Kasvuosakkeet

Handelsbanken: Kaivosalan investointisykli hyvässä vauhdissa – nämä pörssiyhtiöt hyötyvät

Metso Outotec kaivosala Haul Truck kaivokset
Kuva: Metso Outotec Oyj.

Kaivosalan käyttöomaisuusinvestoinnit ovat kasvaneet kesän aikana. Kaksi pohjoismaista pörssiyhtiötä saa ison osan liikevaihdosta kaivosinvestoinneista.

Laitetoimittajat raportoivat päättyneen vuosineljänneksen aikana keskimäärin 44 prosentin tilausten kasvusta, kertoo Handelsbanken aamukatsauksessaan.

”Yhtiöiden ennusteita on sen jälkeen nostettu, mutta näemme odotusten olevan silti konservatiivisia ensi vuodelle ja siitä eteenpäin”, pankki toteaa.

Pankin mukaan kaivosalan investointisykli on nyt nousujohteinen ja lyhyen tähtäimen kysyntätilanne näyttää vahvalta.

”Suuria elvytysohjelmia käynnistellään globaalisti mikä tukee kaivoshyödykkeiden kysyntää. Normaalin talouskasvun lisäksi sykliä tukee tulevien vuosien sähköistymistrendi kun muun muassa autoissa siirrytään polttomoottoreista sähköautoihin.”

Handelsbankenin mukaan edellinen kaivosalan supersykli nähtiin vuosina 2011-2014, jolloin kysynnästä vastasi pääosin rautamalmi. Tuolloin kullan ja kuparin louhintaan tehdyt investoinnit vastasivat noin 35 prosenttia kokonaisinvestoinneista.

Nyt tilanne on kuitenkin erilainen. Pankin mukaan tässä syklissä sähköistyminen tulee oleman kaivossyklin ajuri.

”Tällöin kupari, kulta ja akkumineraalit ovat voittajia. Odotamme kuparin ja kullan louhintaan ja prosessointiin tehtävien investointien kasvavan 10 % tänä vuonna, 26% v.2022 ja 18% v.2023. Metallien hinnat ovat hieman laskeneet huipputasoiltaan, mutta näyttävät pysyvän korkealla.”, pankki ennustaa.

Vahvoista kysyntänäkymistä ja matalista koroista johtuen Handelsbanken kaivosyhtiöiden investointihalukkuuden kasvavan maailman normalisoituessa.

Kaksi pohjoismaista pörssiyhtiötä ovat selviä hyötyjiä tästä uudesta kaivossyklistä. Ne ovat ruotsalainen metalli- ja kaivosalan konserni Sandvik ja kotimainen Metso Outotec, jotka ovat Handelsbankenin suosikkeja.

Molempien yhtiöiden liikevaihdosta kulta- ja kupari-investoinnit tuovat leijonan osan.

”Sandvikilla kultaan ja kupariin liittyvät investoinnit tuovat noin 52 % yhtiön liikevaihdosta. Metso-Outotecilla vastaava luku on 40 %”, pankki kertoo.

Molempien osakkeiden arvostus on yli 15 prosenttia alhaisempi kuin pohjoismaisilla pääomahyödykkeitä valmistavilla yhtiöillä, vaikka niiden kasvunäkymät ovat vahvat, Handelsbanken muistuttaa.

Suotuisa kaivosalan investointisykli näkyi myös Metso Outotec toisen vuosineljänneksen tulosraportissa. Yhtiön mukaan asiakkaiden aktiviteetti parani edelleen tammi-kesäkuun aikana.

”Kohonnut aktiviteetti näkyi odotetusti toisen neljänneksen aikana tehdyissä uusissa tarjouspyynnöissä sekä saaduissa tilauksissa. Kaivoslaitemarkkinoilla nähtiin pienten ja ns. brownfield-investointien vahvaa kasvua, ja samaan aikaan aktiviteetti parani myös isompien investointien osalta”, yhtiö kertoi.

Metso Outotecin mineraalit-liiketoiminnan tilaukset kasvoivat toisella vuosineljänneksellä 17 prosenttia ja olivat 755 miljoonaa euroa. Laiteliiketoiminnan tilaukset kasvoivat 42 prosenttia vertailukaudesta.

Analyytikoiden konsensusennuste Metso Outotecin osakekohtaisen tuloksen kasvulle tänä vuonna on 116 prosenttia viime vuoteen verrattuna, myös Sandivikin kasvuodotus on korkea, 62 prosenttia.

Yhtiöistä Sandvikin kannattavuus oman pääoman tuotolla arvioituna (ROE) on korkeampi ja myös sen arvostuskerroin ennustetuilla tulospohjaisilla arvostuskertoimilla on Metso Outotecia maltillisempi.

Yhtiöiden tunnusluvutMetso OutotecSandvik
EPS-kasvu 2021116 %62 %
P/E-kerroin 2021e22,719,5
EV/ EBITDA 2021e12,811,7
P/B3,33,9
ROE 2021e16,3 %20,4 %

Lue myös tämä: Analyytikko: Metso Outotec on noususyklin alussa, osakkeelle ostosuositus

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös