Sijoitusideat

Kaksi rotaation kurittamaa kasvuosaketta

Kasvuosakkeita myydään nyt arvo-osakeostojen rahoittamiseksi.

Koronapandemian helpottaminen on sijoittajan kannalta vähintäänkin mielenkiintoinen tilanne. Mahdollisuuksia on useita ja todennäköisesti suosituin vaihtoehto on lähteä markkinarotaatioon mukaan myymällä kalliita kasvuosakkeita ja ostamalla tilalle syklisiä ominaisuuksia sisältäviä arvo-osakkeita. 

Rotaatio on ollut käynnissä jo jonkin aikaa ja se näkyy osakkeiden hinnoissa. Siksi yksi mielenkiintoinen keino on keskittyä toimialoihin, jotka eivät ihan vielä pääse nauttimaan koronarajoitusten helpottamisesta

Toinen vaihtoehto on juuri nyt tutkia kasvuosakkeiden tuomia mahdollisuuksia. Ajatus voi alkuun tuntua järjenvastaiselta. Miksi ostaa koronakotoilusta voimaa saanutta kasvuosaketta, kun talous on aukeamassa ja kotoilu loppumassa? Siksi, että kasvuosakkeita myydään nyt arvo-osakeostojen rahoittamiseksi. 

Kasvuosakkeet ovat pitkän aikavälin sijoituksia 

Kasvusijoittaminen perustuu pohjimmiltaan siihen, että sijoittaja kahmii salkkuunsa nuoria yrityksiä kypsien yritysten sijaan. Näitä osakkeita pidetään salkussa, kunnes yritys kypsyy täyteen aikuisikään asti.   

Tämä on pitkä prosessi, joka voi kestää kymmenen vuotta tai enemmänkin. Se on aikajana, jossa talouden sykleillä ei ole kovinkaan suurta merkitystä sille yrityksen varsinaisen liiketoiminnan kehittymiselle. 

Kasvuosakkeen hinta ei ole yksiselitteinen asia

Hinnalla on merkitystä. Alhaisempi ostohinta laskee riskiä ja nostaa tuottopotentiaalia. Samalla kasvuosakkeen hinnan määrittäminen ei ole mikään yksinkertainen asia. 

Markkinat voivat olla enemmän tai vähemmän optimistisella tuulella, mutta jos liiketoiminta kasvaa luokkaa 100 prosenttia vuodessa, ei vuoden tai kahden päästä tapahtuva optimismin haihtuminen ja arvostuskertoimien lasku välttämättä tarkoita sitä, että osaketta saa tulevaisuudessa halvempaan hintaan. 

Otetaan sama vielä käytännön esimerkin kautta. Vaikka kävisi niin, että Crowdstriken osake laskisi nyt lyhyen aikavälin huipuistaan 50 prosenttia, olisi osaketta saanut siltikin alempaan hintaan heinäkuun alussa 2020. 

Näistä syistä ja käytännössä, on kasvusijoittajan valintana useimmiten, joko hyväksyä osakkeen korkea arvostus, tai sitten jättää sijoitus tekemättä.  Liiketoimintaan ja menestystekijöihin tulee tutustua huolellisesti, mutta hinnan osalta yhtälöä vaikeuttaa tavoite ostaa mahtava kasvuyritys mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Hinnan osalta ei auta kuin toivoa, että osakkeen sitten saisi tarpeeksi edulliseen hintaan, mutta valitettavasti tällaista tilannetta ei ole aina tarjolla. Nyt tällainen tilanne on tarjolla. 

Rotaatio ja inflaation pelko on tiputtanut pienten kasvuyritysten hintoja merkittävästi ilman, että pitkän kymmenen vuoden aikavälin kasvuodotuksille olisi välttämättä tapahtunut yhtään mitään. Tässä muutama entistä halvemmalla saatavissa oleva korkean riskin ja korkean pitkän aikavälin tuottopotentiaalin omaava kasvuosake. 

Skillz 

Pelialustayhtiö Skillzin osake on tippunut helmikuun alusta yli 60 prosenttia. Muutamia asioita on tapahtunut sitten helmikuun alun. Wolfpack Research teki niin sanotun shorttihyökkäyksen julkaisemalla Skillzin liiketoimintaa kritisoivan analyysin.

Tämä niin sanottu bear-case kannattaa tietenkin käydä läpi, mutta tyypillisesti ja tässäkin tapauksessa raportit ovat tyyliltään liioittelevia. Esimerkkejä löytyisi useampikin, mutta vaikkapa Citron Researchin analyysi kyseenalaisti Shopifyn liiketoimintamallin vuonna 2017.  Raportin julkaisun jälkeen kävi kuitenkin niin, että niin Shopifyn liiketoiminta jatkoi voimakasta kasvuaan. Osakekurssikin ampui taivaisiin asti.  

Toinen huolta herättänyt asia on Skillzin uusi rahoituskierros. Sinällään on jopa toivottavaa, että nuori kasvuyritys hakee lisää rahaa kasvuun ja sekin on tyypillistä, että alkuvaiheen sijoittajan osakeomistus laimenee enemmän kuin kypsään yritykseen sijoittavan. 

Huolestuttavaa kuitenkin on, että toimitusjohtaja Andrew Paradise oli listautumisen yhteydessä luvannut olla myymättä osakkeitaan seuraavaan kahteen vuoteen ja nyt kuitenkin teki niin. 

Toisaalta, Andrew Paradise omistaa edelleen merkittävän kokoisen 18 prosentin yrityksestä ja tähän mennessä raportoitu kasvu on ollut kovaa eikä annettu ohjeistuskaan viittaa kasvun loppumiseen. 

On tietenkin mahdollista, että talouden avautuminen hidastaa Skillzin kasvua, mutta toisaalta pitkän aikavälin kasvusuunnitelma on olemassa ja ainakaan toteutuneista numeroista ei voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että suunnitelman toteuttamisessa olisi epäonnistuttu. 

Dermtech

Dermtech on kehittänyt melanooman seulontaan soveltuvaan tuotteen. Liimalappu hierotaan epäilyttävän ihomuutoksen päälle, irrotetaan, ja näin kerätystä soluista analysoidaan valikoidut mRNA-tasot RT-PCR-tekniikalla. Melanooman tunnistaminen perustuu siihen, että melanoomasolut yli-ilmentävät, eli yliekspressoivat, tiettyjä geenejä.    

Myyntiargumentit ovat lähtökohtaisesti hyvät. Vaihtoehtoinen skalpellilla otetun koepalan histopatologinen arviointi ei ole helppoa, objektiivista tai miellyttävää. Dermtechin teknologia on tarkempi, objektiivisempi ja halvempi. Lisäksi todennäköisyys melanoomasta selviämiseen on sitä suurempi, mitä aiemmin melanooma diagnosoidaan. 

Lähtökohtaisesti Dermtech hyötyy talouden aukeamisesta. Siltikin yrityksen osake on rotaation mukana laskenut yli 50 prosenttia helmikuun huipuistaan. 

Haastavia sijoituskohteita

Alempi osakkeen hinta laskee sijoittajan riskiä ja nostaa tuottopotentiaalia. Siltikään kasvuosakkeita ei tule sekoittaa arvo-osakkeisiin. Kasvuosakkeiden kohdalla fokus tulee kiinnittää liiketoiminnan laatuun ja potentiaaliin, ei hintaan. Keskeinen kysymys on, tuleeko yritys onnistumaan pidemmällä aikavälillä vai ei.  Otetaan tästäkin esimerkki.

Dermtechin vuoden 2020 liikevaihto oli vajaat kuusi miljoonaa dollaria ja tämänhetkinen markkinahinta miljardi dollaria. Hinta on laskenut, mutta se on kaikkea muuta kuin halpa ja jos liiketoiminta ei kasva, tulee osakkeen kurssi todella reippaasti alas. 

Toisaalta, osake ei ole myöskään yksiselitteisen yliarvostettu. Verrokin tarjoaa syöpäseuloja ja diagnostiikkaa myyvä Exact Science. Yrityksen markkina-arvo vuoden 2015 tammikuussa oli yli kaksi miljardia dollaria ja vuoden 2014 liikevaihto 2 miljoonaa dollaria. 

Dermtechiin nykytilanteeseen verrattuna puhutaan siis kaksinkertaisesta markkina-arvosta kolme kertaa pienemmällä liikevaihdolla. Hinnan takia tuhoon tuomittu sijoitus? Ei ollenkaan. Exact Sciencen markkina-arvo on nyt yli 21 miljardia dollaria, eli kymmenkertainen noihin vuoden 2015 alun lukemiin verrattuna. 

Esimerkin on tarkoitus havainnollistaa, että pienten kasvuosakkeiden kohdalla kaikki on kiinni liiketoiminnan onnistumisesta. Siksi tärkeintä on tämän genren osakkeissa keskittyä liiketoiminnan edellytyksiin ja jos edellytykset ja näytöt eivät omasta mielestä riitä, on fiksumpaa ostamisen sijaan laittaa osake seurantalistalle ja palata siihen myöhemmin

 Vastuunrajoitus: Kirjoittaja omistaa Dermtechin ja Skillzin osakkeita. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös