Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Korkea inflaatio on ”häntäriski” vuonna 2022

Ensi vuonna markkinoilla seurataan tiiviisti inflaation kehittymistä. Syytkin ovat selvät.

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin avomarkkinakomitea piti joulukuun puolessa välissä odotetun kokouksensa, jossa se teki päätöksiä tukiosto-ohjelmansa supistamisesta.

Keskuspankin viestiä on kuvailtu haukkamaiseksi. Fedin avomarkkinakomitea päätti inflaation hillitsemiseksi kiihdyttää kuukausittaista valtion velkakirjojen tukiosto-ohjelman vähentämistä 30 miljardilla dollarilla kuukaudessa, kun aiemmin keskuspankki oli vähentänyt osto-ohjelmaa kuukausittain 15 miljardilla dollarilla.

Uudella vähentämisvauhdilla tukiosto-ohjelmat loppuvat jo ensi vuoden maaliskuussa, kun alkuperäisen suunnitelman mukaan niiden oli tarkoitus loppua vasta kesäkuussa.

Vuositason inflaatio nousi kuitenkin marraskuussa jo 6,8 prosenttiin. USA:n inflaatio laukkaa nyt korkeammalla kuin kertaakaan 40 vuoteen. Maan tuottajahintaindeksi kohosi marraskuussa 9,6 prosenttia, enemmän kuin kertaakaan indeksin mittaushistorian aikana vuodesta 2010 alkaen.

Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtajan puhe maan senaatin pankkivaliokunnassa marraskuun lopussa herätti markkinoilla paljon mielenkiintoa.

Pääjohtaja Jerome Powell ja keskuspankki Fed ovat tähän asti johdonmukaisesti esittäneet, että Yhdysvaltojen inflaation kiihtyminen on väliaikaista. Vuositason inflaatio on noussut jo 6,2 prosenttiin.

Nyt Powell kuitenkin myönsi, että riski pitempiaikaisesti korkeammasta inflaatiosta on kasvanut. Hän kuitenkin pitää edelleen kiinni näkökannastaan, että korkea inflaatio on väliaikainen ilmiö.

USA:n keskuspankki Fedin tavoite on pitää inflaatio kahdessa prosentissa. Mikäli inflaatio pysyy korkeana, voi keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan jo ensi vuoden puolessa välissä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi, että korkojen nousu saattaa tapahtua jopa Fedin tuoretta arviota nopeammin.

”Fed signaloi jo kolmea koronnostoa ensi vuodelle, ja ottaen huomioon USA:n inflaatiopaineet, korkoa voidaan joutua nostamaan tätäkin nopeammin. Nopeat muutokset rahapolitiikan näkymissä ovat huomattava riski myös osakemarkkinoiden positiivisille tunnelmille”, Gerich toteaa Twitterissä.

Evlin päästrategi Valtteri Ahti varoittaa blogissaan, että ensi vuoden häntäriski liittyy inflaatioon.

Häntäriski tarkoittaa sitä, että poikkeuksellisten tapahtumien todennäköisyys on suurempi kuin normaalisti eli ne poikkeamat normaalijakaumasta. Tässä tapauksessa häntäriski tarkoittaa siis sitä, että poikkeuksellisen tapahtuman eli korkean inflaation todennäköisyys on poikkeuksellisen suuri.

Ahti muistuttaa, että Yhdysvalloissa palkkainflaatio on kiihtynyt neljään prosenttiin, ja asumisen sekä energian kustannukset ovat nousseet merkittävästi.

”Palkkainflaatio saattaa nostaa paitsi inflaatiota, myös inflaatio-odotuksia. Inflaatio-odotukset ovat keskeisin osa inflaatiota ja siten asettavat inflaation tason pidemmällä tähtäimellä. Tällä hetkellä markkinoiden viiden vuoden inflaatio-odotus on 2,5 prosenttia Yhdysvalloissa ja 1,9 prosenttia euroalueella”, Ahti toteaa.

Korkea inflaatio on päästrategin mukaan suurin riski markkinoilla.

”Keskuspankkien toimet inflaation nujertamisessa olisivat sekä talouskasvun että markkinoiden kannalta epäsuotuisat.”

Jos hyvin käy, inflaatiohuolet poistuvat itsestään materiaalivirtoihin liittyvien ongelmien poistuessa.

”Todennäköisempää on kuitenkin se, että tavarapula helpottuu, ylimääräinen kysyntä ja logistinen suma purkautuu, mikä ajaa inflaation alas ilman suurempaa kriisiä”, Ahti toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös