Arvo-osakkeet

Suominen yli tuplasi liikevoittonsa uuteen ennätykseen – Evli antaa osakkeelle edelleen ostosuosituksen

Kuitukangasvalmistaja aloitti alkuvuoden ennätyksellisellä käyttökatteella.

Yhtiön liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa 115 miljoonaan euroon, kun viime vuonna liikevaihto oli 110 miljoonaa euroa. Myyntimäärät kasvoivat ja myös myyntihinnat paranivat jonkin verran myyntimixin tukemina. Valuuttakurssien negatiivinen vaikutus liikevaihtoon oli 8,1 miljoonaa euroa, eli ilman valuuttakurssivaikutusta kasvu oli vieläkin kovempi.

Suominen on maailman johtava kuitukangasvalmistaja pyyhintätuotteissa.

Yhtiön liikevoitto yli kaksinkertaistui viime vuodesta. Tammi-maaliskuun liikevoitto oli 13,6 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 5,7 miljoonaa euroa. Tulosnousu oli selvästi odotettua kovempi, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli 9,8 miljoonaa euroa.

“Suomisen vuosi 2021 alkoi hyvin. Liikevaihtomme kasvoi ja oli 115,3 milj. euroa (110.2) ensimmäisellä neljänneksellä huolimatta epäsuotuisista valuuttakursseista, sillä tuotteidemme kysyntä jatkui vahvana”, toteaa Suomisen toimitusjohtaja Petri Helsky.  

Ensimmäisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen käyttökate oli ennätyksellisen korkea: 18,5 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 11,3 miljoonaa euroa. Helskyn mukaan tähän vaikuttivat korkeammat myyntivolyymit, jota tukivat parantunut tuotanto- ja raaka-ainetehokkuus sekä myynnin mix.

”Odotusten mukaisesti raaka-aineiden hintainflaatio kiihtyi merkittävästi neljänneksen aikana, mutta se vaikuttaa tulokseen täysimääräisesti tulevina kuukausina”, toimitusjohtaja toteaa.

Suominen kuuluu niihin pörssiyhtiöihin, jotka ovat hyötyneet koronapandemiasta.

”COVID-19-pandemia on lisännyt kuitukankaiden kulutusta kaikilla markkinoilla, ja kysynnän odotetaan jatkuvan korkealla tasolla. Pitkällä aikavälillä COVID-19 voi johtaa pysyvään kuitukankaiden käytön kasvuun siivoukseen ja desinfiointiin tarkoitetuissa tuotteissa”, Helsky kertoo.

Pandemiaan liittyy Helskyn mukaan kuitenkin riskejä myös Suomisen kannalta. Näitä ovat esimerkiksi mahdolliset ongelmat raaka-aineiden saatavuudessa, kuljetuksiin liittyvät haasteet sekä mahdolliset asiakkaiden tai omien tuotantolaitosten sulkemiset virusinfektioista tai viranomaismääräyksistä johtuen.

Tulevaisuudessa Suominen näkee myynnin pysyvän vahvana. Kuitenkin kasvavien raaka-aine- ja kuljetuskustannusten vaikutus tulokseen alkaa näkyä etenkin toisella vuosineljänneksellä.

Suominen odottaa, että sen vertailukelpoinen käyttökate vuonna 2021 on vuoden 2020 tasolla. Kuitukankaiden kysynnän odotetaan pysyvän vahvana, mutta volatiliteetti raaka-aine- ja kuljetusmarkkinoilla on lisännyt epävarmuutta ja voi vaikuttaa tulokseen negatiivisesti. Vuonna 2020 Suomisen vertailukelpoinen käyttökate oli 60,9 miljoonaa euroa.

Suomisella on aina tietty määrä raaka-ainevarastoja, mikä osaltaan selittää miksi raaka-aineiden viimeaikainen hintapiikki ei vielä erityisemmin haitannut Suomisen kannattavuutta, arvio Evlin analyytikko Joonas Iivonen.

Iivonen toteaa, että Suominen alkoi lisäämään mekanismihinnoittelun myynnin osuuttaan jo viime vuoden puolella suojautuakseen jo silloin vääjäämättömältä näyttäneeltä raaka-aineiden hintojen nousulta. Nämä toimenpiteet yhdessä vahvan pyyhintätuotekysynnän ja suotuisan myyntimixin kanssa nostavat Evlin uskoa bruttokatemarginaalin tasaantumiseen noin 13 – 14 prosentin tasolle tämän vuoden loppupuolella, analyytikko arvioi.

Evlin näkemyksen mukaan Suomisen pitäisi yltää kyseisellä bruttokatemarginaalitasolla noin 12 prosentin käyttökatemarginaaliin.

Suominen hinnoitellaan selvästi verrokkeja alhaisemmilla arvostuskertoimilla. Evlin tämän vuoden 10 euro osakekohtaisen tuloksen ennusteella Suomisen EV/Ebit-kerroin on vain 8,4x, kun verrokkien vastaava kerroin on keskimäärin 14,6x. Evlin tulosennusteella Suomisen kuluvan vuoden P/E-kerroin on 19x, mutta yhtiön vahvan kassan huomioiva EV/Ebit antaa paremman kuvan osakkeen arvostuksesta.

Evli toistaa Suomisen 6,5 euron tavoitehinnan ja ostosuosituksella.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös