Palvelu- ja rakennusala kärsivät yhä suuremmasta työvoimapulasta. Elinkeinoelämän etujärjestö vaatii hallitukselta toimia ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin helpottamiseksi.
Elinkeinoelämän Keskusliiton heinäkuun suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannetilanne on jatkanut paranemistaan kesän aikana.
Suhdannetilanne on kesän aikana parantunut rajoituksista kärsineellä palvelualalla, mutta teollisuudessa ja rakentamisessa suhdannenäkymät eivät ole enää niin kirkkaat kuin keväällä, kertoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.
Pakarisen mukaan teollisuuden ja rakentamisen vaisumpiin suhdannenäkymiin vaikuttaa osaltaan maailmaa vaivaava komponenttipula sekä raaka-aineiden hintojen nousu.
”Nämä tekijät toistuvat kysyttäessä suurimpia tuotannon kasvun esteitä. Kokonaisuutena suurin ongelma yrityksille on kuitenkin nopeasti esiinnoussut työvoiman saatavuus. Palvelualoilla työvoiman saatavuusongelmista raportoi ennätyksellisin suuri osuus (32 %) vastaajista eikä tilanne tule helpottamaan lähiaikoina, päinvastoin,” Pakarinen kertoo.
EK:n Suhdannebarometrin ehkä vakavin viesti on kuitenkin pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Työvoimapula oli olemassa jo ennen koronaa, mutta nyt työvoimapula on entistäkin suurempi.
Etenkin palvelualoilla ennätyssuuri osuus yrityksistä raportoi työvoiman saatavuusongelmista. Työvoiman saatavuusongelmista kärsivien yritysten lukema on korkein vuodesta 2004 alkaneessa nykymuotoisessa palvelualojen kyselyhistoriassa. Työvoiman saatavuusongelmat olivat isoja jo ennen koronaa ja nyt ne kärjistyvät hyvin nopeasti.
Rakennusalalla suurimmaksi tuotannon kasvun esteeksi on noussut ammattityövoiman puute. Osaavan työvoiman saatavuusongelmista raportoi rakennusalalla jo 33 prosenttia vastaajista
EK:n mukaan työvoiman saatavuuden vaikeudet uhkaavat tyrehdyttää talouden kasvun. Hallituksen budjettiriihestä odotetaan päätöksiä, joilla tähän viestiin vastataan.
”Ulkomaisen työvoiman lupaprosessien nopeuttaminen edellyttää lisärahoitusta maahanmuuttovirastolle, jolla häpeälliset jonot voidaan purkaa”, toteaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
Lisäksi Häkämiehen mielestä tarvitaan työttömyysturvan porrastamista, jotta työn vastaanottaminen olisi aina kannattaa.
”Riihessä pitää tehdä myös päätöksiä täsmäkoulutuksesta kuten hoiva-avustajien kouluttamisesta sotealalle,” Häkämies vaatii.