Markkinakommentit

Osakemarkkinat sukeltavat, mistä on kyse?

Osakemarkkinoiden vuosi 2022 on alkanut jyrkän mollivoittoisesti.

Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi on laskenut tammikuussa 7,5 prosenttia, ja korkojen nousulle herkkä teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi on sukeltanut jo 16 prosenttia. Suomessa Helsingin pörssin lasku on tähän mennessä 9,3 prosenttia.

Mitä markkinoilla nyt tapahtuu?

Yksi vastaus saattaa löytyä siitä, että laskukärjessä ovat olleet amerikkalaiset kasvuyhtiöt.

”Matalien korkojen maailmassa yhtiöt, jotka pystyvät luomaan kasvua sulkutoimista huolimatta, ovat olleet äärimmäisen houkuttelevia kohteita. Niistä on vain päädytty maksamaan liikaa. Samaan aikaan monet pandemian kurittamat yhtiöt ovat jääneet junnaamaan jo pitkäksi aikaa. Suhteellinen arvostusero eri yhtiöiden välillä on revennyt ennätyssuureksi”, arvioi Aktian allokaatiosalkunhoitaja Patrik Moring artikkelissaan.

Keskeistä on myös se, että keskuspankit ovat nyt huolestuneet inflaatiokehityksestä aiempaa enemmän.

Moringin mukaan viime vuoden loppupuolella alkoi vaikuttaa siltä, että pandemian jälkeisen kysyntäpiikin jälkeen kohonnut inflaatio ei olisikaan jäämässä niin tilapäiseksi kuin aluksi ajateltiin.

”Keskuspankitkin luopuivat ajatuksesta ja päätyivät sen sijaan viestimään inflaation vastaisen taistelun alkamisesta.”

Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi joulukuussa korkeammalle kuin kertaakaan lähes 40 vuoteen. Kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 7,0 vuoden takaisesta lukemasta, kertoo maan Tilastokeskus. Edelliskuusta hinnat nousivat 0,5 prosenttia.

Näin korkea inflaatiolukema on Yhdysvalloissa nähty viimeksi 39 vuotta sitten. Lukema oli kuitenkin odotettu, sillä ekonomistit olivat odottaneet juuri samaa 7,0 prosentin inflaatiolukemaa.

USA:n keskuspankki Fed seuraa inflaatiolukuja tarkasti, ja sen odotetaan nostavan korkoja tänä vuonna pyrkiessään torjumaan hintojen nousua ja työllisyystilanteen lähestyessä täystyöllisyyttä.

Keskuspankkien katseiden suuntautuminen inflaatioon tarkoittaa sitä, että vuosia jatkuneen erittäin elvyttävän rahapolitiikan aika on siis hiljalleen tulossa päätökseensä. Moringin mukaan lokakuun alussa markkinoilla hinnoiteltiin Yhdysvaltoihin yhtä koronnostoa vuodelle 2022. Tällä hetkellä sen sijaan markkinoilla odotetaan neljää nostoa.

”Muutos on kaikin puolin perusteltu, mutta hyvin nopea”, salkunhoitaja toteaa.

Keskuspankkien korkojen nostot saattavat olla ongelma sijoitusmarkkinoille. Korkeampien korkojen myötä arvostuskertoimille koituu paineita, ja tämä näkyy nyt osakemarkkinoilla ja erityisesti kasvuyhtiöissä, Moring toteaa.

Rahapolitiikan kiristyminen on kuitenkin jo hinnoiteltu markkinoilla ja sen vuoksi turbulenssi osakemarkkinoilla saattaa pian rauhoittua.

Tällä viikolla kuulemme jo valmistelevat kommentit Yhdysvaltain keskuspankki Fedin maaliskuun tulevaa koronnostoa ajatellen.

USA:n keskuspankilla on halutessaan mahdollisuus rauhoittaa tilannetta, Moring muistuttaa.

”Koronnostot eivät itsessään kerro osakkeiden nousumarkkinan päättymisestä, vaan siitä, että talousympäristö on riittävän vahva, jotta rahapolitiikkaa on varaa kiristää.”

Aktia ei usko, että tilanteessa olisi aineksia suurempaan levottomuuteen, vaikkakin markkinoiden lyhyen aikavälin käänteiden ennustaminen on mahdotonta.

”Mikäli heikko markkinakehitys jatkuu merkittävästi heikentyvänä, mutta kasvunäkymät pysyvät ennallaan, voi tilanne avata hyviäkin ostopaikkoja, mutta toistaiseksi pitäydymme osakkeiden osalta neutraalipainossa”, Moring kertoo.

Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen arvioi, että hermoilu osakemarkkinoilla voi vielä jatkua, mutta todennäköisesti ennen pitkää tunnelma jälleen rauhoittuu ja markkinoille saadaan tukea myönteisistä perustekijöistä eli talousnäkymistä ja yritysten hyvistä tuloksista.

”Korkojen nousu on alkuvuoden aikana ollut nopeaa, joten vähitellen tahdin on rauhoituttava. Liian nopea korkojen nousu alkaa muussa tapauksessa painaa talouden kasvunäkymiä”, Korhonen toteaa Nordean viikkokatsauksessa.

Nordea suosittelee sijoittajia pysymään levollisina nykyisessä tilanteessa ja tukeutumaan omaan sijoitussuunnitelmaansa.

”Yhdysvaltain keskuspankin koronnostot tulevat vähitellen kiristämään rahoitusolosuhteita markkinoilla, mutta taloussuhdanteen tässä vaiheessa osakemarkkinoiden kannalta rahapolitiikan kiristymistä tärkeämpiä tekijöitä ovat talouskasvu ja yritysten paraneva tuloskehitys”, Korhonen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös