Arvo-osakkeet

Lassila & Tikanoja on vaikean suhdannesyklin kestävä defensiivinen sijoitus

Lassila & Tikanoja osakekurssi

Kiertotalousyhtiö Lassila & Tikanoja pystyy pitämään tuloskuntoaan haastavassa ympäristössä. Osake on myös arvostuskertoimiltaan kohtuuhintainen.

Kiertotalousyhtiö Lassila & Tikanojan osake on laskenut tänä vuonna yli 20 prosenttia. Osakkeen lasku on ollut syvempää kuin koko Helsingin pörssin 16 prosentin lasku.

Vuoden kolmannen neljänneksen liikevaihto kuitenkin kasvoi 204 miljoonaan euroon viime vuoden 198 miljoonasta eurosta. Liikevaihdon kasvu ilman Uusiutuvat energialähteet -liiketoimintaa oli 7,0 prosenttia.

Kolmannen neljänneksen oikaistu liikevoitto oli 20,3 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 18,5 miljoonaa euroa. Analyytikot olivat odottaneet 18,1 miljoonan euron liikevoittoa.

Teollisuuspalveluissa oli vahva vuosineljännes. Teollisuuspalveluiden liikevaihto kasvoi 38,9 miljoonaan euroon, viime vuoden 29,8 miljoonasta eurosta. Liikevoitto oli 7,0 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 4,1 miljoonaa euroa.

L&T:n isoin segmentti on Ympäristöpalvelut. Se sisältää jätehuolto- ja kierrätyspalvelut, ympäristötuotteet ja ympäristöjohtamisen Suomessa. Ympäristöpalveluissa yritysasiakkaiden määrän kasvu jatkui ja kierrätysraaka-aineiden kysyntä säilyi hyvällä tasolla. Kiinteistöpalveluissa Suomessa ja Ruotsissa yleinen kustannustason nousu painoi tulosta. Molemmilla toimialoilla on yhtiöllä käynnissä toimintamallien yksinkertaistamiseen ja tehostamiseen tähtäävät ohjelmat.

Lassila & Tikanojan liikevaihto liiketoimintayksiköittäin kolmannella vuosineljänneksellä ja edellisvuonna.

Lassila & Tikanoja arvioi vuoden 2022 liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton olevan samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna.

Toimitusjohtaja Eero Hautaniemen mukaan yhtiön liiketoiminnan nettorahavirta oli hyvä, samoin yhtiön rahoitusasema.

”Tämä antaa yhtiölle vahvan aseman poikkeuksellisen epävarmuuden vallitessa toimintaympäristössä”, Hautaniemi toteaa.

”Kiertotalousliiketoiminnat tekivät hyvän operatiivisen tuloksen. Teollisuuspalveluissa kaikki palvelulinjat kehittyivät suotuisasti. Vaarallisissa jätteissä kysyntä jatkui hyvällä tasolla ja prosessipuhdistuksessa vuosihuoltojen resurssoinnissa onnistuttiin. Ympäristöpalveluissa yritysasiakkaiden määrän kasvu jatkui ja kierrätysraaka-aineiden kysyntä säilyi hyvällä tasolla”, Hautaniemi luettelee.

Kiinteistöpalveluissa Suomessa ja Ruotsissa yleinen kustannustason nousu ja paheneva työvoimapula kuitenkin painoivat tulosta.

”Kiinteistöpalvelut Ruotsin tulokseen vaikutti inflaation lisäksi odotettua heikompi lisäpalveluiden myynti”, Hautaniemi kertoo.

Hautaniemi korostaa, että Lassila & Tikanojan liiketoiminnat eivät ole erityisen suhdanneherkkiä. Siitä huolimatta inflaatio ja korkotason nousu luovat kuitenkin epävarmuutta, ja yleisen taloudellisen toimeliaisuuden taso vaikuttaa yhtiön palveluiden kysyntään.

Myös OP arvioi tuoreessa OP:n osake- ja ETF-ideat -julkaisussaan, että Lassila ja Tikanojan liiketoiminnat ovat osin ”suhdannemuutossietäviä”.

Toimialalla on vakaa peruskysyntä, olipa suhdanne mikä hyvänsä. Jätteitä ja teollisuuden sivuvirtoja on kerättävä ja kierrätettävä niin nousu- kuin laskusuhdanteessakin.

Lisäksi yhtiö toteuttaa aktiivisesti toimia kiinteistöpalveluiden liiketoiminnan kannattavuuden vahvistamiseksi. OP:n näkemyksen mukaan L&T:n ympäristöpalveluiden ja teollisuuspalveluiden liiketoimintojen yhteenlaskettu käypä arvo on suurempi kuin yhtiön yritysarvo.

Kuluvan vuoden analyytikoiden konsensusennusteilla yhtiön P/E-kerroin on 13,7x ja EV/EBITDA-kerroin on 5,9x.

Maltillistuneiden arvostuskertoimien lisäksi osakkeen houkuttelevuutta lisää OP:n mukaan korkea ennustettu osinkotuotto. Analyytikoiden konsensusennuste ensi vuoden osinkotuotoksi on 4,6 prosenttia ja vuodelle 2024 jo lähes 4,8 prosenttia.

Konsensusennusteissa Lassila & Tikanojan viime vuoden 0,9 euron osakekohtaisen tuloksen odotetaan laskevan 0,75 euroon tänä vuonna. Ensi vuonna odotuksissa on kuitenkin nousu 0,81 euroon ja vuonna 2024 nousu 0,94 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös