Kryptot

Kryptopörssin sisäpiiriläiset tekivät 1,2 miljardin dollarin voitot ennen osakkeen romahdusta

Coinbasen perustajat ja kaksi johtajaa myivät ison potin yhtiön osakkeita ennen osakkeen romahdusta.

Coinbase kryptopörssi kryptovaluutat
Kuva: Ivan Radic

The Wall Street Journal kertoo, että heti kryptopörssi Coinbasen listautumisen jälkeen keväällä 2021, sen perustajat ja johtajat tekivät täydellisen oikein ajoitetut yhtiön osakkeiden myynnit. Suomessa aiheesta kertoo Tekniikka ja Talous.

Yhtiö tarjoaa kryptovaluuttojen vaihtomahdollisuuden fiat-valuuttaan, kryptojen kauppaa sekä kryptokolikoiden säilytyspalveluja. Se toimii kryptovaluuttapörssinä bitcoinin lisäksi useille muillekin kryptoille.

Myyjinä olivat Coinbasen kaksi perustajaa, Brian Armstrong ja Fred Ehrsam sekä toimitusjohtaja Emilie Choi ja tuotejohtaja Surojit Chatterjee.

Nämä sisäpiiriläiset saivat myynneistä peräti 1,2 miljardin dollarin potin. Armstrong myi osakkeitaan 292 miljoonalla dollarilla, Choi 226 miljoonalla, Chatterjee 110 miljoonalla ja Ehrsam noin puolella miljardilla dollarilla.

Brian Armstrong Coinbase
Brian Armstrong, Coinbasen toinen perustaja.

Nelikon osakemyyntien ajoitus osui nappiin. Coinbasen osake on menettänyt merkittävästi markkina-arvoaan listautumisen jälkeen, peräti 84 prosenttia.

Coinbasen osakkeiden lähtöhinta listautumisessa oli 381 dollaria. Sisäpiiriläisnelikko myi osakkeitaan 189–422 dollarin hintahaarukassa. Viime perjantaina osakkeen kurssinoteeraus oli enää 51 dollaria.

Coinbasen kurssilasku johtuu yleisestä kryptomarkkinoiden laskusta. Aiemmin kuviteltiin, että Coinbasen tuotot riippuvat vain kryptovaluuttojen vaihdosta, eivät kryptojen kurssinoteerauksesta. Suurin osa Coinbasen tuloista tulee kryptojen transaktiomaksuista. Myöhemmin on käynyt ilmi, että Coinbasen vaihto on laskenut samalla kun kryptojen arvot laskevat.

D.A. Davidson -yhtiön analyytikko Gil Luria arvioi, että pitkällä aikavälillä Coinbasen arvo on sidottu kryptotalouden kokonaismenestykseen. Se puolestaan on sidottu kryptojen hintoihin. Hänen mukaansa sijoittajien tulisi pitää mielessä, että Coinbasen osake käyttäytyy samalla tavalla kuin itse kryptovarat.

Coinbase ilmoitti juuri irtisanovansa jopa 18 prosenttia työntekijöistään eli noin 1100 henkilöä kryptomarkkinoiden tilanteen vuoksi. Jos Coinbase menisi konkurssiin, menettäisivät sijoittajat kaikki kryptopörssin kautta sijoittamansa varansa.

Suosituimman kryptovaluutan, Bitcoin arvo on laskenut hieman yli 20 600 dollariin, kun se parhaimmillaan oli yli 60 000 dollarin arvoinen.

Korjaus: Jutun otsikossa luki virheellisesti, että sisäpiiriläiset tekivät 1,2 miljoonan dollarin voitot. Oikea lukema on 1,2 miljardin dollarin voitot. Virhe korjattu 20.6.2022 klo 15.53.

Coinmotion​ / ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1%:n treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös