Kasvuosakkeet

Exel Composites väliaikaisissa vaikeuksissa – osakkeelle ostosuositus

Exelin liikevoitto painui pakkaselle, mutta kyseessä on väliaikainen haaste. Evli odottaa komposiittivalmistajalta vahvaa tuloskasvua ensi vuonna.

Komposiittiratkaisuja tarjoava Exel Composites varoitti syyskuussa väliaikaisista kannattavuushaasteista. Yhtiö laskee aiemmin julkaisemaansa ohjeistusta vuodelle 2021 oikaistun liikevoiton osalta, jonka yhtiö arvioi nyt laskevan vuodesta 2020. Samaan aikaan Exel kuitenkin nostaa ohjeistustaan liikevaihdon osalta, jonka yhtiö arvioi nyt kasvavan merkittävästi vuodesta 2020.

Aiemmin yhtiö arvioi sekä liikevaihdon että oikaistun liikevoiton kasvavan vuodesta 2020.

”Exelin tilauskertymä ja liikevaihto ovat kasvaneet merkittävästi tämän vuoden aikana ja olemme saavuttaneet ennätyskorkeita tasoja. Kannattavuutemme on kuitenkin heikentynyt muutamien tekijöiden negatiivisen yhteisvaikutuksen takia”, kertoi toimitusjohtaja Riku Kytömäki

Kolmannella vuosineljänneksellä Exel Compositesin liikevaihto kasvoi vahvasti viime vuodesta, yli 28 prosenttia 33,4 miljoonaan euroon. Liikevaihto painui kuitenkin 1,7 miljoonaa euroa tappiolle, kun se vuotta aiemmin oli plussalla 2,0 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto oli 0,1 miljoonaa euroa.

Haasteita USA:ssa

Toimitusjohtaja Riku Kytömäen mukaan nettotilauskertymä kolmannella vuosineljänneksellä oli hyvällä tasolla ja linjassa edellisvuoden kanssa, vaikka tilauksia, jotka olisi pitänyt toimittaa vuoden 2021 aikana, peruutettiin.

Heikentynyt kannattavuus kolmannella vuosineljänneksellä johtui yksittäisen, USA:ssa valmistettavan suurivolyymisen tuulivoima-alan hiilikuitutuotteen tuotannon ylösajosta. Kytömäen mukana haasteet ovat liittyneet erityisesti työvoiman rekrytointiin, kouluttamiseen ja vaihtuvuuteen tällä työmarkkinalla, joka on kärsinyt myös koronapandemian vaikutuksista.

Korjaavat toimenpiteet ovat käynnissä ja yhtiö odottaa tilanteen alkavan parantua jo neljännellä vuosineljänneksellä. 

Exel USA:n taloudellisesta kehityksestä johtuen yhtiö on laatinut liikearvon arvonalentumistestauksen, jonka tuloksena se teki 1,8 miljoonan euron aineettomien oikeuksien arvonalennuksen.

Kytömäen mukaan Yhdysvaltain yksikön heikko kannattavuus peittää alleen kannattavasti kasvavan liiketoiminnan ja hyvän kehityksen muualla konsernissa.

”Liikevaihto kasvoi vahvasti kolmannella vuosineljänneksellä käytännössä kaikilla asiakastoimialoilla. Rakennukset ja infrastruktuuri-asiakastoimialan kasvua siivittivät erityisesti hiilikuituiset sähkönjohdinten ytimet. Tämä asiakastoimiala on kasvanut yhtä suureksi kuin tuulivoima. Koneet ja sähkö-, telekommunikaatio-, välineet ja muu teollisuus-, sekä puolustusasiakastoimialat tukivat niin ikään hyvää kannattavaa liikevaihdon kasvua. Myös kuljetusasiakastoimiala, jossa liikevaihto hieman laski edellisvuodesta, on palautumassa Covid-19-pandemian aiheuttamista negatiivisista vaikutuksista.”

Exel Composites on perustanut yhteisyrityksen Intiassa Kineco Groupin kanssa. Yhteisyrityksen avulla Exel saa jalansijan nopeasti kasvavalla Intian komposiittimarkkinalla.

Yhtiö keskittyy nyt ennen kaikkea tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden paranemiseen, erityisesti Yhdysvaltain tuotantolaitoksessa.

”Korkea liikevaihto ja tilauskertymä yhdistettynä nyt myös Intian markkinan kattavan maailmanlaajuisen asemamme tuomiin mahdollisuuksiin antaa hyvän pohjan tulevaisuudelle”, Kytömäki toteaa.

Vuosi 2021 on Exelin ”välivuosi”

Evli arvioi aamukatsauksessaan, että Exelin tulosrasitteet ovat jo poistumassa.

”Exel ei erityisemmin kärsinyt hintapaineista ja näin kannattava kasvu jatkui muualla paitsi Yhdysvalloissa, missä tuotannon ylösajoon liittyvät haasteet rokottivat koko Exelin oikaistun liikevoiton 0,1 milj. euroon eli selkeästi ennusteiden alapuolelle. Exelin ohjeistuksen mukaan tilanne on jo kuitenkin paranemaan päin”, toteaa Evlin analyytikko Joonas Iivonen.

Evi ei odota Yhdysvaltain yksikön suoriutuvan täysin vaatimusten mukaisesti vielä alkuvuoden aikana, mutta odottaa Exelille vahvaa vuositason tulosparannusta ensi vuonna. Evli ennustaa Exelin viime vuoden 0,45 euron osakekohtaisen tuloksen nousevan tänä vuonna 0,5 euroon ja ensi vuonna jo 0,73 euroon.

”Tämä kalenterivuosi tulee jäämään liikevoiton osalta välivuodeksi, mutta näemme Exelillä olevan ensi vuonna hyvät edellytykset yltää yli 8 % liikevoittomarginaaliin. Päivitämme ensi vuoden liikevaihtoennustettamme hieman ylös 147 milj. euroon (aiemmin 139 milj. euroa)”, Iivonen toteaa.

Exelin osake on Iivosen mukaan nyt arvostettu ensi vuoden ennusteillamme 7x EV/EBITDA ja 10x EV/EBIT tasoille. Evli ei pidä näitä tasoja haastavina ja toistaa 10 euron Exelin osakkeen tavoitehinnan ja ostosuosituksemme.

Evlin tavoitehinta ylittää selvästi Exelin tämän hetken 7,5 euron kurssinoteerauksen.

Exel Compositesin avainluvut heinä-syyskuu 2021 lyhyesti 

  • Saadut tilaukset kasvoivat 0,2 prosenttia 24,6 miljoonaan euroon (Q3 2020: 24,5). 
  • Liikevaihto kasvoi 28,2 prosenttia 33,4 miljoonaan euroon (26,0). 
  • Liikevoitto laski -1,7 miljoonaan euroon (2,0) ja oli -5,1 prosenttia liikevaihdosta (7,8).
  • Oikaistu liikevoitto laski 0,1 miljoonaan euroon (2,0) ja oli 0,3 prosenttia liikevaihdosta (7,8).
  • Osakekohtainen tulos oli -0,19 euroa (0,09).

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös