Asunnot ja kiinteistöt

Asuntoammattilainen: Venäjä-pakotteiden vaikutukset näkyvät yllättävän paljon asuntomarkkinoilla jo nyt – ”suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista”

Ukrainan sota näkyy jo Suomen asuntomarkkinoilla. Monet venäläiset ovat luopumassa omistuksistaan Suomessa saadakseen käyttövaroja pahentuvaan taloustilanteeseen.

Suomen Kiinteistönvälittäjät teki ylimääräisen jäsenkyselyn 3. maaliskuuta selvittääkseen miten Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät asuntomarkkinoilla. Sota ja erityisesti pakotteiden vaikutukset näkyvät yllättävän paljon markkinoilla jo nyt, mutta kaikki ei välttämättä kaupankäyntiä hidastavana tekijänä.

Ukrainan sodan vaikutukset asuntomarkkinaan ovat kahdensuuntaisia.

”Sota ja erityisesti pakotteiden vaikutukset näkyvät yllättävän paljon markkinoilla jo nyt, mutta kaikki ei välttämättä kaupankäyntiä hidastavana tekijänä”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mannerbergin mukaan tällaisessa tilanteessa ihmiset reagoivat odottamattomasti ja erilaisia ilmiöitä nousee.

”Kaiken kaikkiaan alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkasta ja samat ilmiöt kuin jo edellisessä katsauksessamme ovat edelleen jatkuneet. Pulaa myytävistä halutuista isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista on edelleen.”

Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n mukaan usko koronan väistymiseen on tuonut jonkin verran lisää myytävää markkinoille ja kauppoja on tehty nopeasti omakoti- ja rivitaloista. Helmikuussa tehtiin paljon talokauppaa huolimatta lumisesta talvesta, olympialaisista ja hiihtolomista.

Sotaja venäjä-pakotteet näkyvät jo kaupoissa

Ukrainan sodan alettua on näkynyt hetkellistä hiljentymistä ja osa on jopa perunut kauppoja ja odottaa vaikuttaako tilanne korkoihin tai muihin tekijöihin kuten energian hintaan.

”Jopa yli 70 % välittäjistä raportoi ostajien olleen jollakin tavalla kiinnostuneita tilanteen aiheuttamista energian hinnan muutosten vaikutuksista”, kertoo Mannerberg.

Pakotteiden vaikutukset ovat vaikuttaneet jollakin tavalla jopa 10 prosenttiin asuntokaupoista. Varsinaiseen rahaliikenteeseen jotakin vaikutuksia on ollut jo noin neljä prosenttia kaupoista.

Kaakkois- ja Itä-Suomessa on näkynyt venäläisten ostajien ja myyjien liikettä molempiin suuntiin. Jo ennen sodan alkua venäläisiä ostajia oli liikkeellä tavanomaista enemmän ja pakotteiden realisoiduttua ovat myös monet venäläiset luopumassa omistuksistaan saadakseen käyttövaroja pahentuvaan taloustilanteeseen.

Sota tuonut erilaisia ilmiöitä markkinoille

Mannerberg kertoo saaneensa raportteja jopa siitä, että suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista, jotta turvattaisiin asuminen, jos Suomeen hyökättäisiin.

Jonkin verran on ollut havaittavissa sitä, että myös suomalaiset sijoittajat muuttavat sijoitusasuntojaan käteiseksi. Kuitenkin pääsyy tähän lienee edelleen vuokra-asuntomarkkinoiden hiljaisempi kysyntä.

”Vakava huoli tulevaisuudesta on varmasti monilla mielessä mutta odotamme myös sitä, että markkinat kiihtyvät pienen hiljaisen hetken jälkeen entisestään, kun todelliset vaikutukset talouteen nähdään”, kommentoi Mannerberg.

Korkojen nousupelot ovat ainakin toistaiseksi taittuneet, sillä helmikuun alussa nähdystä 12 kuukauden Euriborin noususta on jo sulanut yli puolet, Mannerberg muistuttaa.

”Kevään myötä odotamme asuntokaupan vilkastuvan kuten normaalistikin lumien sulaessa”, hän ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös