KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Markkinakommentti: Geopoliittinen tilanne luo tavallista kovempaa heiluntaa sijoitusmarkkinoille

Venäjä on aloittanut hyökkäyksen Ukrainaan. Tilanne tulee elämään seuraavien päivien ja viikkojen aikana.

Seuraamme geopoliittisen tilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia rahoitusmarkkinoille, talouskasvuun ja inflaatiokehitykseen.

Toimintaympäristössä tapahtuvat merkittävät muutokset johtavat lyhyellä aikavälillä epävarmuuden lisääntymiseen ja tavallista kovempaan heiluntaan markkinoilla. Muutokset riskinottohalukkuudesta johtavat voimistuneisiin eroihin toimialojen ja yksittäisten osakkeiden kurssikehityksessä. Painotamme osakesijoituksissa arvo-osakkeita, kuten finanssi- ja energiasektorin yhtiöitä valikoidusti.

Venäjään liittyvät luottovastuut eurooppalaisessa pankkijärjestelmässä ovat hyvin rajalliset ja sen vuoksi systeemiriskin rooli ei korostu samalla tavalla kuin esimerkiksi finanssikriisissä.

Ukrainan tapahtumat tulevat pahimmillaan nostamaan inflaatiota 1,5 prosenttia ja tällä tulee olemaan merkittävä vaikutus myös rahapoliittisiin päätöksiin. Keskuspankki joutuu tasapainottelemaan talouskasvun kestävyyteen liittyvien uhkakuvien ja nousevien hintojen välillä.

Reaalikorkojen lasku on todennäköistä lähiviikkoina sijoittajien hakeutuessa turvasatamiin kuten valtionlainasijoituksiin. Tämä tulee olemaan hetkellinen liike ja uskomme korkojen palaavan nousutrendille lähiviikkojen aikana. Yrityslainamarkkinoilla emme näe akuuttia riskiä maksuhäiriöiden nousulle, mutta yrityslainojen hinnoittelu tulee hetkellisesti reagoimaan riskinottohalukkuuden laskuun.

Historiallisesti geopoliittiset kriisit eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet pitkäkestoisia negatiivisia vaikutuksia markkinakehitykselle.

Emme usko että Ukrainan kriisi tulee määrittelemään loppuvuoden osakekurssien kehitystä, vaikka lyhyellä aikavälillä osakemarkkinat sopeutuvat uuteen tilanteeseen. Keskeisemmän roolin tulevat saamaan rahapolitiikka ja inflaatiokehitys. Osakkeiden ja yrityslainojen osalta odotamme tälle vuodelle positiivista tuottoa. Nykytilanne ei muuta meidän tuotto-odotuksia tälle vuodelle. Kokonaisuutena näemme, että Ukrainan kriisi lisää heiluntaa markkinoilla, mutta sen vaikutus tuottokehitykseen tulee olemaan maltillinen.

Sijoittaja – lue myös nämä:

Nämä ovat osakesijoittajan keskeiset teemat vuonna 2022

Aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen? Vai sittenkin sekä että?

Sijoittaja – älä vain tee näin!

Markkinoiden tulevaisuus ei ennustamalla selkiydy

Meidät on luotuja epäonnistumaan – näillä eväillä menestyt sijoittajana!

Olisiko aika päivittää oma sijoitussuunnitelmasi? Anna Säästöpankin ammattilaisten auttaa sinua. Varaa aika ja aloitetaan sijoitusvuosi 2022 yhdessä.

Säästöpankkiryhmä on edistänyt yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia jo 200 vuoden ajan. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.

Kommentoi
Ylös
>