Talouden trendit

Näissä kunnissa suurimmat veromätkyt

Suomalaisille syntyi pääomatulojen kasvun vuoksi ennätysmäärä jäännösveroja vuodelta 2021.

Verohallinnon mukaan henkilöasiakkaille tulee maksettavaksi jäännösveroja, eli mätkyjä, vuodelta 2021 yhteensä 1,8 miljardia euroa. Jäännösverojen määrä on kasvanut poikkeuksellisen paljon edellisvuoteen verrattuna, peräti 45,5 prosenttia.

Jäännösveroja tulee kaikkiaan 850 000 henkilölle. 

”Keskeinen syy jäännösverojen kasvulle on pääomatulojen reipas kasvu vuonna 2021. Moni pääomatuloja saanut ei maksanut lisäennakkoa verovuoden aikana tai pian sen jälkeen, jolloin verot tulevat maksettavaksi jäännösverona”, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta selittää. 

Verohallinto puolestaan maksaa henkilöasiakkaille veronpalautuksia, eli liikaa maksettuja tuloveroja, takaisin vuodelta 2021 yhteensä 2,4 miljardia euroa.

Palautusten määrä väheni 4,6 prosenttia edellisvuodesta. Palautuksia saa lähes 3,5 miljoonaa henkilöä.  

Kuntien välillä suuret erot keskimääräisissä jäännösveroissa ja veronpalautuksissa 

Keskimääräinen jäännösvero henkilöasiakasta kohden koko Suomessa on 2 117 euroa. Kuntien välillä on suuria eroa: Kauniaisissa keskimääräiset jäännösverot ovat yli kahdeksankertaiset verrattuna Pyhärantaan.  

Keskimääräinen veronpalautus koko Suomessa on puolestaan 704 euroa. Myös keskimääräisissä palautuksissa on eroja eri kunnissa: Kauniaisten keskimääräiset veronpalautukset ovat yli kaksinkertaiset verrattuna Varkauteen.  

Kaunialaisten tulot monipuolisia

Luokkasen mukaan Kauniaisten luvuissa näkyy, että sen asukkailla on monipuolisesti erilaisia tuloja, kuten viime vuonna reippaasti kasvaneita pääomatuloja.

”Tällöin oikean veron määrän ennakointi ja maksaminen jo verovuoden aikana voi olla vaikeampaa, mistä voi seurata jäännösveroja ja palautuksia.”

Listan pienimpien jäännösverojen ja veronpalautusten päässä olevissa kunnissa puolestaan on paljon eläkeläisiä ja muita sellaisia henkilöitä, joiden tulot ja verotus ovat helpommin ennakoitavissa, ja joiden verotus menee kohdilleen jo verovuoden aikana, Luokkanen toteaa.  

Myös yhteisöjen jäännösverot ovat kasvussa.

Yhteisöille jäännösveroja puolestaan tulee maksuun 924 miljoonaa euroa, eli 28,1 prosenttia edellisvuotta enemmän. Veronpalautuksia maksettiin yhteisöille 627 miljoonaa euroa, mikä on 12,9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.  

”Jäännösverojen suuri määrä kertoo siitä, että monella yrityksellä ennakkoverojen taso on verovuoden aikana ollut liian matala”, Luokkanen arvioi. 

Kuntakohtaiset tilastot palautuksista ja jäännösveroista löytyvät vero.fi:stä.  

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös