Asunnot ja kiinteistöt

Lainojen kysyntä sijoitusasuntoja varten on noussut ”räjähdysmäisesti”

OP:n sijoitusasuntolainojen kysyntä on pankin mukaan jopa räjähdysmäisessä kasvussa.

Lukumääräisesti eniten sijoitusasuntolainoja haetaan edelleen Helsinkiin, jossa hakemusten määrä kasvoi tammi–huhtikuussa 32 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

OP:n mukaan Espoossa hakemusten määrä kasvoi 45 prosenttia ja Vantaalla 47 prosenttia.

Pankin mukaan sijoittajat suuntaavat katsettaan kuitenkin nyt yhä tiiviimmin myös Itä- ja Pohjois-Suomen kasvukeskuksiin.

Suurimmat muutokset sijoitusasuntolainojen kysynnässä kohdistuivat alkuvuonna kuitenkin Kuopioon ja Joensuuhun, joissa kasvua oli lähes 80 prosenttia. Ouluun kohdistuneiden lainahakemusten kysyntä kasvoi lähes 70 prosenttia.

”Sijoitusasuntolainojen kysynnän kovia kasvulukuja selittävät osaltaan koronasta johtuneet epävarmuudet vuoden 2020 alkupuolella ja toisaalta myös kysynnän jo pidempään jatkunut yleinen kasvu. Edullisempi hintataso houkuttaa sijoittajia laajentamaan katsettaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, sillä tyypillisesti sijoitusasuntoihin haetaan omaa asuntoa pienempää lainaa”, kertoo OP:n asumisen rahoituksesta vastaava päällikkö Satu Nurmi.

Nurmen mukaan esimerkiksi Joensuussa on jo usean vuoden ajan rakennettu runsaasti uudiskohteita, ja valtaosa näistä on ollut sijoittajille sopivia pieniä asuntoja. Asuntosijoittamisen suosiota selittävät hänen mukaansa myös matalalla pysytellyt korkotaso ja asuntosijoittajaa tukeva verotus.

Sijoitusasuntolainan hakijoista tammi–huhtikuussa noin 37 prosenttia oli naisia, kun vastaava luku viisi vuotta sitten oli 32 prosenttia. Naisten osuus hakijoista on OP:n mukaan kasvanut erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Sijoitusasuntolainaa hakevien mediaani-ikä laski huhtikuussa 42 vuoteen, kun se vielä viisi vuotta sitten oli 45 vuotta.

Sijoitusasuntolainaa haettiin alkuvuonna keskimäärin noin 105 000 euroa. Eniten sijoitusasuntolainoihin haetut euromäärät kasvoivat Kuopiossa, Helsingissä ja Tampereella. Keskiarvoltaan suurimmat sijoitusasuntolainat haettiin yhä Helsinkiin (182 000 euroa), Espooseen (148 000 euroa) ja Vantaalle (119 000 euroa).

Asuntomarkkinoiden vilkastumisesta kertoo myös kiinteistönvälittäjä Kiinteistömaailma. Se teki toukokuussa 2021 yhteensä 1274 käytettyjen ja uusien asuntojen sekä kiinteistöjen kauppaa, mikä on peräti 52 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Kasvun vahva veturi oli pääkaupunkiseutu: Helsingissä kauppoja tehtiin 71 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten toukokuussa.

Kokonaiskauppamäärillä mitattuna yhtä hyvää toukokuuta saa hakea Kiinteistömaailman historiasta lähes kymmenen vuoden takaa. Erityisen hyvin kaupaksi ovat käyneet isommat asunnot.

”Muutama ilmiö nousee kevään asunto- ja kiinteistökaupoissa esiin. Ensinnäkin, vaikka kaksiot sekä kolmiot muodostavat kauppamääriltään isoimman ryhmän ja kaikissa muissakin asuntotyypeissä kauppamäärät ovat kasvaneet, on kasvu kuitenkin ollut suhteessa voimakkainta isoimmissa eli yli viiden huoneen asuntoissa. Näin on ollut koko alkuvuonna ja erityisesti nyt toukokuussa”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n data-analyytikko Tony Korkala.

Vaikka vahvaa asuntokaupan kasvua on nähty monilla paikkakunnilla, on Helsinki Kiinteistömaailman tilastoissa kasvun veturi, Korkala kertoo. Siellä kasvu oli keskimääräistäkin voimakkaampaa, toukokuussa peräti 71 prosenttia.

OP puolestaan kertoo ”räjähdysmäisestä kasvusta” sijoitusasuntolainoissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös