Yritysuutiset

Kemiralta järisyttävä tulosyllätys

Kemiran viimeinen vuosineljännes oli vahva, mutta markkinanäkymät ovat heikentymässä.

Kuva: kemira Oyj.

Kemira tarjosi viikon päätteeksi sellaisen tulospommin, että sellaisia harvoin näkee.

Yhtiön operatiivinen käyttökate kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä 81 prosenttia ennätykselliseen 177 miljoonaan euroon ja parani molemmissa segmenteissä korkeampien myyntihintojen ansiosta. Operatiivinen liikevoitto kasvoi vieläkin hurjemmin, 163 prosenttia ja oli 123 miljoonaa euroa. Vuosi sitten se oli 47 miljoonaa euroa.

Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden 0,05 eurosta 0,57 euroon käyttökatteen kasvun ansiosta. Tuloskasvu ylitti heittämällä analyytikoiden odotukset, sillä analyytikoiden konsensusennuste osakekohtaiselle tulokselle oli vain 0,31 euroa.

Liikevaihto kasvoi neljännellä vuosineljänneksellä 35 prosenttia 968 miljoonaan euroon. Liikevaihto paikallisissa valuutoissa, yritysostot ja -myynnit pois lukien, kasvoi 30 prosenttia korkeampien myyntihintojen myötä, erityisesti energiaintensiivisissä sellu- ja valkaisukemikaaleissa, etenkin lipeässä.

Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kertoo, että liikevaihto nousi viime vuonna uuteen ennätykseen, ja kasvua tuki myyntihintojen nousu, erityisesti energiaintensiivissä sellu- ja valkaisukemikaaleissa, varsinkin lipeässä.

Myös operatiivinen käyttökate oli ennätyksellinen vuonna 2022.

”Teimme neljännellä vuosineljänneksellä erityisen vahvan tuloksen ja operatiivinen käyttökate kasvoi molemmissa segmenteissä. Vuoden aikana tiimimme on tehnyt kovasti töitä lieventääkseen ennennäkemättömien inflaatiopaineiden vaikutuksia”, Rosendal kertoo.

Pulp & Paper -segmentillä oli toimitusjohtajan mukaan erinomainen vuosi.

”Markkinakysyntä oli vakaata vuoden alkupuoliskolla, mutta alkoi hidastua myyntimäärissä mitattuna vuoden kolmannella neljänneksellä. Liikevaihto kasvoi 30 % ja oli yli 2 miljardia euroa. Vahvan kasvun taustalla oli myyntihintojen nousu erityisesti energiaintensiivissä sellu- ja valkaisukemikaaleissa, joiden hinnat nousivat erityisesti vuoden 2022 jälkipuoliskolla.”

Myös Industry & Water -segmentillä oli vahva vuosi. Rosendalin mukaan kysyntä vedenkäsittelyliiketoiminnassa pysyi hyvänä, ja öljy- ja kaasumarkkina kasvoi voimakkaasti öljyn hinnannousun seurauksena.

Vuonna 2023 Kemira odottaa markkinakysynnän kuitenkin laskevan jonkin verran makrotalouden epävarmuuden seurauksena. Samalla kuitenkin muuttuvien kustannusten odotetaan laskevan.

Kemira odottaa liikevaihdon odotetaan olevan 3,2 ja 3,7 miljardin euron välillä vuonna 2023, kun vuonna 2022 liikevaihto oli 3,6 miljardia euroa. Operatiivisen käyttökatteen yhtiö odottaa olevan 500 ja 600 miljoonan euron välillä vuonna 2023, kun viime vuonna se oli 572 miljoonaa euroa.

Kemiran hallitus ehdottaa vuoden 2023 yhtiökokoukselle 0,62 euron osinkoa osakkeelta eli yhteensä 95 miljoonaa euroa. Osinko ehdotetaan maksettavaksi kahdessa erässä. Viime vuonna osinko oli 0,58 euroa osakkeelta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös