Asunnot ja kiinteistöt

Ennuste: Asuntojen hinnat laskevat Suomessa, mutta vähemmän kuin Ruotsissa

Monet mittarit osoittavat asuntomarkkinoiden viilentyneen tänä vuonna, kertoo Handelsbanken.

Pankin mukaan korkea inflaatio, korkojen nousu ja kuluttajien luottamuksen selvä lasku jarruttavat asuntomarkkinoita loppuvuonna ja ensi vuonna.

Asuntojen myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Handelsbanken odottaa, että Suomessa vanhojen asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 0,8 prosenttia ja laskevat kaksi prosenttia vuonna 2023.

Asuntokauppa on hidastunut kuluvan vuoden mittaan, ja samanlainen vaimeahko kehitys jatkuu ensi vuonna.

”Arvioimme vanhojen asuntojen hintojen laskevan kaksi prosenttia vuonna 2023. Lasku jää kuitenkin varsin pieneksi, sillä työllisyyden kohtalainen kasvu, inflaation vaimeneminen ja korkojen nousun rauhoittuminen tukevat asuntomarkkinoiden aktiviteettia ensi vuonna”, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen.

Asuntojen hinnat laskevat kuitenkin Suomessa selvästi vähemmän kuin Ruotsissa.

Ruotsissa pitkäkestoinen asuntojen hintojen nousutrendi on tullut päätökseen ja asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun.

”Odotamme asuntojen hintojen laskevan Suomessa ensi vuonna, mutta riski Ruotsia vastaavan hintojen laskun toteutumisesta koko maan keskiarvon osalta on meillä vähäinen. Suomessa asuntojen hinnat ovat nousseet huomattavasti Ruotsia maltillisemmin, eikä hintoihin täällä kohdistu läheskään samanlaista korjausliikkeen uhkaa”, arvioi senioriekonomisti Janne Ronkanen.

Handelsbanken odottaa, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa talletuskoron 2,25 prosenttiin helmikuun 2023 alkuun mennessä.

”Suurin nousu asuntolainoihin yleisesti sidotussa 12 kuukauden euribor-korossa on jo takanapäin. Tästä eteenpäin asuntolainojen korot nousevat maltillisempaan tahtiin”, Hirvonen ennakoi.

Tuoreet talousindikaattorit kertovat, että Suomen talous on taantumassa tämän vuoden jälkipuoliskolla. Handelsbanken ennustaa, että vaisu vaihe ulottuu ensi vuoteen, jolloin Suomen bruttokansantuote supistuu koko vuoden osalta 0,2 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös