Talouden trendit

Postin toimitusjohtaja: Postilla on jatkuva uusien työntekijöiden tarve, avoimia työpaikkoja on satoja

Lähde: Posti Group Oyj. Kuvaaja: Juho Huttunen, Duotone.

Postin paketti- ja logistiikkaliiketoiminta kasvaa vauhdilla. Avoimia työpaikkoja on paljon.

Posti Groupin vahva paketti- ja logistiikkapalveluiden kysyntä ajoi liikevaihdon kasvua tammi-syyskuussa. Yhtiön liikevaihto kasvoi 2,7 prosenttia viime vuodesta ja oli 1,2 miljardia euroa. Oikaistu liiketulos parani 44 miljoonaan euroon viime vuoden 33 miljoonasta eurosta.

Tammi–syyskuussa pakettien kokonaisvolyymi kasvoi Suomessa ja Baltian maissa yhteensä 15 prosenttia lisääntyneiden verkko-ostosten ansiosta. Paketti ja verkkokauppa- sekä logistiikkaliiketoiminnan yhteenlaskettu ulkoinen liikevaihto muodosti 60 prosenttia konsernin liikevaihdosta.

Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoo, että paketti- ja logistiikkapalveluiden vahva kysyntä ajoi liikevaihdon kasvua. Pakettivolyymit Suomessa ja Baltiassa kasvoivat 15 prosenttia tammi-syyskuussa. Logistiikan sesonki jatkui kolmannen vuosineljänneksen alkuun ja kokonaisvolyymit olivat korkeat.

Kolmannella vuosineljänneksellä Postin kannattavuus kuitenkin heikkeni toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten, kuten työvoiman saatavuushaasteiden ja EU:n ulkopuolelta tulevien lähetysten volyymia laskeneen ALV-uudistuksen takia. Poikkeuksena tästä oli Rahtipalvelut, jonka kannattavuus parani erinomaisen operatiivisen tehokkuuden ansiosta, Kuusisto kertoo.

Postin kasvun rajoitteeksi on noussut työvoimapula. Avoimia työpaikkoja on paljon.

”Paketti- ja logistiikkaliiketoimintojen kasvavien volyymien takia meillä on jatkuva uusien työntekijöiden tarve. Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on satoja.”, Kuusisto kertoo.

Toimitusjohtaja kertoo, että työvoimapulasta johtuen Postin on jatkettava lisätoimenpiteitä, joilla varmistetaan toiminnan sujuvuus asiakkaillemme.

”Pyrimme jatkuvasti löytämään keinoja, joiden avulla pystymme vastaamaan muuttuvan toimintaympäristön mukanaan tuomiin haasteisiin. Syyskuussa käynnistimme konserninlaajuisen muutosyksikön toiminnan. Tällä hetkellä kasvuliiketoiminnoissamme on runsaasti avoimia työpaikkoja, mutta työn määrä Postipalveluissa vähenee. Pyrimme yksikön avulla löytämään ratkaisuja tähän haasteeseen ja johtamaan jatkuvasti muuttuvaa tilannetta vastuullisesti.”

Yksi vuoden 2021 ja tulevien vuosien kannalta merkittävimpiä tavoitteita saavutettiin kesällä. Palvelualojen työnantajat PALTA ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry pääsivät sopimukseen monivuotisesta Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksesta sekä Posti Palvelut Oy:n pakettilajittelijoita koskevasta työehtosopimuksesta.

”Sopimukseen päästiin odotettua aikaisemmin, ja haluan jälleen kerran esittää kiitokseni neuvotteluosapuolille. Muutokset postialalla jatkuvat, ja yhteisen suunnan löytyminen on merkittävä askel kohti hallittua ja vastuullista muutosta”, Kuusisto toteaa.

Kuusiston mukaan verkkokaupan kasvu ei osoita hidastumisen merkkejä.

”Aiemmin tässä kuussa julkaistun verkkokauppatutkimuksemme mukaan lähes 70 prosenttia verkko-ostajista Suomessa aikoo jatkaa verkko-ostosten tekemistä nykyisellä tasolla ja jopa 16 prosenttia harkitsee verkko-ostosten lisäämistä huomattavasti. Tämä osoittaa potentiaalin, jonka verkkokauppamarkkina luo meille jatkossakin. Samaan aikaan meidän on myös pystyttävä vastaamaan asiakkaiden toiveisiin nopeammista, täsmällisistä ja vastuullisista palveluista, päivitetyn strategiamme mukaisesti.”

Postin kiireisin sesonki on joulun lähestyessä jälleen kerran käsillä, ja Posti loppuvuoden pakettiliikenteestä ennätyksellistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös