Yritysuutiset

Teslan myynti petti odotukset

Tesla kasvaa häikäisevää vauhtia, mutta korkealle ladattuja odotuksia on jo vaikea lyödä.

Sähköautojätti Tesla julkisti keskiviikkona odotetun kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa pörssin sulkeuduttua.

Raportti oli kaksijakoinen. Liikevaihdossa yhtiö jäi heinä-syyskuussa analyytikoiden konsensusodotuksesta, mutta tuloksessa Tesla ylitti odotukset hieman.

Kolmannen kvartaali liikevaihto nousi 55 prosenttia vertailukaudesta ja oli 21,45 miljardia dollaria, kun odotukset olivat 22,1 miljardia dollaria. Oikaistu osakekohtainen tulos nousi 1,05 dollariin, kun odotuksissa oli 1,0 dollarin tulos.

Ennen tulosraporttinsa julkistusta Tesla ilmoitti valmistaneensa lähes 366 000 ajoneuvoa neljänneksellä ja toimittaneensa hieman alle 344 000 ajoneuvoa. Se on selvästi enemmän kuin 259 000 tuotettua ja 255 000 toimitettua autoa toisella neljänneksellä, jolloin yhtiötä vaivasi koronakriisiin liittyvät seisokit Kiinassa. Vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä yhtiö tuotti hieman alle 238 000 ajoneuvoa ja toimitti 241 000 ajoneuvoa.

Tesla odottaa kuitenkin edelleen kasvun pysyvän tasolla, josta perinteiset autovalmistajat voivat vain uneksia. Yhtiö ennustaa 50 prosentin keskimääräistä vuotuista kasvua ajoneuvotoimituksissa vuoden aikana.

Teslan, autoteollisuuden ja S&P 500 -osakeindeksin liikevaihdon vuosikasvun kehitys.

Yhtiöllä on oman arvionsa mukaan myös riittävästi likviditeettiä jatkaakseen suunnittelemallaan kasvupolulla. Kasvua siivittävät Teslan mukaan ohjelmistot, robotit ja akkuteknologia.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kertoi, että kysyntä on ollut erinomaista vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä tähän asti ja yhtiö pystyy edelleen myymään jokaisen valmistamansa auton. Musk uskoo, että Tesla voi olla kaksi kertaa suurempi kuin Applen jälkeen maailman arvokkain yhtiö, Saudi-Arabian öljyjättiyhtiö Saudi Aramco.

Haasteitakin on tullut eteen. Niitä ovat raaka-ainekustannusten nousu ja tehottomuudet Berliinin Gigafactoryssa. Myös jyrkästi vahvistunut dollari vaikuttaa myös Teslan myyntiin ulkomailla, mikä heikentää kannattavuutta.

Tesla ei antanut arvioita siitä, milloin sen keskiraskas kuorma-auto Cybertruck tulee tuotantoon.

Sähköautovalmistaja tulee todennäköisesti ostamaan ensi vuonna omia osakkeitaan noin 5 – 10 miljardin dollarin arvosta, Musk lupaili.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös