Markkinakommentit

Onko uuden härkämarkkinan alkaminen todennäköistä alkuvuonna?

Ostopäällikköindeksin merkittävä lasku indikoi historian perusteella ostopaikkaa osakemarkkinoilla.

Yhdysvalloissa julkaistiin perjantaina tärkeitä makrotalouden tilastoja. Amerikkalaisten tuntipalkat nousivat joulukuussa 0,3 prosenttia marraskuusta. Palkat nousivat 4,6 prosenttia vuodessa. Ekonomistit odottivat keskimäärin viiden prosentin tuntipalkkojen nousua vuodessa. Ennustettua matalampi tuntipalkkojen nousu oli positiivista osakemarkkinoille, koska sen myötä inflaatio- ja koronnosto-odotukset hellittivät. 

Yhdysvalloissa julkaistiin myös perjantaina vahvoja työmarkkinatilastoja. USA:ssa syntyi joulukuussa 223.000 uutta työpaikkaa maatalouden ulkopuolelle. Ekonomistien ennuste oli 200.000. Odotettua vahvempi työpaikkatilasto oli negatiivista osakkeille, koska vahva työmarkkina heijastuu yleensä korkeampana palkkainflaationa. Odotettua korkeammat työpaikkaluvut olivat kuitenkin paljolti jo hinnoiteltu osakemarkkinoilla, koska torstaina ADP julkaisi maatalouden ulkopuoliset yksityisen sektorin työpaikkaluvut, jotka ylittivät odotukset.

Yhdysvaltain vahvaa työmarkkinaa kuvaa matala työttömyysaste. Se laski joulukuussa 3,5 prosenttiin. Lukema on matalin 50 vuoteen. Yhdysvalloissa on täystyöllisyys.

Työmarkkinatilastojen lisäksi osakesijoittajan näkökulmasta keskeisessä roolissa perjantaina oli ISM:n julkaisema palvelusektorin ostopäällikköindeksi. Se laski joulukuussa lukemaan 49,6. Ekonomistien konsensusennuste oli 55,0 ja marraskuun lukema oli 56.5. Yhtä suuri lasku alle luvun 50 nähtiin taantumien alkaessa 2001, 2008 ja 2020. Tilasto indikoi siis taantuman olevan todennäköisesti lähellä.

Osakemarkkinat kallistuivat perjantaina, kun ISM:n teollisuuden ostopäällikköindeksi julkaistiin. Odotettua heikompi lukema tarkoitti, että pohjainflaatiopaineet hellittivät. Huonot talousuutiset ovat siis edelleen hyviä uutisia osakemarkkinoilla. Tilanne kääntyy yleensä taantumassa, jolloin inflaatio tasoittuu ja talouskasvun elpymisen merkitys korostuu, kun sijoittajat arvostavat tuloskasvua diskonttokoron muutoksia enemmän.

ISM:n julkaiseman teollisuuden ja palvelusektorin ostopäällikköindeksit ovat osoittautuneet loistaviksi indikaattoreiksi osakemarkkinoiden pohjien ajoittamisessa. S&P 500 -indeksi on pohjannut taloussykleissä yleensä lähes samaan aikaan ostopäällikköindeksien kanssa. 

Sitä vastoin S&P 500 -indeksin matalin pistelukema on yleensä löytynyt huomattavasti ennen kuin bruttokansantuote, työpaikkatilasto ja indeksin yhtiöiden tuloksien pohja on saavutettu.

ISM:n teollisuuden ja palvelusektorin ostopäällikköindeksin lasku alle luvun 50 indikoi historian perusteella sitä, että osakemarkkinoiden pohja saattaa olla lähellä. Ostopäällikköindeksien trendi on ollut laskeva viime kuukausina. Sen vuoksi historian perusteella sijoittajan saattaa olla järkevää odotella laskutrendin tasaantumista ennen kuin ylipainottaa osakkeita. Jos laskutrendi päättyy samaan aikaan keväällä Yhdysvaltain keskuspankki Fedin koronnostojen kanssa, niin osakkeiden uudelle härkämarkkinalle on varteenotettavia argumentteja.

S&P 500 -indeksin matalin pistelukema on ajoittunut historiallisesti lähelle ostopäällikköindeksin pohjia.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös