesäästötilin rajoitukset asettavat piensijoittajat epäedullisempaan asemaan verrattuna varakkaampiin sijoittajiin.

”Osakesäästötili on ainoa sijoitustuote, jolle on asetettu keinotekoiset rajoitukset laissa. Varakas sijoittaja voi kyllä hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä rajattomasti esimerkiksi kapitalisaatiosopimuksessa, mutta tavallisen piensijoittajan mahdollisuuksia sijoittamiseen on lailla rajoitettu. Nyt on aika tuoda tavalliset piensijoittajat samalle viivalle varakkaampien sijoittajien kanssa”, Marttinen vaatii. 

”Osakesäästötilistä on tullut erittäin suosittu sijoittamisen tapa. Onko suomalaisten sijoittamisen ja vaurastumisen edistäminen niin vastenmielinen ajatus maan vasemmistohallitukselle, että lainsäädännön epäkohtia ei olla valmiita purkamaan?” Marttinen hämmästelee.

Marttinen on jättänyt alkuvuonna lakialoitteen, jolla osakesäästötilin rajoitukset poistetaan. Aloitteen on allekirjoittanut yhteensä 40 kansanedustajaa. Marttinen vaatii hallitusta tekemään päätökset rajoitusten purkamisesta.

”Hallituksen tulee nostaa suomalaisten vaurastumisen edistäminen keskeiseksi talouspolitiikan tavoitteeksi. Osakesäästötilin kehittäminen on tässä erinomainen askel eteenpäin. Järjettömät rajoitukset suomalaisten pitkäaikaissijoittamisen ja vaurastumisen tieltä on syytä purkaa viipymättä”, Marttinen päättää.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on valmistelemassa kotimaisen omistamisen ohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa yritysten suomalaista omistajuutta. Suomalaiset kotitaloudet mainitaan ohjelman valmistelussa yhtenä keskeisenä omistajatahona.

Marttisen lakialoitteessa todetaan, että kotitalouksien mahdollisuuksia pitkäjänteiseen sijoittamiseen ei lisää se, että osakesäästötilille on ainoana sijoitustuotteena asetettu enimmäiskatto lainsäädännössä.  

Lakialoitteella halutaan poistaa osakesäästötilin talletuskatto ja tilien säästäjäkohtaisen lukumäärän rajoitussääntely sekä näihin nykylainsäädännössä liitetyt sanktiot ja tuodaan osakesäästötiliä käyttävä piensijoittaja yhdenvertaiseen asemaan. 

Osakesäästötili -  osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti

Anna osakesijoituksillesi parhaat mahdollisuudet kasvaa ja löydä osakesäästötilin edut. Saat eksklusiivisia vinkkejä osakesäästötilisalkkusi rakentamiseen sekä sijoitusideoita analyyseistä ja mallisalkuista.

Valitse Nordnet, Suomen suosituin arvopaperivälittäjä

Kommentoi
Ylös
>