Markkinakommentit

Osakesijoittajat painavat jarrua velkarahalla sijoittamisessa

Osakesijoituksiin käytetty velkapääoma on laskenut dramaattisesti viime aikoina.

Tiistaina julkistetut välittäjien tilastot kertovat osakesijoituksiin otettujen lainojen yhteismäärän laskeneen lokakuun aikana Yhdysvalloissa. Aiheesta kertoo pörssikonkari Hannu Angervuo viikkokirjeessään.

Lokakuun lopussa yksityishenkilöiden ottamien lainojen yhteismäärä oli hieman alle 650 miljardia dollaria. Laskua lokakuussa kertyi 14,4 miljardia dollaria verrattuna syyskuun lopun arvoon.

Yksityissijoittajien ottamien sijoituslainojen yhteismäärä oli kaikkien aikojen huipussaan vuoden 2021 lokakuussa, jolloin se oli lähes 936 miljardia dollaria – siis lähes samaan aikaan, kun teknopörssi Nasdaq teki kaikkien aikojen huipun pistettä päivän sisäisesti 22. marraskuuta. Nasdaqin korkein päivän sulkemiskurssi oli muutama päivä aiemmin 19. marraskuuta, jolloin indeksi oli pisteluvussa 16 057 pistettä. USA:n laajan indeksin S&P 500 huippu kirjattiin 3. tammikuuta ja pisteluku oli 4797.

Angervuo muistuttaa, että yksityissijoittajien ottamien sijoituslainojen yhteismäärä on laskenut lähes suoraviivaisesti helmikuusta 2022 lähtien.

”Helmikuun lopussa sijoituslainojen määrä oli 835,2 miljardia euroa ja laskua kuluvan vuoden lokakuun loppuun on kertynyt dollareissa 185,6 miljardia ja prosenteissa 28,5 prosenttia. Viime kesä- heinäkuussa velkasumma kasvoi tilapäisesti, samaan kun pörssi-indeksit nousivat tilapäisesti. Elo-, syys- ja lokakuussa lainojen yhteismäärä on ollut laskussa, vaikka osakekurssit kääntyivät jälleen nousuun lokakuussa”, Angervuo toteaa.

Sijoituslainojen määrästä on pidetty tilastoja vuodesta 1997 lähtien. Tilastojen alusta sijoituslainojen määrä kasvoi nelinkertaiseksi, aina lähes 1000 miljardiin dollariin vuoden 2021 lokakuussa.

Pitkällä ajanjaksolla sijoituslainojen määrä on kasvanut pörssin markkina-arvoa nopeammin.

”Koko lähes 25 vuoden historiadatan aikana S&P 500-indeksi nousi vuoden 2021 lokakuun loppuun mennessä reaalisesti noin 250 prosenttia ja sijoituslainojen määrän kasvun ollessa samana ajanjaksona noin 420 prosenttia”, Angervuo laskee.

Osakekurssien ja osakelainauksen korrelaatiosta kertoo sekin, että sijoittajien velkasumman pohja on osunut lähes samaan aikaan pörssikurssien pohjien kanssa vuosina 2002, 2009 ja 2020.

”On hyvin mielenkiintoista nähdä, oliko USA:n pörssikurssien pohja jo noin kuukausi sitten lokakuun puolivälissä, vai ovatko sijoittajat nokkelampia, kun ovat vähentäneet velkasijoituksiaan yhtäjaksoisesti jo heinäkuusta alkaen”, Angervuo pohtii.

Kommentoi
Ylös
>