Kasvuosakkeet

Tulosvaroitus luo epävarmuuden varjon Detection Technologyn ylle

Röntgensäteilyantureita valmistava Detection Technology antoi viime viikolla tulosvaroituksen.

Yhtiö arvioi nyt, että sen toisen vuosineljänneksen kokonaisliikevaihto jää aikaisemmin annetusta ohjeistuksesta. Detection Technology pitää myös todennäköisenä, että toisen vuosineljänneksen liikevaihto tulee laskemaan vertailukaudesta.

Liikevaihdon aikaisemmin arvioitua heikompi kehitys on yhtiön mukaan seurausta hankintaketjun tuotelaatuongelmasta sekä yhtiön ja sen asiakkaiden haasteista saada muita kriittisiä komponentteja. Nämä ovat vaikuttaneet erityisesti lääketieteellisen liiketoimintayksikön myyntiin.

Huolimatta siitä että tuotelaatuongelma on saatu ratkaistua, lääketieteellisen liiketoimintayksikön myyntiä siirtyy kolmannelle vuosineljännekselle toimitusketjun viiveestä johtuen.

Vahva kysyntä jatkuu kuitenkin kaikilla yhtiön päämarkkinoilla: lääketieteen, teollisuuden ja turvallisuusalan röntgenkuvantamisratkaisuissa. Yhtiö pitää toisen vuosipuoliskon liikevaihto-ohjeistuksen ennallaann.

Uusissa näkymissään Detection Technology odottaa kokonaisliikevaihdon laskevan hankintaketjun tuotelaatuongelman ja komponenttipulan seurauksena toisella vuosineljänneksellä. Yhtiön näkemyksen mukaan vahva kysyntä jatkuu kaikilla yhtiön päämarkkinoilla ja kokonaisliikevaihto kasvaa kaksinumeroisesti toisella vuosipuoliskolla 2022, vaikka materiaali- ja komponenttipulan ennakoidaan siirtävän osan toisen vuosipuoliskon kasvusta.

Ukrainan sodan, pandemian ja inflaation takia maailman talouteen ja yhtiön liiketoimintaan kohdistuu epävarmuutta.

Yhtiön kohdemarkkinoiden kysynnän ennustettavuus on tavanomaista heikompi, ja materiaalien saatavuuteen liittyvät suorat ja välilliset riskit ovat edelleen koholla. Materiaali- ja komponenttipulan vaikutus on otettu rajoittavana tekijänä huomioon näkymissä, mutta saatavuuden heikentyminen voi vaikuttaa liiketoimintanäkymiin.

Detection Technology pyrkii kasvattamaan myyntiään keskipitkällä aikavälillä vähintään 10 prosenttia vuodessa ja saavuttamaan vähintään 15 prosentin liikevoittomarginaalin.

Aiempi 27.4.2022 julkistetetussa liiketoimintanäkymässä yhtiö oli odottanut vahvan kysynnän jatkuvan kaikilla yhtiön päämarkkinoilla. Yhtiö odotti tuolloin kokonaisliikevaihdon kasvavan kaksinumeroisesti toisella vuosineljänneksellä ja toisella vuosipuoliskolla 2022, vaikka materiaali- ja komponenttipulan ennakoitiin siirtävän ainakin osan toisen vuosineljänneksen kasvusta.

Vuonna 2021 Detection Technologyn liikevaihto oli 89,8 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10,6 miljoonaa euroa.

Inderesin analyytikko ja osakestrategi Juha Kinnunen arvioi, että Detection Technologyin isku tulokseen tulee olemaan merkittävä, koska kustannusinflaatio on voimakasta liikevaihtokehityksestä huolimatta.

”Vuoden 2022 ennusteemme laskivat merkittävästi, ja vaikka tämä ongelma on lähtökohtaisesti ohimenevä, emme näe toimintaympäristön yleisille haasteille nopeaa ratkaisua”, Kinnunen arvioi.   

Kinnusen mukaan nyt realisoitujen ongelmien ei pitäisi toistua eikä vaikuttaa tulevaisuudessa, mutta yleisesti erittäin kireälle viritettyihin toimitusketjuihin liittyy silti merkittävää epävarmuutta.

Yhtiön markkina-arvosta on sulanut puolessa vuodessa lähes 24 prosenttia. Siitä huolimatta esimerkiksi analyysitalo Inderes antaa osakkeelle vähennä-suosituksen. Inderesin kuluvan vuoden 0,72 euron oikaistun tuloksen ennusteella yhtiön P/E-kerroin on 30x, mikä kertoo siitä, että yhtiöltä odotetaan selvää tuloskasvua tulevina vuosina.

Kinnusen mukaan Detection Technologyn arvostuskertoimet ovat kohtuullisia tuloskasvun realisoituessa, mutta nykyisessä markkinaympäristössä osake ei ole edullinen. Tulosvaroitus kiihdytti aiemminkin huolestuttavaa ennusteiden laskutrendiä, hän arvioi.

Detection Technology julkaisee puolivuosikatsauksen elokuun 3. päivänä 2022.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös