Arvo-osakkeet

Investors House aikoo olla Suomen ensimmäinen kiinteistö- ja rakennusalan osinkoaristokraatti

Investors House myy kiinteistöjään ja muuttuu vauhdilla kiinteistöyhtiöstä vahvojen osinkojen kehitysyhtiöksi.

Yhtiön neljännen kvartaalin operatiivinen tulos oli yhtiön kaikkien aikojen paras ollen 1,03 miljoonaa euroa. Operatiivinen tulos tuplaantui vertailukaudesta, jolloin se oli 0,51 miljoonaa euroa.

Viimeisen 28 kvartaalin aikana yhtiö on 24-kertaistanut operatiivisen tuloksensa ja kuusinkertaistanut osakekohtaisen operatiivisen tuloksensa.

Yhtiön strateginen rakennemuutos kiinteistösijoitusyhtiöstä kohti palvelu- ja kehitysyhtiötä eteni. Palveluliiketoiminnan osuus liikevaihtoon raportoitavista tuotoista ylitti kolmatta kvartaalia peräkkäin kiinteistöjen vuokratuotot.

Pääomien allokointi pitkästä kiinteistöomistuksesta kohti palveluliiketoimintaa ja kehityshankkeita eteni sekä osakkuusyhtiö IVH Kampuksen myynnillä että investoinnilla Kukkulan kehityshankkeeseen.

Kiinteistömyyntien myötä yhtiön likviditeetti oli vuoden lopussa poikkeuksellisen vahva. Sitä on tarkoitus käyttää uuden liiketoiminnan hankkimiseen ja kehittämiseen. Varat, joita liiketoiminnassa ei tarvita, jaetaan osakkaille. Katsauskauden päättymisen jälkeen ylimääräinen yhtiökokous päätti 1,0 euron osakekohtaisesta varojen jaosta osakkaille. Tämä toteutettiin katsauskauden jälkeen vuoden 2022 puolella.

Tilikauden aikana tapahtunut kehitys noudatti yhtiön syksyllä 2020 vahvistettua strategiaa. Strategian tarkoituksena on sellainen kannattavuuskehitys, joka mahdollistaa kasvavat osakekohtaiset osingot.

Yhtiö on katsauskaudella toteuttanut strategiaansa keventämällä pitkää kiinteistöomistusta myymällä 15,5 miljoonan euron velattomalla kauppahinnalla asuntoportfolion sekä toimitilapuolella osakkuusyhtiö IVH Kampuksen 56,1 miljoonan euron velattomalla kaupalla.

Lisäksi Investors House on myös vahvistanut palveluliiketoimintaa Juhola Asset Managementin hankinnalla.

Hallituksen osinkoesitys 0,29 euroa osaketta kohden on toteutuessaan seitsemäs peräkkäinen kasvavan osakekohtaisen osingon vuosi. Kahden aikaisemman vuoden tapaan hallitus esittää, että osinko voitaisiin maksaa kahdessa erässä.

Osinkotuotto nousee hallituksen osinkoehdotuksella ja nykyisellä osakekurssilla 5,8 prosenttiin.

Osinkoesitys on 63 prosenttia Investors Housen operatiivisesta tuloksesta kun aikaisemman kuuden vuoden keskiarvo on ollut 75 prosenttia. Vahva operatiivinen tulos mahdollisti osingon kasvun aikaisempaa matalammalla jakosuhteella.

”Olen erityisen iloinen kahdesta asiasta: Ensiksi, tuloskehitys mahdollistaa jo seitsemännen kerran peräkkäin kasvavan osinkoehdotuksen osakkeenomistajille. Toiseksi, ennätystuloksen perusteella voimme maksaa koko henkilöstölle henkilöstörahastoperusteisen kannustinpalkkion. Kaikki työntekijät henkilöstörahaston kautta myös omistavat yhtiötä”, Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roininen toteaa.

Roinisen mukaan katsauskauden aikana strateginen kehitys eteni kaikilla rintamilla ja näkyy nyt tuottorakenteessa.

”Kolmella viimeisellä kvartaalilla palveluliiketoiminnan osuus tuotoista on ollut yli puolet ja näin ylittänyt kiinteistöjen vuokratuotot.”

Palveluliiketoiminnan arvo ulkopuolisen arvonmäärityksen mukaan joulukuun lopussa oli 19,1 miljoonaa euroa, mikä on yli kaksinkertainen vuodentakaiseen verrattuna, Roininen kertoo.

Investors Housen tavoite on kunnianhimoinen.

”Päämääränämme on olla kiinteistö- ja rakennusalan ensimmäinen osinkoaristokraatti Suomessa”, Roininen kertoo. Osinkoaristokraatilla tarkoitetaan yhtiötä, joka on onnistunut kasvattamaan osinkoa yhtäjaksoisesti vähintään 25 vuotta. Esimerkiksi Yhdysvalloista niitä löytyy kymmeniä.

Yhtiöllä ei ole liiketoimintaa eikä suoria sidoksia Venäjälle. Mahdolliset Venäjään kohdistuvat taloudelliset pakotteet eivät siten suoraan vaikututa yhtiöön. Epäsuorasti pakotteilla ja turvallisuuspoliittisella tilanteella on kuitenkin vaikutusta yleiseen toimintaympäristöön.

Rahoitusjärjestelmän kiristyvät pääomavaateet ja kasvava regulaatio voivat rajoittaa pankkien luotonantoa, millä voi olla negatiivisia vaikutuksia kiinteistömarkkinaan. Lisäksi yleinen korkotaso voi nousta, mikä voi vaikuttaa rahoituksen hintaan. Yhtiön omistamien kiinteistöjen vuokrausaste voi myös vaihdella.

Investors House arvioi vuoden 2022 operatiivisen tuloksen olevan merkittävästi alhaisempi kuin vuonna 2021. Operatiivisen tuloksen lasku aiheutuu viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen aikana toteutetuista merkittävistä asunto- ja toimistoportfolioiden myynnistä. Operatiivinen tulos laskee, kunnes kaupoista saadut varat on uudelleensijoitettu tuottavasti kehitys- ja palveluliiketoimintaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös