Yritysuutiset

Finnairin matkustajamäärät nousivat selvästi suljetusta Venäjän ilmatilasta huolimatta

Lentoyhtiön maaliskuun matkustajaliikenneluvut paranivat selvästi vertailukaudesta ja jopa edelliskuusta suljetusta Venäjän ilmatilasta huolimatta.

Finnair kuljetti maaliskuussa 614 500 matkustajaa eli 612 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 maaliskuussa. Maaliskuun 2022 matkustajamäärä oli 38,7 prosenttia enemmän kuin helmikuussa 2022. Edelliskuukauden luvut eivät tosin ole täysin vertailukelpoisia, koska helmikuussa oli kolme päivää vähemmän.  

Koronan ja useiden valtioiden asettamat tiukat matkustusrajoitukset vaikuttivat edelleen matkustajaliitännäisiin liikennelukuihin. Tämä näkyi varsinkin Aasian luvuissa. 

Venäjän ilmatila sulkeutui Ukrainan sotaa seuranneiden vastapakotteiden takia helmikuun lopussa, mikä johti reitti- ja vuoroperuutuksiin Aasian-liikenteessä maaliskuussa.

Koska Finnair kuitenkin pystyi jatkamaan suurinta osaa Aasian-lennoistaan pidemmistä lentoreiteistä huolimatta vahvan rahtikysynnän tukemana, ilmatilan sulun negatiivinen vaikutus Aasian jo pandemian vaikuttamiin matkustajaliikennelukuihin pysyi maltillisena maaliskuussa. Raportoiduissa liikenneluvuissa ei huomioida pidempiä lentoreittejä.

Kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna kasvoi maaliskuussa 455 prosenttia vertailukaudesta ja 10 prosenttia edeltäneestä kuukaudesta. Finnair operoi päivittäin keskimäärin 213 lentoa, mikä oli 188 prosenttia enemmän verrattuna vuoden 2021 maaliskuuhun ja 8,7 prosenttia enemmän kuin helmikuussa 2022.

Erot kapasiteettilukujen välillä verrattuna vuoden 2021 maaliskuuhun selittyvät keskimäärin pidemmillä operoiduilla lennoilla sekä suuremmilla operoiduilla lentokoneilla. Liikenne myydyillä henkilökilometreillä mitattuna kasvoi 1 085 prosenttia vertailukaudesta ja 31,8 prosenttia edeltäneestä kuukaudesta.

Aasian-liikenteen tarjonta kasvoi vertailukaudesta 156 prosenttia. Finnair aloitti tauon jälkeen Pohjois-Amerikan-matkustajalennot ainoastaan New Yorkin -reitillä maaliskuussa 2021, kun taas maaliskuussa 2022 Finnair operoi moniin kohteisiin Yhdysvalloissa niin Suomesta kuin Ruotsistakin.

Venäjän ilmatilan sulku ja sitä seuranneet reitti- ja vuoroperuutukset Aasian-liikenteessä näkyivät maaliskuun rahtiluvuissa erityisesti verrattuna helmikuuhun 2022. Reittiliikenteen tarjotut rahtitonnikilometrit kasvoivat maaliskuussa 288 prosenttia vertailukaudesta ja laskivat 10,5 prosenttia edeltäneestä kuukaudesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös