Yritysuutiset

Sähkön korkea hinta ajaa teräsyhtiö Outokummun koviin sopeutustoimiin

Kova energian hinta laskee Outokummun kilpailukykyä kilpailijoitakin enemmän.

Sähkömarkkinoilla riittää nyt ihmettelemistä. Ukrainan sodan ja Venäjään kohdistuvien pakotteiden vuoksi pörssisähkö on kuluvan vuoden aikana noussut rajusti.

Samalla myös sähkön hintavaihtelu on kasvanut. Pörssisähkö on välillä hyvin halpaa, hetkittäin jopa ilmaista. Se taas johtuu siitä, että tuulivoimaa on nyt paljon käytössä ja tuulisilla ilmoilla tuulivoima tuottaa paljon sähköä. Lisäksi ydinvoimaa on hyvin verkossa.

Ekonomisti Juha Itkonen havainnollistaa tilannetta Twitterissä.

Jos sähkön hinta pysyy kuitenkin keskimäärin kalliina, alkaa se luoda vaikeuksia erityisesti Suomen raskaalle teollisuudelle, jossa tuotantoprosesseissa käytetään paljon sähköä.

Teräsyhtiö Outokumpu on kohdannut nyt haasteita korkeasta sähkön hinnasta.

Outokumpu suunnittelee ferrokromituotannon rajoittamisen jatkamista ja käynnistää siihen liittyvät muutosneuvottelut.

Yhtiön mukaan sähkön hinta on edelleen poikkeuksellisen korkealla tasolla, eikä tilanne energiamarkkinoilla ole helpottanut sen jälkeen, kun Outokumpu kertoi 6.9.2022 päätöksestään viivästyttää yhden kolmesta ferrokromiuunistaan uudelleenkäynnistämistä kunnossapitoseisokin jälkeen. Hyvin poikkeuksellisen tilanteen vuoksi yhtiö suunnittelee nyt kyseisen uunin tuotannon uudelleenkäynnistämisen viivästyttämistä ainakin vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen loppuun asti ja aloittaa ferrokromituotannon rajoittamiseen liittyvät muutosneuvottelut.

Neuvottelut koskevat koko ferrokromiliiketoiminnan henkilöstöä, ja suunnitellut toimenpiteet tulevat koskettamaan enintään 70 henkilöä.

”Tilanne energiamarkkinoilla ei ole valitettavasti parantunut, vaan energian kova hinta vaikuttaa negatiivisesti kustannuskilpailukykyymme pääosin Euroopan ulkopuolelta tuleviin kilpailijoihimme verrattuna.”, Outokummun ferrokromiliiketoiminnan johtaja Martti Sassi kertoo.

Sasssin mukaan mahdollinen uunin uudelleenkäynnistämisen lykkääminen edelleen olisi vaikeaa. Se voi olla hänen mukaansa silti välttämätön toimenpide tässä täysin poikkeuksellisessa tilanteessa.

”Yritämme muutosneuvotteluissa löytää ratkaisun, jossa kykenemme työllistämään henkilöstömme Tornion tehtaiden muissa toiminnoissa”, Sassi toteaa.

Outokumpu ryhtyi elokuussa 2022 optimoimaan ferrokromin tuotantoaan siten, että ferrokromia ei tuoteta sähkön hinnan ollessa korkeimmillaan. Suljettuna olleen uunin kapasiteetti on noin 30 prosenttia ferrokromin koko tuotantokapasiteetista. Ferrokromituotannon rajoittamisen suunniteltu jatkaminen ei vaikuta Outokummun ruostumattoman teräksen toimituksiin.

”Outokummun ferrokromin hiilijalanjälki on maailman pienin. Toivomme, että päättäjät ottavat aktiivisen roolin sähköenergiamarkkinoiden tasapainottamisessa, jolloin voimme jatkaa ferrokromin tuottamista kannattavasti”, Sassi jatkaa. 

Outokummun osake on noin 2,3 prosentin laskussa perjantaina Helsingin pörssissä.

Kommentoi
Ylös
>