Markkinakommentit

Suursijoittaja Bill Ackman: Osakemarkkinat romahtavat, koska sijoittajat eivät luota keskuspankkiin

Jättirahastoa johtava Bill Ackman suomii jyrkin sanoin USA:n keskuspankin liian löysää inflaation vastaista taistelua.

Bill Ackman sijoittaja hedge-rahasto pörssi miljardööri

Inflaatio laukkaa Yhdysvalloissa nyt korkeampana kuin kertaakaan 40 vuoteen. Huhtikuun inflaatio oli 8,3 prosenttia. Se on saanut USA:n keskuspankin muuttamaan rahapolitiikan kurssia. Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell arvioi, että myös kesä- ja heinäkuun korkokokouksissa ohjauskorkoa nostetaan 0,50 prosenttiyksiköllä.

Toukokuun 0,50 prosenttiyksikön koronnosto oli suurin vuoden 2000 jälkeen.

Kohonnut inflaatio on yksi osakemarkkinoiden näkymiä tällä hetkellä rasittava tekijä. Tärkeimmät USA:n osakeindeksit ovatkin olleet viime viikkoina laskussa.

Onko keskuspankin rahapolitiikka nyt riittävän tiukkaa lannistamaan inflaatio ja palauttamaan sijoittajien luottamus markkinoihin?

Pershing Square Capital Management -yhtiö perustaja ja toimitusjohtaja Bill Ackman väittää, että sijoitusmarkkinat elävät nyt epävarmassa ympäristössä, koska Yhdysvaltain keskuspankki Fed on menettänyt uskottavuutensa yrittäessään torjua inflaatiota.

Onko keskuspankki menettänyt uskottavuutensa?

”Inflaatio on karannut käsistä. Inflaatio-odotukset karkaavat käsistä. Markkinat romahtavat, koska sijoittajat eivät ole varmoja siitä, että keskuspankki pysäyttää inflaation”, Ackman kirjoittaa Twitterissä.

Kun nyt USA:n inflaatio on noussut 40 vuoden huippulukemiin, Fed on luonut alaspäin suuntautuvan markkinakierteen ja säikäyttänyt ostajat, hän arvioi.

Ackmanin mukaan Fed on menettänyt uskottavuutensa inflaation torjunnassa, koska se heräsi kohonneen inflaation torjuntaan liian myöhään ja on ollut liian ”kyyhkysmäinen” eli varovainen inflaation torjunnassa.

”Viimeisen päivän aikana useat nykyiset ja entiset Fedin jäsenet ovat jaaritelleet ja esittäneet kyyhkysmäisiä huomautuksia, joissa ehdotetaan vaatimatonta koronnostoa ja koronnostojen taukoa syksyllä. Fed on jo menettänyt uskottavuutensa väärinymmärretyn inflaation ja inflaation vastaisen torjunnan myöhäisen käänteen vuoksi”, Ackman tviittaa.

Ackmanin mukaan ei ole olemassa taloudellista ennakkotapausta vain 2-3 prosentin peruskorolle, joilla puututaan kahdeksan prosentin inflaatioon työllisyyden ollessa 3,6 prosenttia. Tällä hän viittaa siihen, että Fedin nykyinen rahapolitiikka on edelleen koronnostoista huolimatta liian kevyttä ja se johtaa kaksinumeroiseen jatkuvaan inflaatioon.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on vain 3,6 prosentin työttömyys sekä pitkän aikavälin tarjonnan ja kysynnän epätasapainoa eri aloilla, Ackman toteaa. Maan talous on siis ylikuumentunut ja se nostaa inflaatiopaineita.

Pahimmassa tapauksessa markkinat romahtavat

Korkea inflaatio voidaan estää vain markkinoiden romahduksella tai massiivisella korkojen nousulla, Ackman päättelee. Tästä syystä hän uskoo, että osakkeille ei ole ostajia.

Tämä alaspäin suuntautuva markkinakierre päättyy rahastojohtajan mukaan vasta, kun keskuspankki Fed ilmoittaa tekevänsä ”mitä tahansa se vaatiikin”. Tällä hän viittaa Fedin entisen pääjohtajan, Mario Draghin kuuluisaan kommenttiin.

Ackmanin mukaan keskuspankin on pystyttävä osoittamaan, että se on vakavissaan inflaation torjunnassa nostamalla korot välittömästi neutraaliin tasoon eli tasoon, joka ei enää kiihdytä inflaatiota. Lisäksi keskuspankin pitää sitoutua jatkamaan korkojen nostamista, kunnes ”inflaatiohenki on palannut pulloon”.

Osakkeet ovat nyt halpoja, Ackman toteaa. Markkinat nousevat, kun sijoittajat voivat luottaa siihen, että karanneen inflaation päivät ovat ohi.

”Toivottavasti Fed tekee sen oikein”, hän päättää Twitter-ketjunsa.

Bill Ackman on tehnyt omaisuutensa hedge- eli suojarahastoilla. Hänen yhtiönsä Pershing Square Capital Management hallinnoi Pershing Square Holdings -rahastoa, joka ei ole kuitenkaan mikään suojarahasto. Päinvastoin rahasto sijoittaa suuren pääoman vain muutamiin yhtiöihin.

Rahasto on sijoittanut 7-8 suuriin jenkkiyhtiöihin. Jokaiseen yhtiöön rahasto on sijoittanut noin miljardi dollaria. Rahastopääoma on noin 6,5 miljardia dollaria ja se sisältää esimerkiksi Warren Buffettin Berkshire Hathawayn osakkeita.

Ackman oivalsi vuoden 2020 lopussa etukäteen koronaviruksen leviämisen valtaisan riskin Yhdysvaltojen taloudelle ja globaaleille finanssimarkkinoille. Ackmanin yhtiö teki onnistuneen sijoituksen kokoonsa nähden vaatimattoman 27 miljoonan dollarin sijoituksen suojatakseen sijoitussalkkuaan kaikin mahdollisin keinoin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös