Indikaattorit

Ennakoiko taantumaindikaattorina käytetty laskeva korkokäyrä osakekurssien laskun jatkoa?

USA:n keskuspankin pääjohtajan puhe oli herätys osakemarkkinoille, arvioi sijoitusstrategi.

USA:n keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell piti odotetun puheen maailman keskuspankkiirien vuosittaisessa kokouksessa Jackson Holessa, Yhdysvaltojen Wyomingin osavaltiossa.

Pääjohtajan viesti oli tyly.

Powellin mukaan historia osoittaa vaarat, jotka rahapolitiikan ennenaikainen löysentäminen aiheuttaa. Markkinoilla on ollut jonkin verran epäilyjä, että USA:n keskuspankki Fed olisi vähitellen löysentämässä rahapolitiikan kiristystahtia, kun viimeisimmät USA:n inflaatioluvut eivät osoittaneet enää nousua.

Powell halusi katkaista tällaisilta odotuksilta siivet. USA:n keskuspankki tulee luultavasti jatkamaan koronnostoja ja se pitää korot ylhäällä jonkin aikaa inflaation taltuttamiseksi.

Maan kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 8,5 prosenttia edellisvuodesta, kun kesäkuussa hinnat nousuivat 9,1 prosenttia. Rahapolitiikan suunnan kannalta merkityksellisempi pohjainflaatio, joka ei sisällä ruuan ja energian vaikutuksia, oli vuositasolle 5,9 prosenttia heinäkuussa. Pohjainflaatio pysyi kesäkuun tasolla, jolloin se oli myös 5,9 prosenttia. Ekonomistit olivat odottaneet keskimäärin 6,1 prosentin pohjainflaatiota.

Tavoitteena vaarallisen hinta-palkkakierteen välttäminen

USA:n keskuspankki on valinnut haukkamaisen tien, jossa se haluaa saada inflaation aisoihinsa. Samalla se haluaa välttää aiemmat virheet korkean inflaation aikana.

”Välttääkseen 1970-luvulla tehdyt virheet, on hyvinkin todennäköistä, että Fed tulee pitämään rahapolitiikkansa kireänä, kunnes inflaatio on selvästi hidastumassa ja saavuttamassa hintavakaudelle asetetut tavoitteet”, arvioi Front Capitalin päästrategi Vesa Engdahl.

Engdahlin mukaan Fedin 1970-luvulla harjoittama ”stop-and-go”-politiikka, jossa rahapolitiikkaa kiristettiin inflaation hillitsemiseksi, mutta löysättiin nopeasti talouden jarruttaessa, johti pitkän aikavälin inflaatio-odotusten kohoamiseen ja vaarallisen hintainflaatio-palkkainflaatio -kierteen syntymiseen. Vasta 1980-luvun alussa Paul Volckerin tullessa Fedin pääjohtajaksi keskuspankki alkoi pitää rahapolitiikkaa kireänä riittävän pitkään, jotta inflaatiolta saatiin katkottua siivet.

Engdahlin mukaan Powellin Jackson Holen puhe oli herätys sijoitusmarkkinoille.

”Markkinoilla oli syntynyt vääriä odotuksia Fedin rahapolitiikan käännepisteen saavuttamisesta, mikä näkyi osakekurssien kohoamisena ja korkojen laskuna heinä-elokuussa. Powellin puheen seurauksena osakemarkkinat korjasivat välittömästi alaspäin.”

Taantumaindikaattori välkkyy punaisena

Osakemarkkinoiden päivälasku viime perjantaina oli USA:n osakemarkkinoiden pääindeksien osalta kovin kuukausiin, Engdahl toteaa. Viimeksi vastaavaa kurssilasku osakkeissa nähtiin toukokuussa 2022.

Osakemarkkinoiden suunta saattaa olla vielä alaspäin.

”Pidämme hyvinkin mahdollisena, että osakemarkkinoilla paine alaspäin jatkuu vielä tulevina päivinä ja viikkoina”, päästrategi ennustaa. Taantuman riski on USA:ssa selvästi koholla, eikä Fedin voida odottaa rientävän apuun ratsuväen tavoin yhdennellätoista hetkellä.

Kasvaneen taantuman riskistä kertoo perinteinen suhdanteita ennakoiva indikaattori, tuotto- eli korkokäyrä.

”Nykyisellään USA:n korkokäyrä on laskeva ja 10v-2v valtionlainojen korkoero on painunut negatiiviseksi, mikä tulkitaan varoitukseksi lähestyvästä taloustaantumasta”, Engdahl toteaa.

Noususuhdanteessa pitkien velkakirjojen korkotuotto on yleensä korkeampi kuin lyhyiden korkojen. Noususuhdanteessa taloudessa vallitsee nousevat inflaatio-odotukset, mikä nostaa korkosijoittajien tuottovaatimusta pitkissä koroissa.

Kun korkokäyrä kääntyy negatiiviseksi, ovat sijoittajien näkemykset tulevasta inflaatiosta laskeneet, jolloin pitkien korkojen tuottovaade laskee. Laskevan korkokäyrän tilanteessa saattaa keskuspankin rahapolitiikka olla kiristymässä, mikä ohjauskorkojen nostojen kautta heijastuu lyhyisiin korkoihin.

Negatiivinen korkokäyrä nähdään yleisesti merkkinä talouden kääntymisestä laskuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös