Markkinakommentit

Keskuspankin pääjohtaja hämmensi korkopuheillaan – osakekurssit laskivat jyrkästi

Jerome Powell Fed pääjohtaja
Jerome Powell, Fedin pääjohtaja.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell veti jalat alta koronnostojen päättymisen toiveilta.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed piti keskiviikkona odotetun korkokokouksensa, jossa Fed päätti nostaa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä 3,0–3,75 prosentista 3,75–4,0 prosentin vaihteluvälille. Koronnosto ei ollut lainkaan yllätys, vaan sekä ekonomistit että markkinat olivat sitä jo odottaneet.

Keskuspankki on nostanut tänä vuonna korkoja jo 375 korkopistettä eli 3,75 prosenttiyksikköä. Se on paljon.

Fed perusteli koronnostoa sillä, että USA:n inflaatio tulee palauttaa Fedin tavoitetasolle eli kahteen prosenttiin. Siitä ollaan vielä kaukana, sillä maan inflaatio jyllää edelleen yli kahdeksassa prosentissa vuositasolla.

Keskuspankki on siis valmis jatkamaan koronnostoja tästäkin eteenpäin, jos inflaatio pysyy korkeana.

Markkinoilla korkopäätös otettiin kuitenkin helpotuksena vastaan sen jälkeen, kun korkopäätöksen jälkeen julkaistussa lausunnossa todettiin, että ”avomarkkinakomitea ottaa tulevien koronnostojen kokoluokkaa pohtiessaan huomioon rahapolitiikan kiristämisen kumulatiivisen vaikutuksen sekä viiveen, jolla rahapolitiikka vaikuttaa talouden toimeliaisuuteen ja inflaatioon”.

Tämä tulkittiin markkinoilla niin, että jo useiden 75 korkopisteen koronnostojen aika saattaisi olla loppumassa.

Markkinoiden reaktio oli kuitenkin ennenaikainen.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell vei helpotusrallilta jalat alta, kun hän korkopäätöksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa painotti korkojen nousevan huipussaan aiemmin uskottua korkeammalle, mutta todennäköisesti hitaammalla tahdilla.

Powellin mielestä talouden jarruttaminen kiristyvällä rahapolitiikalla on pienempi riski kuin liian vähäinen kiristäminen.

Liian vähäisen kiristämisen riski on Powellin mielestä edelleen suurempi, kuin jarrun liian voimakas painaminen.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi Twitterissä, että Fedin koronnostosykli etenee poikkeuksellisen rivakkaa tahtia. Silti muutoksen tuulia on ilmassa.

”Fed antaa jälleen suoran vihjeen lisänostoista, jotta rahapolitiikka muuttuu niin kireäksi, että inflaation palautuminen tavoitetasolle voidaan taata. Ohjauskorossa siis edelleen nousuvaraa”, Hännikäinen toteaa.

Hännikäisen mukaan on tärkeä huomata, että Fed ilmaisee jatkossa huomioivansa jo tehdyn rahapolitiikan kiristämisen, rahapolitiikan vaikutusviiveet sekä talouskuvan päättäessään koronnostoista.

”Haiskahtaa vahvasti siltä, että tällä tasataan tietä nostotahdin hidastumiselle”, Hännikäinen päättelee.

Hännikäisen mukaan Powell painottaa työmarkkinoiden olevan erittäin kireät ja epätasapainossa, työpaikkoja syntyvän vankasti ja palkkojen nousevan rivakasti.

”Ei kuulosta keskuspankkiirilta, joka nostaa heti kädet pystyyn koronnostojen suhteen.”

Osakemarkkinat laskivat keskiviikkona Yhdysvalloissa jyrkästi. S&P 500 laski 2,5 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq lähes 3,4 prosenttia. Aluksi osakeindeksit olivat nousussa, mutta Jerome Powellin kommenttien jälkeen indeksit lähtivät selvään laskuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös