Asunnot ja kiinteistöt

Uusien rakennuslupien määrä jatkaa jyrkässä laskussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupien myönnetty kuutiomäärä väheni edelleen vuoden 2022 toisella neljänneksellä.

Sekä rakennusluvat että rakennushankkeet ovat Suomessa nyt selvässä laskussa.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2022 toisella neljänneksellä 10,2 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 35 prosenttia vuodentakaista vähemmän. Rakennushankkeita aloitettiin 11,9 miljoonaa kuutiometriä, 12 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 ensimmäisen puolen vuoden aikana myönnettiin rakennuslupia 19,2 miljoonaa kuutiometriä ja rakennushankkeita aloitettiin 20 miljoonan kuutiometrin edestä.

Rakennuslupia myönnettiin toisella neljänneksellä 12 919 asunnolle, joka on 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakennushankkeita aloitettiin toisella neljänneksellä 4,5 miljoonaa kuutiometriä, prosentin vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä kasvoi viidellä prosentilla vuodentakaisesta.

”Asuntoaloitusten laskusta huolimatta kuluva vuosi on rakennusalalla ennätyksellinen, kun pääkaupunkiseudulle valmistuu tänä vuonna peräti 17 000 uutta asuntoa, mikä vastaa yli kolmasosaa koko maahan valmistuvista asunnoista. Näyttäisi siltä, että Helsinki lähentelee 7000 uuden asunnon vuositavoitettaan tänä vuonna, mutta ensi vuoden puolella asuntoja valmistuu vieläkin enemmän”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Keskisen mukaan runsas uudistuotannon määrä laskee etenkin pienien asuntojen hintoja, mikä tarjoaa nyt hyviä mahdollisuuksia ensiasunnon etsijöille.

Kommentoi
Ylös
>